Tarvekartoitus, keskuskeittiön uudet tuotantotilat ja uudisrakennus, Pakkalantie, keskushallinto, palvelukeskusliikelaitos

HEL 2023-006066
More recent handlings
Case 2. / 31 §

Pakkalantien keskuskeittiön korvaavan uusien tuotantotilojen ja uudisrakennuksen rakentamisen tarveselvityksen hyväksyminen

Board of Palvelukeskus Helsinki

Päätös

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta päätti hyväksyä Pakkalan keskuskeittiön tarveselvityksen sekä tehdyn investointivaihtoehtojen vertailun.

Tehdyn tarveselvityksen pohjalta johtokunta hyväksyy hankesuunnittelun pohjaksi vaihtoehdon, jossa nykyinen keskuskeittiö korvataan uudella keskuskeittiöllä sisältäen riittävät ruokalogistiikkaterminaalitilat mahdollistamaan joustavan yhteistyön elintarviketeollisuuden ja - markkinoiden kanssa.

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta kehottaa Palvelukeskuksen johtoa edistämään hankesuunnittelua välittömästi osana 2024 talousarviovalmistelua yhteistyössä Kiinteistö Oy Ab Pakkalantie 30 ja Oy Työmaahuolto Ab kanssa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Pakkalan ruokatuotantolaitos on elinkaarensa päässä eikä sen saneeraaminen ole kustannuksellisesti järkevää. Kaupungin ruokapalvelujen järjestäminen ja turvaaminen edellyttävät pikaisia toimia johtuen vanhentuneesta keskuskeittiöstä, jossa ylläpito- ja huoltokustannukset ovat tuplaantuneet vuodesta 2021.

Ulkopuolinen asiantuntija on laatinut rakennuksesta Rakenne- ja kosteustekninen kuntotutkimuksen ja LVISAK-järjestelmien korjaustarveselvityksen (25.8.2018). Tutkimuksen mukaan rakennus on lähes kauttaaltaan alkuperäisessä kunnossa ja siten rakennuksessa on mittavia ja erittäin kiireellisiä korjaustarpeita. Tutkimuksen mukaan toiminnan jatkuminen 1-5 vuoden kuluttua edellyttää talotekniikan täydellistä uusimista ja kaikkien muiden rakenteiden paitsi kantavan rungon uusimista.

2022 käynnistetyssä Palvelukeskuksen kehitysohjelmassa päätettiin yhdessä toimialojen ja kanslian kanssa selvittää kolme eri vaihtoehtoa Pakkalan vanhentuneen keskuskeittiön korvaamiseksi.: A.) investointi suureen uuteen keskuskeittiöön, B.) Keskuskeittiö ruokalogistiikkaterminaalilla missä laajennetaan ruoantuotannon yhteistoimintaa elintarviketeollisuuden kanssa, C.) Terminaali keittiötoiminnoilla missä perusateriatuotanto perustuu aterialogistiikan tehokkaaseen välittämiseen, jolloin merkittävä osa aterioista ostetaan valmisruokina. Tuotantotila rajoittuu vain erityisruokavalioon ja rajoitettuun valmistus- ja lämmityskapasiteettiin

Palvelukeskuksen asiantuntijoiden johdolla on vertailtu eri vaihtoehtojen toiminnalliset, taloudelliset ja henkilöstövaikutukset. Lisäksi on arvioitu vaihtoehtojen skaalautumista muuttuviin toimialojen tarpeisiin ja volyymeihin sekä on tehty riskianalyysit.

Valmistelutyötä on ohjannut kehittämisohjelman ohjausryhmä. Investointivaihtoetoja on esitelty liikelaitoksen johtokunnan lisäksi kaupungin ylimmälle johdolle sekä valtuustoryhmien johdolle. Asiaa on käsitelty pormestarin johtamassa kaupungin tuottavuusryhmässä, jossa valtuustoryhmät ovat olleet edustettuna.

Valinnassa käytettiin kriteereinä taloudellista ja toiminnallista lähtökohtaa, jonka pohjalta tehtiin laskennallisia vertailulaskelmia, herkkyys- sekä riskianalyysejä. Edellä mainituilla kriteereillä keskuskeittiö terminaalilla -malli täyttää parhaiten Palvelukeskusliikelaitoksen ja sen asiakkaiden tarpeet.

Alustavien kartoitusten perusteella uutta keskuskeittiötä suunnitellaan Kiinteistö Oy Ab Pakkalantie 30:n omistamalle tontille (noin 12 000 kem2 rakennusoikeutta jäljellä).

Toimivalta

Hallintosäännön 1 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan liikelaitoksen johtokunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Close

This decision was published on 22.05.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

toimitusjohtaja
Minna Hoffström

Ask for more info

Ulla Vuolle, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 33928

ulla.vuolle@hel.fi