Puistosuunnitelma, Läntisen Helsingin keskuspuisto, Mätäjokilaakson kaupunkipuisto, Kaarelanpuisto ja Kartanonhaka, Kaarela, nro VIO 6268
Kaarelanpuisto ja Kartanonhaka, OmaStadi 2.0, Mätäjokilaakson kaupunkipuiston sekä Läntisen Helsingin keskuspuiston puistosuunnitelman hyväksyminen
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteinä 2–4 olevan Mätäjokilaakson kaupunkipuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustukset nro VIO 6269/1, 2 ja 3.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Suunnittelualue sijaitsee Kaarelan (33.) kaupunginosassa, Malminkartanon-Kannelmäen osa-alueella, alavalla laaksoalueella, jonka halki virtaa Mätäjoki. Suunnittelualue on laaja, erittäin suosittu maiseman, luontoarvojen ja virkistystä palvelevien toimintojen kokonaisuus, joka palvelee erityisesti Kannelmäen ja Malminkartanon sekä muidenkin lähikaupunginosien asukkaita. Alue on voimassa olevissa asemakaavoissa osoitettu puistoksi tai lähivirkistysalueeksi VL-, VP- ja P-merkinnöillä. Mätäjokilaakson kaupunkipuisto on esitetty piirustuksissa VIO 6269/1, 2 ja 3.
Suunnitelma on laadittu alueen asukkaiden OmaStadi 2.0 -ehdotuksen pohjalta. Aluetta toivotaan kehitettäväksi identiteetiltään vahvana läntisen Helsingin keskuspuistona.
Mätäjokivarren kaakkoispuolella sijaitsee vilkas talvikunnossapidetty kävely- ja pyöräreitti, ja joen luoteispuolella hieman hitaampaan liikkumiseen houkutteleva puistoreitti. Alueella on hiihtolatuja talvisin. Mätäjoen ylittää suunnittelualueella 5 kävelysiltaa.
Suunnittelualueen pinta-ala on noin 40 hehtaaria. Esitettävien toimenpiteiden alue on tähän nähden huomattavan pieni.
Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan OmaStadi 2:0:ssa asukkaiden ideoima kaupunkipuiston kohentaminen.
Suunnitelma
Asukkaiden ehdottamien toimintojen sijoittelussa on otettu huomioon alueen kasvillisuus ja joenvarren erityiset luontoarvot. Alueelle on esitetty mm. hienovaraisesti parannettavia polkuja, kaksi piknikpaikkaa ilman grillausmahdollisuutta, ajonestopuomeja, opastauluja, uutta puu- ja pensaskasvillisuutta muutamiin kohtiin, niityksi kehitettävää nurmea sekä lukuisia uusia penkkejä ja kaksi yksittäistä istuinta (ei kuitenkaan luontoarvoiltaan herkimmille kohdille).
Alueelle sijoitetaan yleisopasteet puistokokonaisuuden pääsaapumiskohtiin Kannelmäen ja Malminkartanon suunnasta. Alueelle sijoitetaan muutamia muita opastauluja kertomaan alueen erityisistä luontoarvoista sekä kannustamaan siisteyteen. Alueelle ei sijoiteta uusia grillauspaikkoja, leikkivälineitä, turva-alustoja tai muita rakenteita. Alueella olevat puut ja muu kasvillisuus säilytetään.
Suunnitelmia on kehitetty asukkaiden kanssa maastokävelyllä ja asukastilaisuudessa sekä muokattu kaksi kertaa esillä olleisiin luonnoksiin saatujen kommenttien pohjalta.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmapiirustuksista VIO 6269/1, 2 ja 3 sekä liitteenä 1 olevasta suunnitelmaselostuksesta.
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevien asemakaavojen mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Puistosuunnittelu on toteutettu yhteistyössä alueen asukkaiden kanssa. OmaStadi-ehdotuksen tekijät ovat myös olleet mukana suunnittelussa.
Osallistavan budjetoinnin OmaStadi 2.0 -hankkeessa Mätäjokilaakson kaupunkipuiston kehittäminen sai vahvaa kannatusta. Ideointia jatkettiin asukasaktiivien kanssa maastokävelyllä keväällä 2022, ja syksyllä 2022 järjestettiin laajempi asukastilaisuus Kanneltalolla. Lisäksi asukkailta pyydettiin kommentteja OmaStadi-sivustolla sekä alustavaan luonnokseen (12.9.2022 – 3.10.2022) että esillä olleeseen puistosuunnitelmaluonnokseen (7.12.2022-1.1.2023). Kommentteja saatiin molemmilla kerroilla kymmenkunta.
Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 5. Suunnitelmaa on muokattu saadun palautteen pohjalta useaan otteeseen mm.
- siirtämällä piknikpaikkoja ja penkkejä kauemmas asutuksesta
- vaihtamalla suunniteltuja penkkejä yksittäisiin istuimiin
- lisäämällä ajonestopuomeja ja suojakasvillisuutta
- lisäämällä kirsikkapuita lumenkaatopaikan pohjoispuolen kummulle
- suunnittelemalla joen pohjoispuolisten polkujen kunnostuksen hyvin kevein menetelmin (hake/puru) toteutettavaksi
- jättämällä luontoalueet kokonaan valaisematta
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 190 000 euroa.
Puiston hoitoluokkiin osoitetaan pieniä muutoksia, kun nykyisiä nurmialueita muokataan niityiksi (hoitoluokkamuutos A2 tai A3 / RAMS R2 -> B2 / RAMS A2). Suurin osa puistoalueesta säilyy ennallaan.
Ehdotuksen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 6800 euroa (alv 0 %).
Suunnitelmat pyritään toteuttamaan vuoden 2023 loppuun mennessä.
Suunnitelman toteutukseen (suunnittelu ja rakentaminen) on varauduttu osallisuusrahastosta varatulla hankkeen määrärahalla pormestarin päätöksen (HEL 2021-011972) mukaisesti vuonna 2023.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston kehittämisen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Tiedoksianto
Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30 / henkilöiden lukumäärää ei tiedetä.
Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen verkkosivuilla.
This decision was published on 08.02.2023
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Ask for more info
Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213