Osallistuminen hankepilottiin, Focused ICT business and talent attraction services between Finland and Ukraine, kaupunginkanslia

HEL 2022-012759
More recent handlings
§ 70
This decisionmaker is no longer active

Osallistuminen hankepilottiin, Focused ICT business and talent attraction services between Finland and Ukraine, Advicera Oy

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja

Päätös

Va. maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja päätti, että Helsingin kaupunki osallistuu pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteiseen maa- ja toimialakohdennettuun hankepilottiin, jossa kaupunkien ns. soft landing -palveluiden piiriin ohjataan palvelusta kiinnostuneita ukrainalaisia asiakkaita. Pilottihankkeen palveluntuottaja on Advicera Oy. Hankinta kattaa ohjelmapilotin toiminnan alkaen syksyllä 2022 ja jatkuen viisi kuukautta aloituksesta.

Hankinnan ennakoitu arvo on kokonaisuudessaan 50 000 euroa (alv 0 %), josta Helsingin kaupungin osuus on 17 500 euroa (alv 0 %). Helsingin kaupungin rahoitusosuus maksetaan työvoima ja maahanmuutto -yksikön budjetista (kustannuspaikka 18172000) 31.12.2022 mennessä.

Yhteistyösopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Päätöksen perustelut

Taustaa

Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit päättivät yhdessä hankkia maa- ja toimialakohdennettuun lähestymistapaan perustuvan palvelun kiinnostuneiden yritysten ja osaajien auttamiseksi alkuun pääkaupunkiseudulla (joko yritystoiminnassa tai palkkatyössä). Palvelu yhdistää kohdemaan toimijat pääkaupunkiseudun kaupunkien soft landing -palveluverkostoon.

Ehdotus pilotista esitettiin Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupunkien elinkeinojohtajille 23.5.2022 järjestetyssä kokouksessa. Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit päättivät varata yhteensä 50 000 euroa määrärahaa hankepilotin käynnistämiseen. Hankepilotin lopullinen kokonaishinta määräytyy osin palveluntuottajan tuottamien tulosten perusteella, ollen kuitenkin enintään 50 000 euroa (alv 0%).

Kaupungit rahoittavat esitetyn kokonaisrahoituksen seuraavalla, ajantasaiseen väestöjakaumaan perustuvalla jyvityksellä:

- Espoo 25 %
- Helsinki 55 %
- Vantaa 20 %.

Pilotin maakohteeksi valittiin Ukraina ja toimialarajaukseksi ICT-sektori. Aloitteen taustalla on ajankohtainen kriisitilanne, jonka myötä moni ICT-alan yritys ja osaaja etsii parhaillaan uudelleensijoittumismahdollisuuksia. Pilotti tähtää uudenlaisen toimintamallin pilotointiin, jossa kaupunkien toteuttamien ns. soft landing -palveluiden piiriin ohjataan määrätyn em. profiilin asiakkaita fokusoidulla ja resurssi-intensiivisellä hankkeella. Pilotin tulosten perusteella voidaan arvioida lisäpanostusten tarvetta suhteessa valittuun kohderyhmään sekä fokusoidun lähestymistavan vaikuttavuutta. Palveluntuottajan odotetaan tuntevan sekä ukrainalaiset että suomalaiset yritysekosysteemit ja -kulttuurit, minkä myötä he voivat tuoda lisäarvoa maiden välisen osaaja- ja yritysvirran kiihdyttämiseen.

Helsinki Partners Oy, Enter Espoo Oy sekä soveltuvat kaupunkiorganisaatioiden tiimit tekevät ohjelman ajan peruspalveluihinsa liittyvää yhteistyötä palveluntuottajan kanssa ainakin seuraavilla osa-alueilla erikseen yhdessä sovittavalla tavalla:

- Ohjaaminen palveluihin
- Tapahtumatuotanto
- Viestintä.

Palvelu kilpailutettiin pienhankintana. Espoon kaupunki pyysi kaikkien tilaajien puolesta tarjouksia Suomessa toimivilta yrityksiltä, jotka tarjoavat kansainvälisesti ihmisten ja organisaatioiden uudelleensijoittumispalveluita. Tarjouspyyntö lähetettiin viidelle vastaanottajalle sähköpostitse 16.9.2022. Tarjouskilpailun valintaperusteissa painotettiin tarjoajan maa-, kulttuuri- ja toimialatuntemusta sekä valmiutta turvata palveluiden jatkuvuus. Määräaikaan mennessä saatiin yksi tarjous Advicera Oy:ltä. Tarjous todettiin tarjouspyynnön mukaiseksi. Espoon kaupungin 10.10.2022 tekemä palvelupilotin hankintapäätös on liitteenä (liite 1).

Helsingin tavoitteena on hankkeen rahoittajana ja yhteistyökumppanina tukea hankepilotin tavoitteiden toteutumista. Hanke edistää etenkin kaupunkistrategian (2021-2025) kohtaa "Helsinki on houkutteleva osaajille ja yrityksille". Kyseisen strategiakirjauksen mukaan ”Helsinki on houkutteleva ja vetovoimainen niin kansainvälisille osaajille ja heidän perheilleen kuin muualta Suomesta muuttaville. Otamme entistä aktiivisemman roolin ulkomaisten yritysten, yrittäjien ja työntekijöiden houkuttelussa ja Helsinkiin asettautumisen tukemisessa.”

Toimeenpano ja seuranta

Helsingin rahoitusosuus on yhteensä 27 500 euroa. Helsingin kaupungin rahoitusosuus, 17 500 euroa, maksetaan työvoima ja maahanmuutto -yksikön budjetista (kustannuspaikka 18172000) yhdessä erässä vuoden 2022 lopussa. Helsinki Partners osallistuu Helsingin rahoitusosuuteen 10 000 eurolla, jolla katetaan Helsingin kaupungin kokonaisrahoitusosuus. Kaupunginkanslian elinkeino-osaston työvoima ja maahanmuutto -yksikkö toimii kaupungin edustajana ja yhteystahona hankkeessa sekä osallistuu hankkeen ohjausryhmään.

Päätösvalta

Helsingin kaupunginkanslian toimintasäännön 1.10.2021 mukaan työvoima ja maahanmuutto -yksikön toimialaan kuuluu kansainvälisten osaajien houkuttelu sekä kaupungin maahanmuuttoasioiden koordinointi. Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtajan hankintavaltuudet perustuvat kansliapäällikön päätökseen kaupunginkanslian viranhaltijoiden hankintaoikeuksista 4.1.2021 § 3.

This decision was published on 01.11.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Elina Nurmi, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 36400

elina.nurmi@hel.fi

Decisionmaker

Annukka Sorjonen
va. maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja
Elina Nurmi
johtava asiantuntija