Tytäryhteisökohtaisten omistajastrategioiden päivittäminen alueelliset ja infra -yhteisöryhmään kuuluvissa tytäryhteisöissä, kaupunginkanslia
Tytäryhteisökohtaisten omistajastrategioiden päivittäminen alueelliset ja infra -yhteisöryhmään kuuluvissa tytäryhteisöissä
Päätös
Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Tuomas Rantasen ehdotuksesta.
Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle seuraavaa:
Kaupunginhallitus päättää hyväksyä alueelliset ja infra -yhteisöryhmään kuuluvien tytäryhteisöjen omistajastrategioiden päivittämisen liitteenä olevien luonnosten mukaisesti.
Tytäryhteisökohtaiset omistajastrategiat
Kaupunginhallitus hyväksyi 22.3.2021 ja 12.4.2021 uuden mallin mukaiset tytäryhteisökohtaiset omistajastrategiat kaupunginvaltuuston konserniohjeen määräyksiä noudattaen.
Konserniohjeen mukaisesti yhteisön omistaminen ei ole kaupungin perustehtävä, vaan sen tulee lähtökohtaisesti tukea ja palvella palvelujen järjestämistä, kaupungin taloutta tai muuten kaupungin yhteiskunnallisia tavoitteita. Kaupungin omistuksella yhteisöissä tulee olla kaupungin strategiaan perustuva tarkoitus ja tavoite. Tämän perusteella tytäryhteisökohtaisessa omistajastrategiamallissa tehdään keskipitkän aikavälin linjauksia ko. yhteisön ja niiden mahdollisesti muodostaman alikonsernin omistukseen, toimintaan ja talouteen sekä hallituksen kollektiivisiin osaamiskriteereihin liittyen sekä määritellään keskeisiä ko. aikavälin tavoitteita ja niiden avainmittareita.
Tytäryhteisökohtaisten omistajastrategioiden tarkoituksena on edistää kaupungin omistaja-arvon myönteistä kehitystä ja tukea tytäryhteisöjen johtamista antamalla hallituksille ja toimivalle johdolle selkeä kuva siitä, mihin suuntaan kaupunki omistajana haluaa toimintaa kehitettävän. Nämä tytäryhteisökohtaiset omistajastrategiat kuvastavat myös kaupungin omaa sitoutumista omistajana tytäryhteisöille asetettaviin keskipitkän aikavälin kehittämistavoitteisiin ym. linjauksiin.
Tytäryhteisökohtaiset omistajastrategiat valmistellaan ja päivitetään yhteisöryhmittäin seuraavasti:
- markkinaehtoisesti toimivat tytäryhteisöt
- alueelliset ja infra,
- asunnot,
- elinvoima- ja markkinointi,
- kulttuuri,
- liikunta,
- sosiaali- ja terveys,
- toimitilat,
- tukipalvelut ja muut
Tytäryhteisökohtaisten omistajastrategioiden päivittäminen
Kaupungin tytäryhteisökohtaisen omistajastrategian tulee tukea pitkäjänteisyyttä ja ennustettavuutta tytäryhteisön toiminnassa, minkä mukaisesti omistajastrategiat on laadittu keskipitkälle aikavälille. Omistajastrategioita päivitetään suunnitellusti yhteistyössä toimialojen ja tytäryhteisöjen kanssa. Yksittäisen tytäryhteisön tilanteen vaatiessa sen omistajastrategiaa voidaan päivittää myös varsinaisen päivityssyklin ulkopuolella.
Koska vuonna 2021 hyväksytty tytäryhteisökohtainen omistajastrategiamalli on kaupungille uusi, on konserniohjausyksikkö tunnistanut tarpeen tehdä niihin jo näin pian, vain vuosi omistajastrategioiden ensimmäisen hyväksymisen jälkeen muutoksia, jotka pitkälti ovat teknisiä ja/tai muuten vähäisiä, ellei jäljempänä erikseen toisin todeta. Suuressa osassa tytäryhteisökohtaisia omistajastrategioita muutokset ovat hyvin pieniä.
Omistajastrategioihin tehdyt muutokset liittyvät seuraaviin kokonaisuuksiin:
- Kiinteistöjä hallinnoivien tytäryhteisöjen (kiinteistöosakeyhtiöiden) omistamiseen liittyviä linjauksia on päivitetty yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan kanssa ottaen huomioon erityisesti se, onko kaupungilla tarve ko. kiinteistölle esim. palvelutuotannon näkökulmasta tai strategisesta syystä.
