Maksuperusteiden määrääminen, kaupunkiympäristön toimiala, ympäristöterveydenhuollon taksa 1.1.2023 alkaen

HEL 2022-012948
More recent handlings
Case 4. / 200 §

Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 1.1.2023 alkaen

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hyväksyä liitteenä olevan ympäristöterveydenhuollon taksan ja maksut, jotka on koottu taksan liitteenä oleviin maksutaulukoihin.

Voimaantulo

Taksa ja maksutaulukko ovat mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta voimassa 1.1.2023 alkaen. Tällä päätöksellä kumotaan ympäristö- ja lupajaoston 11.11.2021 antama päätös (§ 229) ympäristöterveydenhuollon taksasta.

Sovelletut säännökset

Elintarvikelaki (297/2021) 73, 74 ja 76 §

Tupakkalaki (549/2016) 90, 91, 92 ja 106 §

Lääkelaki (395/1987) 54 d §

Terveydensuojelulaki (763/1994, muut. 942/2016) 50, 50 a ja 56 §

Helsingin kaupungin hallintosääntö 16 luku 2 § kohta 9

Kuntalaki (410/2015) 134, 137, 138 ja 143 §

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Kunnan on perittävä elintarvikelain (297/2021) 73 §:n mukaisesti elintarvikealan toimijalta hyväksymänsä taksan mukainen maksu. Kunnan on perittävä myös tupakkalain (549/2016) 90 §:n nojalla taksan mukainen maksu tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäis- ja tukkumyynnistä, asuntoyhteisöjen tupakointikieltoa koskevan hakemuksen käsittelystä sekä 91 §:n nojalla valvontamaksuista. Kunta voi periä lääkelain (395/1987) 54 d §:n nojalla nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiluvan hakijalta vähittäismyyntiluvasta maksun. Lisäksi kunta voi periä vähittäismyyntiluvan haltijalta valvontaan liittyvistä toimenpiteistä vuosittaista valvontamaksua. Lisäksi kunnan on perittävä terveydensuojelulain (763/1994) 50 §:n mukaiset maksut

Ympäristöterveydenhuollon suoritteiden tuottamisesta aiheutuneet kustannukset on laskettu uudelleen kulurakenteen muutosten vuoksi. Viranhaltijatyön tuntihinta nousee aiemmasta 60 eurosta 67 euroon vaikuttaen lähes kaikkien suoritteiden hintaan taksassa. Tarkempi kuvaus muutoksista on jaoteltu lakikohtaisesti.

Elintarvikelain mukaiset maksut

Elintarvikelain mukaiset maksut uudistettiin perusteellisemmin edellisen taksan päivityksen yhteydessä elintarvikelain muutosten myötä. Tässä päivityksessä tarkastusten maksuluokkia on pyritty vähentämään ja tarkastuksiin käytettävää aikaa on yhtenäistetty. Pääosin maksut nousevat tuntihinnan korotusta vastaavasti.

Terveydensuojelulain mukaiset maksut

Terveydensuojelulain mukaisen valvonnan maksuja uudistettiin kattavasti terveydensuojelulain muutoksen sekä toiminnan muutosten vuoksi. Terveydensuojeluvalvonnan kohteiden maksullisuuden jaottelua on uudistettu vastaamaan lain muutoksessa käytettyjä ryhmittelyjä. Lisäksi maksuluokkia on pyritty vähentämään ja tarkastuksiin käytettyä aikaa on arvioitu uudelleen huomioiden toiminnassa tehdyt tehostamistoimet. Pääosin maksut nousevat tuntihinnan korotusta vastaavasti, pois lukien oppilaitosten ja hotellien tarkastukset, joiden osalta korkein maksu pysyy ennallaan tai laskee maltillisesti. Maksun säilyminen ennallaan perustuu toiminnassa tehtyihin muutoksiin, joilla on vaikutusta tarkastukseen käytettyyn aikaan

Terveydensuojelulain muutoksen myötä ruumiinsiirtolupien myöntämisestä voidaan tehdä maksullinen palvelu. Maksun ehdotetaan olevan 150 euroa. Taksan päivittämisen yhteydessä on arvioitu uudelleen WHO:n laivatarkastuksiin käytettyä aikaa, minkä vuoksi hintoja on korotettu tuntihintakorotusta enemmän. Lisäksi taksaan on tehty joitakin pieniä täsmennyksiä, esimerkiksi etä- ja asiakirjatarkastusten maksullisuutta koskien. Näistä tarkastuksista peritään toimintakohdetyyppikohtainen tarkastusmaksu, josta vähennetään laskennallinen matka-aika.

Tupakka- ja lääkelain mukaiset maksut

Tupakka- ja lääkelain mukaisten hakemusten ja ilmoitusten käsittelyn maksut nousevat tuntihinnan korotusta vastaavasti.

Hallintosääntö

Helsingin kaupungin hallintosäännön 12 luvun 10 §:n mukaan kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto toimii kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena. Hallintosäännön 16 luvun 2 §:n kohdan 9 mukaan ympäristö- ja lupajaosto päättää mm. rakennusvalvonnan sekä ympäristönsuojelun ja ympäristöterveydenhuollon taksoista.

Close

This decision was published on 29.11.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.

Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13 
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

ympäristöjohtaja
Esa Nikunen

Ask for more info

Riikka Åberg, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 32010

riikka.aberg@hel.fi

Heidi Öjst, yksikön päällikkö, puhelin: 0 310 50220

heidi.ojst@hel.fi