Vahingonkorvaus, esinevahinko, 3.4.2023 Pakilan työkeskus

HEL 2023-006473
More recent handlings
§ 131
This decisionmaker is no longer active

Vahingonkorvausvaatimus sohvasta

Yksikön päällikkö

Päätös

Yksikön päällikkö päätti, että ********** (jäljempänä asianosainen) korvataan 100,00 euroa asianosaisen asunnossa 3.4.2023 vahingoittuneesta sohvasta.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Teon tai laiminlyönnin tulee olla syy-yhteydessä vahinkoon.

Vahingonkorvauslain 5 luvun 1 §:n mukaan vahingonkorvaus käsittää hyvityksen henkilö- ja esinevahingosta sekä 4 a ja 6 §:ssä säädetyin edellytyksin kärsimyksestä.

Korvaushakemuksessa (liite 1) asianosainen vaatii sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialaa korvaamaan 4000 euroa antiikkisesta vintage rokokoo sohvasta, joka on hankittu vuonna 2013 2800 euron hintaan.

Asianosaisen selvityksen mukaan hänelle oli Pakilan työkeskuksen toimesta tuotu sänky 3.4.2023 kotiin. Yksi työntekijöistä oli heittänyt sängyn puulautoja sohvaa vasten ja tämän yhteydessä sohvan jalka oli katkennut/vaurioitunut pahasti. Asianosainen oli huomauttanut asiasta heti työntekijälle. Asianosainen kertoo sohvan olevan antiikki-/keräilytavaraa.

Asianosaisen selvityksen mukaan 12.4.2023 Pakilan työkeskuksesta tultiin katsomaan sohvan vahinkoja ja kokoamaan sänkyä. Asianosaisen selvityksen mukaan sohvaa ei voi puuliimalla korjata eikä sohva tule olemaan alkuperäinen aito sohva, jos liimataan uusi jalka siihen. Asianosainen vaatii täyttä korvausta eikä korjausta, sohva on pilalla eikä samanlaista voi saada mistään. Sohva oli myös haettu Pakilan työkeskukseen kunnostusta varten. Sohvaa ei saatu korjattua ja siinä ei pysty enää istumaan. Asianosaisen kertoman mukaan nykyisin vintage rokokoo sohvat ovat vielä kalliimmat eikä vastaavaa mallia ole löytynyt internetissä toimivista osto- ja myyntipaikoista.

Aikuissosiaalityön päällikön 12.6.2023 antaman selvityksen (liite 2) mukaan Pakilan työkeskuksen johtajalta ja vastaavalta työnjohtajalta on saatu selvitys tapahtumista. Työkeskuksesta oli toimitettu sänky asianosaiselle 3.4.2023. Toimituksen yhteydessä kuljettaja kolhaisi yhden sohvan jaloista rikki. Kuljettaja laski sängyn osat nopeasti lattialle osittain nojaamaan sohvaan. Sohvan jalka rikkoutui osittain sängyn osien painosta.

Selvitysten perusteella voidaan katsoa vahingon aiheutuneen työntekijän virheestä, laiminlyönnistä tai huolimattomuudesta.

Aikuissosiaalityön päällikön selvityksen mukaan sohva oli viety arviointiin Pakilan työkeskukseen. Työkeskus on erikoistunut huonekalujen kunnostukseen ja entisöintiin. Sohvaa arvioivat vastaavat työnjohtajat, huonekaluentisöinnin ammattilaiset. He arvioivat sekä sohvan korjausmahdollisuuksia että sohvan alkuperää ja laatua.

Pakilan työkeskuksesta todettiin, ettei sohvan jalkaa saada korjattua sohvan rakenteen ja aikaisempien rakenteellisten vaurioiden takia. Kunnostus vaatisi koko sohvan uudelleen rakentamisen. Jalka menisi pian uudelleen rikki, jos rakenteen muita vikoja ei korjata. Pakilan työkeskus ei aiheuttanut sohvan muita vaurioita.

Pakilan työkeskuksessa todettiin myös, ettei sohva ole antiikkia vaan uustuotantoa. Istuinosat on vaahtomuovia ja muutkin materiaalit ovat nykyaikaisia. Sohva on valmistettu kopiosorvilla. Sohvan liitoksissa ei ole alun perin käytetty liimaa, jonka johdosta liitokset eivät pidä ja osat irtoavat toisistaan. Sohvaa on selvästi korjattu aikaisemminkin. Muissakin sohvan jaloissa on myös murtumia, jotka eivät ole voineet aiheutua kyseisen vahinkotapahtuman johdosta, jossa sängyn osat kolhaisivat vain yhtä sohvan jalkaa. Mittaviin ja kalliisiin korjaustoimenpiteisiin ei ole järkevää ryhtyä. Uustuotantoa olevien käytettyjen vastaavien sohvien myyntihinnat vaihtelevat 80-250 euron välillä kunnosta riippuen.

13.6.2023 asianosaiselta on sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan päätöksenteon tuesta pyydetty kirjeitse ostotosite tai muu luotettava selvitys hankintahinnasta. Lisäksi pyydetty korvaushakemuksessa mainittuja kuvia.

15.6.2023 asianosaisen puhelimitse antaman lisäselvityksen mukaan sohva on ostettu yksityishenkilöltä eikä kuittia ole saatavilla. Muuta tositetta sohvan arvosta, kuten todistusta antiikkisohvan aitoudesta, ei ole käytettävissä.

Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona korvataan esineen korjauskustannukset ja arvonalennus taikka vahingoittuneen esineen arvo. Sohvaa ei selvitysten perusteella korjata, joten korvattavaksi tulee esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, koska vahingoittunut omaisuus on käytetty esine.

Esineen arvon määrityksessä lähtökohtana käytetään maksukuittia, josta selviää hankintahinta ja -aika. Kun vahinko on aiheutunut käytetyn esineen katoamisesta tai vahingoittumisesta, korvauksen määrää arvioitaessa korvaussummasta vähennetään ensin käyttöikään perustuva alennus. Tämä ns. ikäalennus huomioiden vahingon suuruus perustuu arvioon, jonka nojalla korvaussumma määräytyy.

Asianosainen ei ole pyynnöistä huolimatta luotettavasti pystynyt selvittämään sohvan arvoa. Sohvan arvosta ja antiikkistatuksesta on vain asianosaisen oma kertomus. Aikuissosiaalityön päällikön selvityksen mukaan huonekaluentisöinnin ammattilaiset olivat arvioineet sohvan materiaalien ja valmistustavan perusteella uustuotannoksi ja käytettyjen vastaavien sohvien myyntihintojen vaihtelevan 80-250 euron välillä.

Edellä todetun perusteella, ottaen huomioon vahingoittuneen sohvan todennäköinen arvo, vahingon määräksi on katsottava 100 euroa. Näin ollen asianosaiselle korvataan 100 euroa vahingoittuneesta sohvasta.

Päätöksenteon tuen yksikön päällikön toimivalta päättää vahingonkorvauksesta perustuu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätökseen 25.1.2023 § 36.

This decision was published on 20.07.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Kirsi Ekström, korkeakouluharjoittelija, puhelin 09 310 43970:

kirsi.ekstrom@hel.fi

Decisionmaker

Jenna Laurikkala
yksikön päällikkö

Attachments

1. Vahingonkorvausvaatimus 9.5.2023
2. Aikuissosiaalityön päällikön selvitys 12.6.2023

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.