Talousarvioaloite, talousarvio varhaiskasvatuksen tilapaikkojen täyttämisestä
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Petra Malinin talousarvioaloitteesta varhaiskasvatuksen tilapaikkojen täyttämisestä
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon liitteenä olevasta valtuutettu Petra Malinin talousarvioaloitteesta, joka koskee varhaiskasvatuksen tilapaikkojen täyttämistä.
On tärkeää, että tukea tarvitseva lapsi saa tarvitsemansa tuen varhaiskasvatus- ja tai esiopetusryhmässään. Ryhmät muodostetaan pedagogisin perustein ja lasten yksilölliset tarpeet huomioiden.
Varhaiskasvatuslain (540/2018) mukaan lapsi voi saada yleistä, tehostettua tai erityistä tukea. Yleinen tuki koostuu yksittäisistä tukimuodoista. Tehostettu tuki koostuu säännöllisistä ja samanaikaisesti toteutettavista useista tukimuodoista. Erityinen tuki koostuu useista tukimuodoista ja on jatkuvaa sekä kokoaikaista. Lapsen tuki muodostuu tarvittavista pedagogisista, rakenteellisista ja hoidollisista tuen muodoista.
Valtioneuvoston asetuksen (753/2018) mukaan päiväkodissa tulee olla vähintään yksi henkilö seitsemää yli kolmivuotiasta lasta kohden ja vähintään yksi henkilö neljää alle kolmivuotiasta lasta kohden. Vammainen tai tuen tarpeessa oleva lapsi on huomioitava päiväkodin ja perhepäivähoidon mitoituksessa, ellei häntä varten ole avustajaa.
Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmassa tehostetun tuen muotoja ovat ryhmäkoon pienentäminen, ryhmäkohtainen avustaja ja osa-aikainen varhaiskasvatuksen erityisopettajan tuki. Erityisen tuen muotoja ovat integroitu erityisryhmä, erityisryhmä, kokoaikainen varhaiskasvatuksen erityisopettajan tuki ja lapsikohtainen avustaja.
Varhaiskasvatuslain mukaan varhaiskasvatusryhmät tulee muodostaa ja tilojen suunnittelu ja käyttö järjestää siten, että varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa. Ryhmät muodostetaan pedagogisin perustein ja varhaiskasvatuksen lainsäädäntöä noudattaen.
Ryhmän muodostamisessa on kyse osaamisen ja henkilöstöresurssin suuntaamisesta suhteessa lapseen, jotta lapsi saa tarvittaessa enemmän tukea. Tilankäyttöä laskettaessa suhteellista tai kertoimeen perustuvaa laskentaa ei käytetä, vaan jokainen lapsi saa yhden tilapaikan. Lapsen kerroin ei vaikuta tilapaikkaan. Lapsen tuen tarpeeseen vastataan joko lisäämällä henkilökuntaa ryhmään tai lisäämällä lapsen kerrointa suhteessa henkilöstöön. Tukitoimena ryhmäkoon pienentäminen mahdollistaa lapselle vahvemman henkilökunnan tuen.
Varhaiskasvatusryhmät voivat esimerkiksi olla kolmen kasvattajan ryhmiä, jolloin yli kolmivuotiaita lapsia on 21 tai alle kolmevuotiaita lapsia 12. Ryhmät voivat olla myös kahden kasvattajan ryhmiä, jolloin yli kolmivuotiaita lapsia on 14 tai alle kolmivuotiaita kahdeksan. Ryhmiä muodostettaessa lapsen tarve pienempään ryhmäkokoon on mahdollista huomioida esimerkiksi muodostamalla kahden kasvattajan ryhmiä. Tilapaikkojen täyttämättä jättäminen vaikuttaa palveluverkkoon ja haastaa lähipalveluperiaatteen toteutumista.
Alkaneen toimintakauden 2023-24 alussa Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa 763:n lapsen tukitoimena on ryhmäkoon pienentäminen. Yhden täyttämättä jäävän varhaiskasvatuspaikan vuosikustannus on noin 11 000 euroa, josta tilapaikan osuus on noin 1 900 euroa, joten vuosikustannukset olisivat yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa. Investointikustannukset 763 lapsen varhaiskasvatuspaikoiksi ovat noin 34 miljoonaa euroa.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarvioehdotuksessa 2024 ei ole varauduttu aloitteen mukaisiin lisämäärärahatarpeisiin.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnalta on pyydetty lausuntoa valtuutettu Petra Malinin ja 4 muun allekirjoittaneen 15.3.2023 jättämästä talousarvioaloitteesta, joka koskee varhaiskasvatuksen tilapaikkojen täyttämistä. Aloitteessa esitetään, että ryhmäkoon pienentäminen huomioidaan myös tilapaikkamitoituksessa ja varataan budjettiin tätä varten riittävät varat.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 05.09.2023 § 195
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Pöydällepanoehdotus:
Petra Malin: Pyydän pöydälle.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti Petra Malinin ehdotuksesta panna asian pöydälle.
Esittelijä
Lisätiedot
Piia Nevala, Pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 34658
This decision was published on 14.09.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Piia Nevala, Pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 34658