Valtuustoaloite, lisää roskakoreja Vuosaareen

HEL 2022-012714
More recent handlings
Case 24. / 363 §

Kaupunkiympäristölautakunnan vastaus valtuutettu Ville Jalovaaran valtuustoaloitteeseen koskien roska-astioiden lisäämistarvetta ja tyhjennystiiviyttä Vuosaaressa

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta katsoi valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Valtuutettu Ville Jalovaara on tehnyt valtuustoaloitteen, jossa toivotaan lisää roskakoreja Vuosaareen.

Roska-astiat yleisillä alueilla

Kaupunkiympäristön toimiala on lisännyt roska-astioiden määriä yleisillä alueilla viime vuosina. Samalla myös astiamallien valikoima on monipuolistunut. Roskaisuus ja puutteet roska-astioiden volyymissä ovat tyypillisiä kaupunkilaisten esittämiä huolenaiheita. Roska-astioita lisätään ja poistetaan saatujen asukaspalautteiden, kunnossapidon tilaajien sekä alueilla toimivien urakoitsijoiden ehdotusten perusteella. Viheralueiden kunnossapidosta vastaavat tilaajat seuraavat puhtaanapidon tilannetta yhdessä alueilla toimivien urakoitsijoiden kanssa ja roska-astioita lisätään tarpeen mukaan, jos erityisiä kuormituspisteitä havaitaan.

Roska-astioiden sijoitteluun ja lisäämiseen liittyvät toiveet ovat tyypillisiä kunnossapitoyksikköön tulevia palautteita. Tulleiden palautteiden yhteydessä tarkastellaan alueellisesti roska-astioiden etäisyyksiä toisistaan sekä astioiden kokoa ja tarkistetaan kunnossapidolliset mahdollisuudet roska-astioiden sijoittelulle. Roska-astioiden sijoittelussa tulee huomioida roska-astian tyhjennysmahdollisuudet. Roska-astioiden sijoitteluun ja kokoluokan valintaan vaikuttaa erityisesti astioiden vaatima tyhjennystapa. Roska-astioiden sijoittelussa tulee huomioida mm. puhtaanapitokaluston edellyttämät käytävien kantavuudet ja leveydet. Suurikokoisten roska-astioiden tyhjentäminen vaatii yleensä raskaampaa kalustoa. Reitit, joiden varsille roska-astioita asennetaan, tulee olla talvikunnossapidon piirissä. Roska-astiat on päästävä tyhjentämään ympäri vuoden.

Yleisten alueiden roskaantumisen hillintä vaatii resursseja. Lisättävillä roska-astioilla on suora ja epäsuora kustannusvaikutus. Uuden astian hankkiminen on kertaluontoinen investointi, mutta tyhjentäminen ja kunnossapito ovat jatkuvaa toimintaa. Hankinnan jälkeen resursseja tarvitaan kasvaneen verkoston tyhjentämiseen, hoitoon ja korjaukseen.

Valtuustoaloitteen toiveen mukaisesti roska-astioita on asennettu Rastilankallion kerrostaloalueelle sekä Aurinkolahteen Maustetehtaankadun varrelle helmikuussa 2023. Bertha Pauligin katu on rakennustyömaana, joten roska-astioiden sijoittamista kadun varrelle tarkastellaan myöhemmin, kun rakennustyöt ovat valmistuneet. 2020–2021 OmaStadi -hankkeen, Lisää roska-astioita Kontulaan ja muualle Itä-Helsinkiin sekä astioiden tiiviimpää tyhjennystä, myötä roska-astioiden sijaintia ja määrää on tarkasteltu sekä laadittu suunnitelma uusien roska-astioiden sijoittamiselle. Roska-astioita on suunniteltu sijoitettavan 28 kpl eri puolille Itä-Helsinkiä, aktiivisesti käytettyjen alueiden lähettyville. Roska-astioiden sijainnit suunniteltiin kaupungille tulleiden asukaspalautteiden ja hankesivustolla saatujen kommenttien perusteella. Hankkeen myötä roska-astioita tullaan sijoittamaan mm. Kontulaan, Vesalaan, Mellunkylään, Aurinkolahteen ja Rastilankallioon. Hanke toteutetaan vuoden 2023 aikana.

Alueiden puhtaanapito perustuu puhtaanapitoluokitukseen ja kunnossapidon tuotekorteissa määriteltyihin laatu- ja työmenetelmävaatimuksiin. Puhtaanapitoluokituksessa Helsinki on luokiteltu 5 eri puhtaanapitovyöhykkeeseen, joilla on omat puhtaanapidon vaatimustasonsa. Vuosaari on pääosin puhtaanapitovyöhykettä PV3 – Asuinalueet. Kunnossapidon tuotekorttien mukaisesti roska-astioiden tulee olla käytettävissä ja mahdollisimman hajuttomia. Toiminnallisten alueiden puhtaanapito perustuu puhtaanapitovyöhykkeen PVE vaatimustasoon. Esimerkiksi kaikki leikkipaikat puhtaana pidetään saman tasoisesti, riippumatta siitä missä ne sijaitsevat.

