Avustuksen myöntäminen, nuorisopalvelut, projektiavustukset 2023, nuorten toimintaryhmä Attention Crew
Nuorten toimintaryhmän Attention Crew projektiavustushakemus vuodelle 2023
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto myönsi nuorten toimintaryhmälle Attention Crew 4 200 euron projektiavustuksen Attention-lyhytelokuvaproduktion kustannuksiin ajalle 6.2.-30.8.2023 (ei kuitenkaan palkkoihin eikä palkkioihin).
Ohjeita avustuksen saajalle
Selvitys avustuksen käytöstä kuittikopioineen sekä hankkeesta kertova materiaali (teksti ja/tai kuvia) on toimitettava 17.9.2023 mennessä nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön projektiavustusselvityslomakkeella. Materiaali voidaan julkaista nuorisopalvelujen nettisivulla, jossa esitellään nuorten ryhmien projektiavustuksen tuella toteuttamia hankkeita.
Avustusta saavan on noudatettava Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita (www.hel.fi/nuorisonavustukset):
Avustusta saavan on käytettävä projektissaan Helsinki-kehystunnusta, joka käyttöohjeineen löytyy osoitteesta:
Avustus maksetaan yhdessä erässä.
Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Tuulia Saves ja Virpi Talasmäki.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Projektiavustus on kertaluontoinen nuorisotoiminnalliselle hankkeelle myönnettävä avustus, joka tähtää nuorten osallistamiseen ja sosiaaliseen vahvistamiseen. Sitä voi saada projektin, hankkeen, tapahtuman tai tilaisuuden toteuttamiseen tai siihen osallistumiseen. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)
Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)
Nuorten toimintaryhmä Attention Crew on Signaalimedian avulla toisiinsa tutustunut ryhmä, joka haluaa tehdä mielenterveyttä eri ikäluokissa käsittelevän ranskalais-suomalaisen lyhytelokuvan nuorten omin voimin ja sanoin. Hankkeen avulla tavoitellaan myös kansainvälistä näkyvyyttä mielenterveyshaasteille. Ryhmän toiminta käynnistyi yhden nuoren inspiraatiosta ja kokosi nopeasti ympärilleen joukon aiheesta innostuneita nuoria eri alojen tekijöitä. Koko tuotantotiimi koostuu 15-20-vuotiaista nuorista.
Produktio kasaa yhteen aiemmin toisilleen tuntemattomia nuoria, joita yhdistää kiinnostus mielenterveysaiheeseen ja eri rooleihin elokuvan tekemisessä. Elokuvan tekeminen onkin saanut innokkaan vastaanoton. Nuoria on tullut mukaan nopealla vauhdilla, musiikintekijät ovat olleet kiinnostuneita yhteistyöstä ja esimerkiksi hakemuksia näyttelijöiksi on saatu yli sata.
Attention Crew toivoo voivansa mahdollistaa kokemuksen elokuvan tekemisestä mahdollisimman monelle nuorelle ja arvioi tekijöitä olevan noin 50. Elokuvaa tullaan esittämään Kulttuurilabran ja Ranskan instituutin kautta ja Youtubessa ja muissa suoratoistopalveluissa. Lisäksi näytöksiä halutaan kirjastoihin ja NuoriKino2023-tapahtumaan. Ryhmä toivoo Ylen kiinnostuvan elokuvasta ja sen teemoista.
Yhdessä merkittävässä roolissa lyhytelokuvassa on sen musiikki. Merkittävän osan musiikista tekevät hankkeessa olevat nuoret itse ja osa musiikista ostetaan tunnetuilta artisteilta.
Koko hanke on suunniteltu kestävän helmikuusta elokuuhun. Varsinaisia kuvauspäiviä on kymmenen ja tuotantotiimin suunnittelu- ja editointipäiviä noin 30. Näyttelijöille eikä tuotantotiimille makseta palkkaa ja ryhmä kokee tärkeänä, että elokuvan tekijöille voidaan tarjota ruoka- ja matkakulut näiltä päiviltä.
Hankkeen menot 5 550 euroa koostuvat ruokamenoista 1 150 euroa, musiikista 1 500 euroa, matkustuskuluista 700 euroa, markkinoinnista 1 100 euroa , lavastuksesta ja puvustuksesta 900 euroa sekä kokousten kustannuksista 200 euroa. Hankkeen tulot koostuvat haetun avustuksen lisäksi omasta varainhankinnasta 200 euroa, vaatesponsorista sekä mahdollisista muista avustuksista tai sponsorituista.
Hakemuksen valmisteluvaiheessa tavattiin nuorten ryhmän edustajat, Signaalimedian edustaja ja kulttuurin kumppanuusyksikön edustaja. Nuorten ryhmän kanssa keskusteltiin hankkeesta, sen merkityksestä nuorten omaehtoiselle toiminnalle ja nuorten mielenterveyden asioiden ajankohtaisuudesta. Signaalimedia näkee hankkeen mahdollisuudet onnistua suureksi, sen osallistavan poikkeuksellisen suuren määrän nuoria ja nostavan esiin tärkeää mielenterveyden teemaa.
Nuorten toimintaryhmä Attention Crew haki 5 350 euron projektiavustusta 5.2.2023 saapuneella hakemuksellaan.
Toimivalta ja avustukseen liittyvät päätökset
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4)
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4)
Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia, edistetään helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa sekä helsinkiläisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.12.2021, § 202)
Avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 15.3.2022, § 47)
This decision was published on 28.03.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 09 310 89132