Puistosuunnitelma, nuotio- ja grillauspaikka, Paloheinän kota, Keskuspuisto, OmaStadi 2.0, VIO 6322

HEL 2023-003494
More recent handlings
§ 124

Paloheinän kota, OmaStadi 2.0 Tuomarinkylän (35.) kaupunginosa, puistosuunnitelma

Maankäyttöjohtaja

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Paloheinän kodan puistosuunnitelman suunnitelmapiirustus nro VIO 6322/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Paloheinän kota sijaitsee Tuomarinkylän (35.) kaupunginosassa, osa-alueella Paloheinä. Alue on voimassa olevassa asemakaavassa nro 11905 VU merkinnällä (urheilu- ja virkistyspalvelujen alue). Kodan ja sen ympäristön pinta-ala on n. 1200 m2 mukaan lukien sähkötöiden vaatima toimenpidealue Paloheinän majan vieressä.

Nykyisellään suunniteltava alue rajautuu lännessä, idässä ja pohjoisessa ulkoilureitteihin ja metsään, jossa on kiipeilypuistotoimintaa. Etelässä alue rajautuu avoimeen nurmialueeseen. Kodan alue sijoittuu paikalle, joka on toiminut osana Paloheinän virkistysaluetta ilman erityistä tarkoitusta. Suunniteltava alue on nykytilassaan nurmea ja sen pohjoisosassa on pensasistutus. Alueen maaperä on silttiä ja hiekkaa.

Rakentamisen toteuduttua Paloheinän kota tulee sijaitsemaan virkistysalueella ulkoilumajan läheisyydessä. Lähistöllä on lisäksi mm. Paloheinän jäähalli, ulkokuntoilusali, pulkkamäki ja ulkoilureittejä sekä latuja.

Suunnittelun tavoitteena on parantaa Paloheinän virkistysalueen palveluntarjontaa. Paloheinän kota on osa Helsingin osallistavan budjetoinnin toimintaa ja se on äänestetty toteutettavaksi OmaStadi-verkkoalustalla.

Suunnitelma

Kodan sijoittelussa on otettu huomioon alueen nykytila. Lähimmät puut sijaitsevat n. 12 metrin päässä kotarakennuksesta. Kota ja sen ympäristö sijoittuvat tyhjälle nurmialueelle. Kodan rakentaminen ei aiheuta viereisten metsäalueiden puiden kaatamista, maaston merkittävää muokkaamista eikä paloturvallisuuden tai luontoarvojen heikentymistä.

Kotarakennus on puuta. Kodan sisäänkäynti on sijoitettu etelään Paloheinän ulkoilumajan suuntaan. Kodalle johtaa kivituhkapintainen kulkuväylä (leveys 3,7 m). Kulkuväylä alkaa Paloheinän ulkoilumajan koillisnurkalta ja kiertää kodan ympäri päätyen viereiselle ulkoilureitille. Kulkuväylän ulkoreunoille sijoitetaan penkkejä ja roskakori.

Kulkuväylän mitoituksessa on huomioitu talvikunnossapidon vaatimat ajourat. Kodan lähistölle on esitetty tilavarauksia lumenkasaamiselle. Kodan taakse on esitetty tilavaraus erilliselle puuvajalle ja tuhkasäiliölle.

Kodan läheisyyteen, etelään päin avautuvalle laidalle sijoitetaan kierrätetyistä luonnonkivistä rakennettu oleskelualue, joka varustellaan pöytäryhmillä, penkillä ja roskakorilla. Kulkuväylän varrelle sijoitetaan sähkötekniikkaa palveleva pollari. Lisäksi kodan läheisyyteen sijoitetaan pollari, johon koirat voidaan kytkeä siksi aikaa, kun alueella oleskellaan. Penkit ja pöydät ovat luonnonkiveä ja puuta. Roska-astiat ja pollarit ovat maalattua terästä.

Kodan ympäristöön ei asenneta uusia valaisimia. Kotarakennus valaistaan sisältä päin.

Kodan ympäristö noudattelee pääpiirteissään nykyisiä tasauksia. Pintavedet johdetaan kotarakennuksesta poispäin. Hulevesien viivyttämiseksi oleskelualueen yhteyteen muotoillaan loivapiirteinen painenne, jossa on kulkuväylän alittava rumpuyhteys. Hulevesipainanteeseen istutetaan niittykasvillisuutta. Kodan alueelle ei rakenneta hulevesiviemäreitä.

Kota sopeutuu asemakaavan nro 11905 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6322/1 (liite 1).

Kustannukset ja aikataulu

Kotarakennuksen rakentamisen kustannukset ovat noin 37 000 euroa (alv. 0 %).

Kodan ympäristön rakentamisen kustannukset ovat noin 27 500 euroa eli noin 23 euroa/m² (alv. 0 %).

Hanke rahoitetaan Helsingin kaupungin osallistavan budjetoinnin määrärahoista.

Hankkeen vuosittaiset kunnossapitokustannukset ovat noin 30 000 euroa.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 5 § 1 mom. kohdan 1 mukaan maankäyttöjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, 1 taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.

This decision was published on 15.12.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on 1.1.2024 lähtien, maanantaista perjantaihin klo 08.15–15.00.

Kirjaamon aukioloaika on 31.12.2023 saakka, maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Nina Mouhu, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39838

nina.mouhu@hel.fi

Decisionmaker

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja