Palkitseminen, kulttuuritekopalkinto ja kunniamaininnat vuodelta 2022, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

HEL 2023-000447
More recent handlings
§ 2

Helsingin vuoden 2022 kulttuuritekopalkinto ja kunniamaininnat

Kulttuurin edistämisen päällikkö

Päätös

Kulttuurin edistämisen päällikkö päätti valita Helsingin vuoden 2022 kulttuuritekopalkinnon saajaksi Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n tuottama Refugee Film Festival ja myöntää tälle 5 000 euron suuruisen palkinnon sekä kunniamaininnan saajiksi Nuorten open mic -toiminta ja Kvääristö - turvallisemman tilan kahvila ja baari Helsingin Kalliossa.

Palkinnon ja kunniamaininnan saajat julkistetaan 23.1.2023 klo 12.00.

Päätöksen perustelut

Kulttuuritekopalkinto: Refugee Film Festival

Refugee Film Festival on vuosittain Helsingissä pidettävä elokuvafestivaali, joka keskittyy pakolaisuutta ja maahanmuuttoa käsittelevien elokuvien esittämiseen. Festivaalin ytimessä on korkeatasoinen elokuvaohjelmisto ja sen aihepiiriin liittyvät keskustelut. Toiseksi festivaali tekee tiivistä yhteistyötä turvapaikanhakijataustaisten elokuvantekijöiden kanssa ja nostaa esiin heidän elokuviaan. Festivaalia on järjestetty vuodesta 2018.

Festivaalin ohjelmisto on kunnianhimoinen, kansainvälinen ja monikielinen. Festivaalin yhtenä keskeisenä ideana on ollut tarjota esitysalusta maahanmuuttajataustaisten tekijöiden elokuville ja toimia kohtauspaikkana ja verkostoitumistapahtumana uusille tekijöille. Festivaalin parasta antia on ollut Omin sanoin -näytös, jonka kaikki tekijät ovat olleet turvapaikanhakijataustaisia. Näytös on mahdollisuus näyttää omia elokuvia, saada palautetta ja verkostoitua muiden tekijöiden kanssa sekä voimaa jatkaa oman työn tekemistä. Yleisölle näytös on mahdollisuus tutustua uusiin tekijöihin. Näytös on avoin myös harrastajatekijöille.

Refugee Film Festival on monikielinen tapahtuma. Esimerkiksi vuoden 2022 elokuvissa puhuttiin suomea, ruotsia, englantia, arabiaa, daria, sorania, ranskaa, burmaa, espanjaa, hassanyaa, somalia, venäjää ja ukrainaa. Myös monikielisiin nettisivuihin sekä tulkkaukseen paikan päällä panostetaan.

Festivaalin taustajärjestö on kansalaisjärjestö Turvapaikanhakijoiden tuki ry. Tärkeä aatteellinen tausta on, että festivaali on voittoa tavoittelematon tapahtuma.

Kunniamaininta: Nuorten open mic -toiminta

Vuodesta 2018 alkaen on järjestetty ikärajattomia tapahtumia, joissa ovat päässeet esille nuoret runouden, spoken wordin ja musiikin tekijät ja kohdanneet toisensa ja saaneet yleisöä. Tapahtumat ovat tarjonneet mikrofonin ja estradin, mutta myös pienet esiintymispalkkiot sekä pyrkinyt luomaan uusia työmahdollisuuksia tilaisuuksissa esiintyneille. Kosmos kustannukselta ilmestynyt teos Voidaan puhua jossitellen taltioi myös osittain runoilloista löydettyjen nuorten runoutta.

Toiminta on hienolla tapaa rikastuttanut helsinkiläistä kulttuurin tarjontaa ja vastannut nuorten sanankäyttäjien ja runoilijoiden tarpeeseen tulla esille. Tapahtumien periaatteena on kynnyksettömyys, keskinäinen solidaarisuus ja mahdollisuus leikkiä, tutustua ja kokeilla sekä heittäytyä. Hyviä rakennuspalikoita uudelle nuorelle kulttuurille ja taiteelle kaupungissamme. Toimintaa pyörittää työryhmä ja tukena on Helsinki Poetry Connection.

Kunniamaininta: Kvääristö - turvallisemman tilan kahvila ja baari Helsingin Kalliossa

Kvääristö on perustettu turvalliseksi ja esteettömäksi tilaksi, baariksi sekä tapahtuma- ja kulttuuritapahtumien järjestämispaikaksi, jossa jokaisella ihmisellä ulkonäöstä, sukupuolesta, seksuaalisuudesta, sosiaalisesta taustasta, arvoista, uskonnosta tai vastaavista asioista on turvallista kohdata.

Siellä ei hyväksytä minkäänlaista häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä ja korostetaan jokaisen kunnioitusta ja kannustusta olla oma itsensä. Tila on myös esteetön mm. pyörätuolilla liikkumiselle. Toiminanna yhtenä keskeisenä osana on tapahtumatuotanto, jonka tarkoituksena on tilan antaminen niille sateenkaarivähemmistön tekijöille ja taiteilijoille, joiden on muutoin vaikea löytää paikkaa, jossa esiintyä.

Kriteerit ja toimivalta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myöntää vuosittain 5 000 euron kulttuuritekopalkinnon merkittävälle ja uudenlaiselle kulttuuriteolle tai -hankkeelle, jonka vaikutukset kohdistuvat Helsinkiin tai helsinkiläisiin.

Kulttuuriteko muuttaa tai haastaa olemassa olevaa kaupunkitilaa tai toimintatapaa tai saa näkemään asiat uudella tavalla. Suuri tai pieni kulttuuriteko osoittaa rohkeutta luoda jotain uutta ja erilaista.

Lisäksi jaetaan yksi tai kaksi kunniamainintaa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto valtuutti 8.12.2022, § 39 kulttuurin edistämisen päällikön tekemään päätöksen vuoden 2022 kulttuuritekopalkinnon ja kunniamaininnan saajien valinnasta. Esityksiä palkittaviksi sai tehdä vuoden 2022 loppuun asti.

This decision was published on 24.01.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Sampo Laurikainen, suunnittelija, puhelin: 09 310 80007

sampo.laurikainen@hel.fi

Decisionmaker

Veikko Kunnas
kulttuurin edistämisen päällikkö