Poikkeaminen, Tuomarinkylä, Kuusmiehentie, Suomen Latu ry
Tuomarinkylä, Kuusmiehentien länsipää, pysäköintialueen itäreuna, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 35. kaupunginosan (Tuomarinkylä), kylää: 431 Tuomarinkylä, tilaa R:no 1:659 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 10745 seuraavasti:
- Asemakaavassa merkityille urheilu- ja virkistyspalvelualueelle sekä urheilu- ja virkistyspalvelualueelle, joka säilytetään avoimena maisematilana, joille ei ole merkitty rakennusalaa eikä kerrosalaa, sallitaan kahden olevan palvelurakennuksen (yhteensä 98 m2) pysyminen.
Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen määräaikaisena 30.04.2027 asti.
Maksu
2 910 euroa
Hakija
Suomen Latu ry
Rakennuspaikka
35. kaupunginosan (Tuomarinkylä) kylä: 431, tila R:no 1:659.
Kuusmiehentien länsipää, pysäköintialueen itäreuna. Ei tarkkaa katu-osoitetta.
Hakemus
Hakija hakee määräaikaista lupaa kahdelle olevalle palvelurakennukselle (hiihtopalvelupiste 68 k-m2 ja koululaisten suksilainaamokontti 30 m2) poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 10745 siten, että olevat rakennukset sijoittuvat alueelle, johon ei ole esitetty rakennusalaa, eikä kerrosalaa ko. rakennuksia varten.
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että alue on asemakaavassa varattu ulkoilu- ja virkistyspalveluille. Alueella liikkuu arviolta 500 000 ulkoilijaa talvisin ja 500 000 kävijää kesäisin. Talvisin pääasiallinen lajiryhmä on maastohiihtäjät. Keskeisen sijaintinsa vuoksi alueen on arvioitu olevan eräs maailman vilkkaimmista maastohiihtokeskuksista. Kesäisin lajikirjo on suurempi, joskin viime vuosina erityisesti maastopyöräilyn osuus on kasvanut.
Suomen Latu on harjoittanut paikalla liikuntapalvelutoimintaa 1990-luvulta alkaen aina tähän päivään saakka. Toiminta nykyisissä rakennuksissa pitää sisällään suksien vuokrausta, huoltoa, erilaisia lasten ja aikuisten kursseja, sekä yritysliikuntaa. Yhteiskunta vastuullisesti on Helsingin kouluille ja päiväkodeille lisäksi tarjottu suksi- ja lumikenkäkirjastoa.
Suomen Ladun oman toiminnan ohella on rakennukseen 1 (hiihtopalvelupiste 68 k-m2) sijoitettu suuren kapasiteetin vesipiste. Helsingin kaupungin Ulkoilupalvelut käyttävät kyseistä vesipistettä Paloheinän hiihtolatujen lumettamiseen.
Alue palveluineen on merkittävä toimija kaupunkilaisten yleiskunnon ja hyvinvoinnin edistäjänä. Kyseiset toiminnot ja palvelut edesauttavat myös asemakaavan tarkoituksen toteutumista.
Ennakkoneuvottelussa (25.8.2022) on sovittu edistettävän uuden suuremman ulkoilupalvelurakennuksen toteuttamista asemakaavamuutoksen kautta. Poikkeamista nykyisten rakennusten säilyttämiseksi tontilla haetaan kaavamuutoskäsittelyn ja uudisrakentamisen ajaksi.
Poikkeamisen perusteena on tarpeellisen palvelutason säilyttäminen ja parantaminen alueella.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 7.6.2000 vahvistettu asemakaava nro 10745. Voimassa olevassa asemakaavassa esitetään kaava-alueelle kaksi eri käyttötarkoitusmerkintää. Asemakaavan mukaan rakennuksien sijaintipaikalle on merkitty käyttötarkoitusmerkinnät urheilu- ja virkistyspalvelualue (VU) ja Urheilu- ja virkistyspalvelualue, joka säilytetään avoimena maisematilana. Alueella saa rakentaa ainoastaan osoitetulle rakennusalalle. Alueella ovat sallittuja sellaiset virkistykseen liittyvät toimenpiteet, jotka edistävät avoimen kulttuurimaiseman säilymistä. Alueella sallitaan nykyiseen maanpintaan nähden enintään 1,3 m korkuiset maakumpareet, jotka tulee sijoittaa niin, että näkymät Kuusmiehentien suunnasta peltoaukeille säilyvät. Alueelle voidaan sijoittaa ympäristöön soveltuvia polkuja ja ulkoiluteitä alueelle sijoitettavien rakenteiden tulee olla sellaisia, että alueella kulkevia latuja voidaan ylläpitää latukonein (VU/s).
Voimassa olevassa asemakaavassa VU- alueelle on osoitettu Kuusmiehentien läheisyyteen pysäköimispaikka.
VU/s- alueelle on osoitettu useita ohjeellisia pallokenttä tai pallopelialueita. Määritellylle rakennusalalle kaava-alueen itäosaan on mahdollistettu 350 k-m2 suuruinen yksikerroksinen rakennus.
Oleva hiihtopalvelupiste sijoittuu VU-alueelle ja oleva suksilainaamokontti sijoittuu VU/s -alueelle. Voimassa olevassa asemakaavassa Rakennuksien sijaintipaikkaan ei ole esitetty rakennusalaa eikä kerrosalaa.
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu virkistys- ja viheralueeksi, jossa aluetta kehitetään merkittävänä virkistys-, ulkoilu-, liikunta-, luonto- ja kulttuurialueena, joka kytkeytyy seudulliseen viherverkostoon ja merelliseen virkistysvyöhykkeeseen. Virkistys- ja viheralueiden kehittämisessä huomioidaan yleiskaavan teemakartalla esitetty metsäverkosto. Lähtökohtana on säilyttää verkoston metsäinen luonne.
Oleva suksilainaamo-kontti sijaitsee Yleiskaavan 2016 kulttuuriympäristöt teemakartalla esitetyn valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen (valtioneuvoston periaatepäätös 1995) rajauksen sisäpuolella. Teemakartta on oikeusvaikutteinen rajauksen osalta.
Suomen Ympäristökeskuksen valtakunnallisesti arvokas maisema-alue 2021-rajaus ei ulotu rakennuspaikalle. VAMA 2021 korvaa valtioneuvoston 5.11.1995 periaatepäätöksen mukaisen aiemman inventoinnin.
Palvelurakennukset sijaitsevat Paloheinän ulkoilumajan, osoitteessa Pakilantie 124, pysäköimisalueen vieressä. Rakennukset ovat yksikerroksisia vaatimattomia ja luonteeltaan väliaikaisiksi suunniteltuja.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hankkeella ei ole katsottu olevan naapureita, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa.
Poikkeamishakemuksen liitteenä on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan, liikunnan palvelukokonaisuuden, ulkoilupalveluiden lähiliikuntayksikön päällikön kannanotto. Kannanotossa todetaan seuraavasti: Ulkoilupalveluiden näkökulmasta olisi tärkeää puoltaa poikkeuslupaa koska nykyisen suksihuoltopisteen kautta tulee lumetusjärjestelmään vesi- ja sähköliittymä, joka mahdollistaa ”tykkilumen” valmistamisen. Suomen Latu tarjoaa rakennuksen kautta tuhansille hiihtäjille voitelu- ja vuokrauspalveluita mitä Ulkoilupalvelut eivät pysty tarjoamaan alueelle. Ulkoilupalvelut puoltaa poikkeusluvan antamista nykyiseen paikkaan.
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on todennut, että tarvetta lausunnon antamiselle ei ole.
Päätöksen perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska olevien rakennusten pysyminen alueella määräaikaisesti on maankäytöllisiltä vaikutuksiltaan vähäistä. Rakennusten paikollaan pysymisen salliminen, ennen alueen laajempaa asemakaavamuutosta ja sen toteutusta, mahdollistaa palveluiden katkeamattoman jatkumon.
Poikkeamisen erityinen syy on alueelle tarpeellisen palvelutason säilyttäminen tai parantaminen
Haettu toimenpide ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3 a
Rakennusvalvontataksa 2023, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
This decision was published on 23.05.2023
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 59 § (Poikkeamispäätöksestä).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 29.5.2023 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 26.5.2023 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 59 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Ann Charlotte Roberts, arkkitehti, puhelin: 09 310 37033