- Kuntalain mukaan kunnan tytäryhteisön hallituksen kokoonpanossa on otettava huomioon yhteisön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus. Lisäksi kaupungin konserniohjeessa on hallituksen jäseniä koskevia yleisiä osaamisvaatimuksia. Näitä ei ole tarkoitus enää toistaa omistajastrategiatasolla, vaan päivityksissä on hallituksen osaamisvaatimuksina listattu vain näitä täydentäen ko. yhteisössä nimenomaan vaadittavat kollektiiviset osaamiset. Edelleen näitä nk. kollektiivisia osaamisvaatimuksia on yhtenäisesti ja tiivistetty noin 30 osaamisvaatimukseen. Tämä muutos liittyy ennen kaikkea hallitusjäsenten osaamisen ja kokemuksen painottamiseen enenevässä määrin hallitusvalinnoissa sekä vertailun mahdollistamiseen ottaen huomioon konsernijaoston päätöksen 12.4.2021, § 50 linjaukset. Tarkoituksena on, että jatkossa hallitusjäsenehdokkaat täyttävät jo ennakkoon kyselyn, jossa kartoitetaan heidän osaamistaan ko. tytäryhteisön hallituksen kollektiivisten osaamisvaatimusten kannalta.
- Tytäryhteisöjen tavoitteita ja niiden mittareita on yhdenmukaistettu ja päivitetty niin, että ne olisivat mahdollisimman yksiselitteisiä ja valittu mittari mittaisi mahdollisimman tarkasti tavoitetta. Tarkoituksena on, että tytäryhteisöille asetetut tavoitteet ja niiden mittarit ovat omistajastrategisesti merkityksellisiä ottaen huomioon, että operatiiviseen toimintaan liittyvien mittareiden ja niiden vuotuisten tavoitetasojen asettaminen on yhtiön hallituksen vastuulla. Tytäryhteisöjen ilmasto- ja ympäristötavoitteita on päivitetty yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalveluiden kanssa, ja mm. kaupungin vetovoiman lisäämiseen ja kustannustehokkuuteen liittyvien tavoitteiden mittareita on päivitetty. Asiakaskeskeisyys on mittaroinnin täsmentämiseksi muutettu muotoon ”tyytyväiset asiakkaat”. Henkilöstön tyytyväisyys on konserniohjeen mukaisesti tärkeä tavoite koko kaupunkikonsernissa, mutta omistajastrategiseksi tavoitteeksi se on nostettu niissä yhteisöissä, joissa on paljon henkilöstöä ja joissa se liittyy nimenomaisesti myös niiden toiminnan luonteeseen.
- Teknisesti omistajastrategioiden tekstiä on yhtenäistetty ja selkeytetty mm. muuttamalla lauseita aktiivimuotoon ja poistamalla asiaan kuulumattomia/vaikuttamattomia lisäsanoja ja -määreitä.
Tällä teknisellä päivityskierroksella yhteisöjen salkuttamiseen markkinaehtoisesti toimiviin tytäryhteisöihin ja muihin tytäryhteisöihin ei ole tehty muutoksia.
Nyt tehtävistä päivityksistä on pyydetty kommentit kaupunginkansliasta ja toimialoilta sekä kunkin tytäryhteisön hallitukselta.
Alueelliset ja infra -yhteisöryhmään kuuluvat tytäryhteisöt
Alueelliset ja infra-yhteisöryhmään kuuluu seuraavat tytäryhteisöt:
- Etelä-Hermannin Pysäköinti Oy
- Fallkullan Kiilan Pysäköinti Oy
- Helsingin Väylä Oy
- Hernesaaren jätteen putkikeräys Oy
- Itä-Pasilan Pysäköinti Oy
- Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy
- Jätkäsaaren Pysäköinti Oy
- Kalasataman jätteen putkikeräys Oy
- Keski-Pasilan jätteen putkikeräys Oy
- Kruunuvuorenrannan jätteen putkikeräys Oy
- Lammenrannan Pysäköinti Oy
- Postipuiston Pysäköinti Oy
- Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy
- Töölönlahden pysäköinti Oy
Edellä lueteltujen tytäryhteisöjen päivitetyt omistajastrategiat ovat liitteinä 1–14.
Alueelliset ja infra -yhteisöryhmän tytäryhteisöjen omistajastrategioissa ei ollut erityisiä yhteisökohtaisia päivitystarpeita.
This decision was published on 13.02.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Tiina Leinonen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36109
Pia Halinen, controller, puhelin: 09 310 25718