Leikkipuiston toiminnan muutokset, lakkauttaminen ja tilojen siirtäminen päiväkoti Kaunokille, leikkipuisto Kaunokki
Leikkipuisto Kaunokin toiminnan lakkauttaminen 1.8.2023 alkaen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Leikkipuisto Kaunokin toiminnan lakkauttamisen 1.8.2023 alkaen. Leikkipuiston tilat siirtyvät päiväkoti Kaunokin käyttöön.
Lautakunta korostaa, että Malminkartano on yksi kaupunkikehityksessä priorisoituja alueita, jonka viihtyisyyttä pyritään parantamaan. Siksi on erityisen tärkeää panostaa alueen toisen leikkipuiston Piikan kuntoon ja sen palveluihin. On myös pidettävä Kaunokin kunnosta huolta sen jälkeen, kun se siirtyy päivisin päiväkodin toimintaan.
Käsittely
Vastaehdotus:
Ozan Yanar: Lisäys kappaleen 1 jälkeen:
"Lautakunta korostaa, että Malminkartano on yksi kaupunkikehityksessä priorisoituja alueita, jonka viihtyisyyttä pyritään parantamaan. Siksi on erityisen tärkeää panostaa alueen toisen leikkipuiston Piikan kuntoon ja sen palveluihin. On myös pidettävä Kaunokin kunnosta huolta sen jälkeen, kun se siirtyy päivisin päiväkodin toimintaan"
Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi yksimielisesti Ozan Yanarin vastaehdotuksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä Leikkipuisto Kaunokin toiminnan lakkauttamisen 1.8.2023 alkaen. Leikkipuiston tilat siirtyvät päiväkoti Kaunokin käyttöön
Leikkipuistotoiminta on avointa varhaiskasvatustoimintaa, jota kunta voi varhaiskasvatuslain (540/2018) 1 §:n nojalla järjestää. Avoin varhaiskasvatustoiminta on aamupäivisin pikkulapsiperheille järjestettävää maksutonta toimintaa. Elokuusta 2023 lähtien leikkipuistojen iltapäivätoiminta on perusopetuslain mukaisesti lakisääteistä. Helsingissä on 64 leikkipuistoa ja viisi perhetaloa, joista 53 leikkipuistossa järjestetään lukuvuonna 2023–2024 perusopetuslain mukaista iltapäivätoimintaa.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala arvioi jatkuvasti tilaverkkoaan varmistaakseen, että toiminta pystytään järjestämään laadukkaasti, tarkoituksenmukaisesti sekä kustannustehokkaasti terveellisissä ja turvallisissa tiloissa. Leikkipuistojen määrä ja tiheys vaihtelevat suurpiireittäin. Leikkipuistojen ja perhetalojen tarve arvioidaan alueellisesti osana palveluverkkosuunnittelua ja tavoitteena on rakentaa palveluverkkoa, joka olisi alueellisesti mahdollisimman yhdenvertainen. Kohteiden perusparannusesitysten lisäksi tehdään myös arvioita tarpeista tasapainottaa verkostoa alueellisesti rakentamalla täysin uusia leikkipuistoja tai luopumalla mahdollisesti olemassa olevista tiloista.
Vuosien 2023–2028 välillä talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa on yhteensä 12 leikkipuistojen perusparannus- tai uudisrakennushanketta (liite 1). Leikkipuistotiloista luopumista perustelee pääsääntöisesti väestöennusteen laskusta johtuva avoimen varhaiskasvatuspalveluiden käyttäjämäärien pidempiaikainen lasku ja tilan vaatima laaja peruskorjaus.
Helsingin leikkipuistojen tilaverkkoa on tarkasteltu keväällä 2023 olemassa olevien tilojen kunnon, vuosittaisten käyttäjämäärien sekä alueiden kehittymisen näkökulmasta. Samalla tarkasteltiin alueiden varhaiskasvatuspalveluiden tarvetta erityisesti niillä alueilla, joilla leikkipuistotoiminnan kysyntä on ollut vähäisempää. Tämän pohjalta on tehty esitys leikkipuisto Kaunokin toiminnan lakkauttamisesta.
Leikkipuisto Kaunokki sijaitsee läntisellä suurpiirillä, Kaarelan peruspiirissä, osoitteessa Tuohipolku 10, 00410 Helsinki. Leikkipuiston tilat ovat suuruudeltaan 242 m². Vuosittaiset vuokrakustannukset ovat noin 53 000 euroa. Leikkipuisto Kaunokki sijaitsee Pihkapuiston ala-asteen koulun ja päiväkoti Kaunokin kanssa samassa rakennuksessa. Leikkipuiston vähäisten käyttäjämäärien takia päiväkoti Kaunokin esiopetustoiminta on aamupäivisin osin jo käyttänyt leikkipuiston tiloja toiminnan toteuttamiseen. Leikkipuisto Kaunokin toiminta lakkautetaan 1.8.2023 alkaen ja leikkipuiston tilat siirtyvät pysyvästi päiväkoti Kaunokin käyttöön. Muutoksen myötä pystytään vastaamaan paremmin alueen päiväkotipalveluiden palvelutarpeeseen.
Perusopetuslainmukainen iltapäivätoiminta pystytään toteuttamaan kiinteistössä jatkossakin koulun muissa tiloissa. Leikkipuisto Piika vastaa Malminkartanon alueen leikkipuistopalveluiden kysyntään. Se sijaitsee noin yhden kilometrin päässä leikkipuisto Kaunokista. Pihkapuiston ala-asteen koulun ja päiväkoti Kaunokin perusparannus- ja laajennushanke toteutetaan arviolta vuosina 2027–2028.
Leikkipuistorakennusten toimintojen muuttamista on valmisteltu varhaiskasvatuksen aluepäällikön ja perusopetuksen palvelupäällikön ja johtavien leikkipuisto-ohjaajien kanssa. Suunnitelmaa on käsitelty henkilöstön kanssa yhteistoimintaperiaatteiden mukaisesti. Leikkipuiston työntekijöiden työsuhde Helsingin kaupunkiin säilyy ja henkilöstön työsuhteet jatkuvat muissa leikkipuistoissa.
Lapsivaikutukset on arvioitu muutoksen valmistelun yhteydessä. Muutoksella voidaan nostaa Malminkartanon alueen varhaiskasvatuksen osallistumisastetta, koska päiväkoti Kaunokki saa lisää varhaiskasvatuspaikkoja. Leikkipuistotoimintaa alueen lapsiperheille tarjotaan Malminkartanon leikkipuisto Piiassa.
Kaupungin hallintosäännön mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää suomenkielisen päiväkodin lakkauttamisesta (15 luku 1 §).
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 13.06.2023 § 127
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Pöydällepanoehdotus:
Ozan Yanar: Pyydämme pöydälle.
Esittelijä
Lisätiedot
Miia Kemppi, varhaiskasvatusjohtaja, puhelin: 0405042907
This decision was published on 22.06.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Miia Kemppi, varhaiskasvatusjohtaja, puhelin: 0405042907