Talousarvioaloite, taiteen perusopetuksen määrärahan parantaminen
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran ym. talousarvioaloitteesta koskien taiteen perusopetuksen lisärahoitusta
Lausunto
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuravan lausunnon:
Kulttuuri ja vapaa-aikalautakunta toteaa taiteen perusopetuksen olevan keskeisessä roolissa varmistettaessa lasten ja nuorten oikeutta kulttuurikasvatukseen ja taiteen ja kulttuurin harrastamiseen Helsingissä. Vuoden 2024 hallintokunnan talousarvioehdotuksessa ei kuitenkaan ole kohdennettu lisämäärärahoja taiteen perusopetusta tarjoavien toimijoiden avustuksiin.
Valtuutettu Asko-Seljavaaran aloitteen mukaan kaupungin tulee korottaa taiteen perusopetukselle osoittamia avustuksiaan 15 prosenttia. Ehdotus lisää toimialan määrärahojen tarvetta 757 500 euroa.
Helsingin kaupunki myöntää vuosittain taide- ja kulttuuriavustuksia 17 000 000 euroa, josta kohdennetaan taiteen perusopetukseen toiminta-avustuksina 5 050 000 euroa ja lisäksi kehittämisavustuksina 300 000 euroa taiteen perusopetuksen matalan kynnyksen osallistumisen lisäämiseen projektiluonteisena rahoituksena. Helsinkiläiset toimijat saavat vuosittain taiteen perusopetukseen tukea valtionavustuksina yhteensä noin 10 000 000 euroa.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta yhtyy aloitteentekijöiden näkemykseen siitä, että taiteen perusopetuksen tukeminen ja kehittäminen on tärkeää, ja toteaa sen olevan olennainen osa lasten- ja nuorten harrastustoimintaa Helsingissä. Taiteen perusopetus vahvistaa osaltaan myös lasten ja nuorten elinikäistä suhdetta taiteeseen ja kulttuuriin. Taiteen ja kulttuurin monipuolisen harrastamisen mahdollistaminen edistää UNICEF:in lapsiystävällisen kunta -mallin tavoitteita osallistumisen lisäämiseksi ja segregaatiokehityksen ehkäisemiseksi.
Taiteen perusopetus on ensisijaisesti lapsille ja nuorille tarkoitettua, kouluopetuksen ulkopuolista, pitkäjänteistä ja tasoltaan toiselle etenevää eri taiteenlajien opetusta. Taiteen perusopetus pohjautuu lakiin taiteen perusopetuksesta (633/1998) ja vastaavaan asetukseen (813/1998) sekä opetushallituksen määrittelemiin opetussuunnitelmien perusteisiin. Oppilaitokset tekevät omat opetussuunnitelmansa eri taiteenalojen opetukseen vahvistettujen perusteiden pohjalta.
Helsingissä taiteen perusopetukeen osallistuu vuositasolla runsas 18 000 3–19-vuotiasta lasta ja nuorta, joka on noin 18 prosenttia ikäryhmästä.
Helsingissä on 48 taiteen perusopetuksen toimijaa ja he tarjoavat kaikkiaan yhdeksää taiteenalaa lapsille ja nuorille: arkkitehtuuri, kuvataide, käsityö, mediataiteet, musiikki, sanataide, sirkustaide, tanssi ja teatteritaide.
Helsingissä itä-, koillis- ja reuna-alueilla taiteen perusopetukseen osallistuvien lasten määrä ja osuus ikäluokasta ovat selkeästi alhaisempia kuin korkean osallistumisen alueilla. Korkean osallistumisen alueet sijoittuvat kantakaupunkiin sekä Länsi- ja Lounais-Helsinkiin. Taiteen perusopetukseen osallistutaan myös laajemmalta maantieteelliseltä alueelta kuin yksinomaan lähipalveluna. Osallistumiseen vaikuttavat tarjonnan lisäksi oppilasmaksujen kohtuullisuus, opetustarjonnan koettu taso ja huoltajien ja perheiden kulttuuriset tottumukset.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Kaupunginkanslia on pyytänyt 13.9.2023 mennessä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle Sirpa Asko-Seljavaaran ym. talousarvioaloitteesta koskien taiteen perusopetuksen lisärahoitusta. Aloite kokonaisuudessaan on liitteenä.
Talousarvioaloitteesta ei ole pyydetty lausuntoa muilta lauta- tai johtokunnilta.
Lauta- ja johtokuntien on käsiteltävä talousarvioaloitteista annettavat lausunnot samanaikaisesti talousarvioehdotusten kanssa. Lausunnoissa on selvitettävä, miten aloitteessa esitetyt toimenpiteet on otettu huomioon talousarvioehdotuksessa.
Lausunnossa on yksiselitteisesti mainittava, kuinka paljon aloitteessa esitetty toimenpide lisää tai vähentää määrärahojen tarvetta ja onko nämä sisällytetty hallintokunnan talousarvioehdotukseen. Vastaavasti on ilmoitettava toimenpiteen vaikutukset suoritemääriin sekä sisältyvätkö muutokset talousarvioehdotukseen.
This decision was published on 11.09.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Ulla Bergström, kumppanuspäällikkö, puhelin: 09 310 22013
Nina Gran, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 37006