Roskaantuminen

Aina ongelma ei johdu kapasiteetista tai roska-astioiden riittämättömästä tyhjennystiiviydestä vaan siitä, että roskat eivät päädy astioihin. Kyseisellä alueella ongelmaa aiheuttaa erityisesti metroaseman läheisyys ja Retkeilijänkadulle aiheutuva tuulitunneli, joka kuljettaa irtoroskaa suuria määriä laajaltakin alueelta. Tiheinkään roska-astioiden sijoittelu ei auta, jos roska-astioita ei hyödynnetä. Koska roskaa päätyy ympäristöön monista eri lähteistä ja toiminnoista, tulee tehokas roskaantumisen hillitseminen vaatimaan laajaa valikoimaa keinoja ja eri alojen yhteistyötä. Toiminnan taustalle tarvitaan selvityksiin ja kartoituksiin perustuvaa tietoa, joka ohjaa resurssit oikeisiin kohteisiin. Lisäksi tarvitaan toimenpiteitä ehkäisemään roskaantumista, joka perustuu tietämättömyyteen tai välinpitämättömyyteen.

Kaupunkiympäristön toimialalla onkin tehty ja tehdään tulevaisuudessakin töitä viihtyisän ja puhtaan kaupunkiympäristön puolesta. Roskaantuminen on merkittävä ongelma, mikä on tiedostettu laajasti. Roskaantumisen hillintä on otettu huomioon myös kaupungin strategioissa ja ohjelmissa. Uudessa kaupunkistrategiassa vuosille 2021–2025 on yhdeksi tavoitteeksi asetettu toimiva ja kaunis kaupunki. Strategiakaudella kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että viihtyisän kaupungin perusedellytykset, kuten puistojen ja katujen siisteys, on huomioitu kaikkialla Helsingissä.

Roskaantumisen ongelmaan puuttuakseen Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalla laadittiin myös roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelma 2022–2025. Ohjelman tavoitteena on koota parhaat ideat käytännön toimenpiteiksi roskaantumisen hillitsemiseksi, puuttua lisääntyvään roskaantuneisuuteen ja sen aiheuttamiin ympäristö- ja terveyshaittoihin, lisätä tietoa ja tietoisuutta roskaantumisen ongelmasta sekä ohjata roskaantumisen hillitsemiseksi tehtävää työtä. Toimenpideohjelman tavoitteena on koota Helsingin kaupungin eri toimijoita ja sidosryhmiä vaikuttamaan yhdessä roskaantumisongelmaan mm. lisäämällä tietoa ja tietoisuutta roskaantumisen ongelmasta, sillä suuri osa roskaantumisen hillintää on tietoisuuden ja tiedon lisäämistä. Viestinnällisten keinojen lisäksi toimenpideohjelmassa toimenpiteiksi on esimerkiksi kaupunkilaisten osallistaminen, erilaiset roskaantumisen hillintään tähtäävät kampanjat sekä roska-astioiden lisääminen roskaantumiselle alttiille alueille. Erityisesti roskaantumiselle alttiiden alueiden kartoittaminen ja tiedon hyödyntäminen roska-astioiden sijoittelussa ja tyhjennysväleissä on tärkeää. Kaupunkiympäristön toimialalla on käyty keskustelua ja selvitetty mahdollisuuksia ja keinoja täysistä roska-astioista ilmoittamiseksi ja se on kirjattu myös toimenpiteeksi roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelmassa. Asia vaatii vielä lisää selvitystyötä ja vaihtoehtojen kartoittamista meillä toimivimman ratkaisun löytämiseksi.

Valtuustoaloite

Valtuutettu Ville Jalovaara on tehnyt 26.10.2022 seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen: Lisää roskakoreja Vuosaareen:

"Vuosaaresta lokakuussa 2022 saamani kaupunkilaispalautteen pohjalta Vuosaareen tarvitaan lisää yleisiä roskakoreja ja samalla olemassa olevien jäteastioiden tyhjentämistiiviyttä on syytä nostaa, koska astiat ovat usein nykyään usein liian täysiä. Ehdotan valtuustoaloitteella kaupunginhallitukselle, että Helsinki asentaa uusia roskakoreja ainakin Rastilankallion kerrostaloalueelle ja Aurinkolahden Bertha Pauligin kadun sekä Maustetehtaankadun varteen. Samalla ehdotan mahdollisuutta kehittää verkkosivu, jonka kautta voisi kätevästi ilmoittaa kaupungille täysistä roska-astioista, jotta niiden tyhjennysväliä voidaan lyhentää".

Toimivalta

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallituksen on osoitettava aloite vastattavaksi sille lautakunnalle tai johtokunnalle, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu.

Aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan tai sen alaisen viranomaisen toimivaltaan.

Close

This decision was published on 16.06.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Ask for more info

Anna-Mari Tiitinen-Kairi, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 42148

anna-mari.tiitinen@hel.fi