Tutkimuslupahakemus, Hyvinvointia asumisyksiköihin lisäämällä pihaluonnon monimuotoisuutta
Tutkimuslupa tutkimukseen "Hyvinvointia asumisyksiköihin lisäämällä pihaluonnon monimuotoisuutta"
Päätös
Vammaistyön johtaja päätti myöntää tutkimusluvan ********** tutkimukselle "Hyvinvointia asumisyksiköihin lisäämällä pihaluonnon monimuotoisuutta" (Luonnonvarakeskuksen ja Tampereen yliopiston tutkimus). Tutkimuksen yhteyshenkilö on sosiaalityöntekijä ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2027 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen
osallistuneita henkilöitä.
Jos tutkimusryhmään liittyy uusia jäseniä, jotka käsittelevät salassa pidettäviä asiakkaisiin liittyviä tietoja, on heidän toimitettava salassapitositoumuksensa kaupungin kirjaamoon tämän päätöksen liitteeksi (saatteessa tulee mainita diaarinumero HEL 2023-006431).
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja
pelastustoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain (1050/2018) sekä muiden lakien ja asetusten tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi.
Päätöksen perustelut
Tutkimus on strategisen tutkimuksen neuvoston Elonkirjon köyhtymisen ympäristölliset ja yhteiskunnalliset yhteydet -ohjelman rahoittama hanke. Tutkimuksessa tutkitaan lisätyn luontoaltistuksen vaikutusta kaupungeissa asumisyksiköissä asuvien ihmisten elimistön mikrobistoon ja hyvinvointiin. Hypoteesina on, että monimuotoisen luonnon lisääminen asumisyksikön piha-alueelle muuttaa elinympäristön ja elimistön mikrobiomia tavalla, joka on yhdistetty parempaan immuunisäätelyyn. Luontoaltistuksella oletetaan olevan positiivisia vaikutuksia niiden henkilöiden hyvinvointiin, jotka eivät pysty liikkumaan pitkiä matkoja saavuttaakseen monimuotoista luontoa.
Tutkimuksessa mukana olevien asumisyksikköjen yleiset piha-alueet muokataan biologisesti monimuotoisemmaksi tutkimusta varten. Pihoille istutetaan erilaisia marja- ja puutarhakasveja sekä tuodaan lehtikomposti, lahopuutarha ja istutuslaatikoita. Tässä interventiotutkimuksessa selvitetään usean eri menetelmän avulla, voiko tämä piha-alueen muokkaaminen edistää asukkaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja vaikuttaa muun muassa ihon ja syljen mikrobistoon, infektiotautien esiintymiseen sekä psyykkiseen hyvinvointiin. Tutkittavilta kerätään muun muassa iho- ja sylkinäytteitä, samoin kuin tehdään kyselyjä ja haastatteluja. Myös perheenjäsenille on oma kysely. Tutkimus kestää arviolta 30.4.2027 saakka.
HUS:in alueellinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta on 17.8.2022 antanut tutkimukselle puoltavan lausuntonsa. Helsingin kaupungin vammaispalvelujen osalta tutkimus kohdentuu tutkimuslupahakemuksessa (liite 1) mainittujen asumisyksiköiden 18-82 -vuotiaisiin asukkaisiin. Tutkittavilta sekä heidän omaisiltaan tai edunvalvojiltaan pyydetään vapaaehtoinen kirjallinen suostumus tutkimukseen osallistumiselle. Tutkimusaineisto arkistoidaan tunnistetiedoin Valtion tieto- ja viestintäkeskuksen tietokantaan. Säilytysaika tutkimuksen päättymisen jälkeen on 15 vuotta. Henkilötietojen käsittelyä kuvataan lähemmin suostumusasiakirjoissa, tietosuojaselosteessa, vaikutustenarviointilomakkeessa (liitteet 3, 11 ja 12).
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätöksen 17.1.2023 § 11 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää vammaistyön johtaja palvelujensa osalta.
This decision was published on 14.06.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Anne-Maria Kuvaja, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444