Läsnäolo- ja puheoikeus sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan kokouksissa

HEL 2022-014750
More recent handlings
§ 187
This decisionmaker is no longer active

Läsnäolo- ja puheoikeus sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan kokouksessa

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti määrätä, että 1.1.2023 alkaen seuraavilla sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palveluksessa olevilla henkilöillä on läsnäolo- ja puheoikeus sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan kokouksissa:

  • perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja
  • terveys- ja päihdepalvelujen johtaja
  • sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja
  • pelastuskomentaja
  • toimialan hallintojohtaja
  • viestintäpäällikkö
  • päätöksenteon tuen asiantuntija.

Toimialajohtaja päätti samalla, että jonkun edellä mainitun henkilön poissa tai estyneenä ollessa läsnäolo- ja puheoikeus on hänen sijaisellaan tai hänen tehtäviään hoitamaan määrätyllä henkilöllä.

Lisäksi toimialajohtaja päätti, että nuorisoneuvoston keskuudestaan valitsemilla henkilöillä on yksi kerrallaan läsnäolo- ja puheoikeus sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan kokouksissa. Läsnäoloja puheoikeutta ei kuitenkaan ole toimielimen käsitellessä salassa pidettävää asiaa, julkista asiaa, jossa on salassa pidettävää aineistoa, tai henkilöstöä koskevaa asiaa.

Päätös kumoaa toimialajohtajan päätökset 30.8.2019 § 120 ja 9.1.2020 § 3.

Päätöksen perustelut

Hallintosäännön 29 luvun 7 §:n 5 momentin mukaan muiden toimielinten (lautakunta) kokouksissa on läsnäolo- ja puheoikeus esittelijöillä ja sen lisäksi pormestarilla, kaupunginhallituksen määräämällä edustajalla, kansliapäälliköllä sekä asianomaisen toimialan apulaispormestarilla ja toimialajohtajalla.

Hallintosäännön 29 luvun 7 §:n 6 momentin mukaan muiden henkilöiden läsnäolo- ja puheoikeudesta päättää toimialalautakuntien ja niiden jaostojen osalta toimialajohtaja.

Toimialajohtajan 30.8.2019 § 120 tekemän päätöksen mukaisesti perhe- ja sosiaalipalvelujen johtajalla, terveys- ja päihdepalvelujen johtajalla, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajalla, toimialan hallintojohtajalla, viestintäpäälliköllä ja päätöksenteon tuen asiantuntijalla on lautakunnan kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus.

Läsnäolo- ja puheoikeutta koskevaa päätöstä on tarve päivittää sote-uudistuksen myötä, kun sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta aloittaa toimintansa vuoden 2023 alussa. Aikaisemmin mainittujen toimialan palveluksessa olevien henkilöiden lisäksi pelastuskomentajalla on läsnäolo- ja puheoikeus sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan kokouksissa.

Kaupunginhallitus vahvisti 24.6.2019 § 478 linjaukset nuorisoneuvoston edustajien läsnäolo- ja puheoikeudesta toimialalautakunnissa. Linjausten mukaan nuorisoneuvoston keskuudestaan valitsemille edustajille annetaan läsnäolo- ja puheoikeus toimialalautakuntien kokouksiin.

Nuorisoneuvosto valitsee keskuudestaan kuhunkin toimialalautakuntaan kolme edustajaa, jotka osallistuvat kokouksiin yksi kerrallaan mahdollisimman tasapuolisesti vuorotellen. Läsnäolo- ja puheoikeutta ei ole toimielimen käsitellessä salassa pidettävää asiaa, julkista asiaa, jossa on salassa pidettävää aineistoa, tai henkilöstöä koskevaa asiaa.

Päätös kumoaa toimialajohtajan päätökset 30.8.2019 § 120 ja 9.1.2020 § 3.

This decision was published on 16.12.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Veera Komulainen, hallintoasiantuntija, puhelin: 09 310 36594

veera.komulainen@hel.fi

Decisionmaker

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja