Päivähoitotilojen hygienia- ja siivouskäytännöt -valvontaprojekti 2021–2022

HEL 2023-001631
More recent handlings
Case 7. / 62 §

Päivähoitotilojen hygienia- ja siivouskäytännöt Helsingissä -valvontaprojekti 2021 - 2022

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi julkaisun päivähoitotilojen hygienia- ja siivouskäytännöt Helsingissä -valvontaprojektista 2021 - 2022.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli ympäristötarkastaja Paula Huttunen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut toteutti vuosina 2021 - 2022 Päivähoitotilojen hygienia- ja siivouskäytännöt Helsingissä -valvontaprojektin. Projektin tavoitteena oli saada tietoa päivähoitotilojen hygieenisistä järjestelyistä, kartoittaa keskeisimpiä hygieniaan liittyviä riskejä sekä tukea toiminnanharjoittajia omavalvonnan kehittämisessä.

Projekti toteutettiin kahdessa osassa siten, että syksyllä 2021 toteutettiin Helsingin päivähoitotiloille kysely, jonka jälkeen aloitettiin projektiin liittyvät tarkastukset. Projektin kyselyyn saatiin vastauksia 259 päiväkodista ja 22 ryhmäperhepäiväkodista (yhteensä 281). Projektiin liittyvät tarkastukset tehtiin Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman mukaisten tarkastusten yhteydessä (10/2021 - 5/2022). Jokaisella tarkastuksella täytettiin projektia varten laadittu havaintolomake. Tarkastukset tekivät Helsingin kaupungin ympäristöpalveluissa päivähoitotiloja tarkastavat ympäristötarkastajat. Projektissa huomioituja havaintolomakkeita oli 57 päivähoitotilasta.

Projektin tulosten perusteella lähes jokaisessa päivähoitotilassa oli kirjallinen siivoussuunnitelma, toimintamalli siivouksen järjestämiseen, jos siivouksesta vastaava työntekijä oli poissa, sekä ohjeistukset epidemiatilanteisiin. Kehitettävää omavalvonnan osalta on, että varmistetaan siivousvastuut, ja että siivousohjeet ovat kattavia ja niitä noudatetaan. Hyvän siivoustason saavuttaminen vaatii myös säännöllistä siivouksen laadun seurantaa, joka ei juurikaan vielä ollut päivähoitotiloissa yleistä. Siivouksen ja hygieniatason toteutuksessa havaittiin puutteita erityisesti lelujen ja muiden toiminnassa tarvittavien välineiden säännöllisessä puhdistuksessa sekä patjojen ja vuodevaatteiden hygieniassa. Ristikontaminaatioriski todettiin kohonneeksi varsinkin lattialla käytettävien patjojen ja niiden vuodevaatteiden säilytyksessä.

Tuloksissa nousi positiivisena asiana esille käsihygienian huomioiminen, sillä lähes kaikilla päivähoitotiloilla oli ohjeistusta henkilökunnan ja lasten käsienpesuun. Lisäksi käsienkuivauksessa oli siirrytty käyttämään lähes yksinomaan kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä/-papereita. Projektin tulosten perusteella on kuitenkin tarpeen varmistaa, että päivähoitotiloissa on riittävästi nestesaippualla ja hygieenisellä käsienkuivauksella varusteltuja käsienpesupisteitä eri tiloissa. Lasten käytössä olevissa tiloissa käsienpesupisteiden tulisi olla helposti lasten käytettävissä.

Yhtenä keskeisimpänä riskinä tartuntatautien ja loisten leviämisen ehkäisyssä todettiin siivous- ja pyykinhuoltotilojen riittävyys ja niiden varustelut. Siivousvälinetilat olivat usein ahtaita ja toimintoihin, kuten tekstiilihuoltoon, liittyi ristikontaminaatioriskejä. Tilojen riittävään mitoitukseen ja varustelutasoon voidaan parhaiten vaikuttaa tilojen suunnittelussa. Lisäksi siivouksen osalta huolestuttavaa oli, että yli puolessa tarkastetuista päivähoitotiloista puuttuivat kirjalliset ohjeet eritesiivoukseen ja/tai eritesiivousvälineet.

Wc-hygienian keskeisenä riskinä projektissa nousi esille erillisten pesupaikkojen puute pienten lasten ja pottien pesua varten. Tarkastuksilla havaittiin myös, että wc-tilat olivat ahtaita eikä niissä ollut aina riittävästi säilytystilaa. Lisäksi niissä säilytettiin usein ylimääräisiä, wc-tiloihin kuulumattomia tavaroita.

Projektin keskeisimmät tulokset huomioidaan Helsingin terveydensuojeluvalvonnassa. Projektin keskeisimpien tulosten ja pohdinnan perusteella päivähoitotiloille laadittiin julkaisussa yleiset toimenpide-ehdotukset, joiden noudattaminen on lähtökohta päiväkotien hygieenisten olosuhteiden ylläpitämiseksi.

Close

This decision was published on 06.04.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

yksikön päällikkö
Heidi Öjst

Ask for more info

Tiina Rastas, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32026

tiina.rastas@hel.fi

Attachments

1. Päivähoitotilojen hygienia- ja siivouskäytännöt Helsingissä − valvontaprojekti 2021–2022
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.