Vahingonkorvaus, yleiskoneen rikkoutuminen 5.5.2023, Matteuksenkirkon Varustamo, Helsingin seurakuntayhtymä

HEL 2023-008459
More recent handlings
§ 25

Vahingonkorvausvaatimus yleiskoneen rikkoutumisesta

Ammatillisen koulutuksen päällikkö

Päätös

Ammatillisen koulutuksen päällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) 98,58 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen yleiskoneen rikkoutumisesta aiheutuneesta korjauskustannuksesta.

Päätöksen perustelut

Hakija on esittänyt 15.6.2023 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 98,58 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen yleiskoneen rikkoutumisesta aiheutuneista kustannuksista vaatimuksessa ilmenevin euromääräisin erittelyin. Sopimushuoltoyhtiön edustaja oli ilmoittanut vian olleen sulake, joka automaattisesti laukeaa tilanteen vaatiessa. Kyseinen sulake kattoi sekä vedensyötön että vetävien pyörien työntävän moottoriosan. Sulakkeen nollaaminen korjasi vian. Opiskelija oli pyytänyt jotain tehtävää, muiden työntekijöiden kahvihetken jatkuessa. Hakijan edustajan mukaan hänelle valmisteltiin yleiskone ja näytettiin, miten kone käynnistetään. Opiskelijalle kerrottiin, että kone työntää itse itseään, ainoastaan varresta täytyy ohjata. Opiskelija oli kysynyt, onko laite päältäistuttava, johon hakijan edustaja oli vastannut, että ei ole; kone työntää itse itseään ja sitä täytyy vain ohjata. Opiskelija saapui jossain vaiheessa paikalle ja ilmoitti, että valmista on ja että hän vain kuivaa lattian. Hakijan edustaja sanoi opiskelijalle, että koneesta löytyy myös kuivausvaihde käytettäväksi. Opiskelija sanoi kuitenkin vieneensä yleiskoneen jo siivouskomeron eteen ja kysyen voiko lähteä. Sovittiin, että opiskelija jatkaa näyttöön liittyviä tehtäviä ja että seuraava maanantaina käytäisiin niitä läpi näytön valmistelua varten. Opiskelija ei ilmoittanut mitenkään suoraan tai tullut ilmoittamaan, että koneessa olisi ollut vikaa. Vika kävi ilmi muutamia tunteja myöhemmin, kun hakijan edustaja yritti pestä salin keittiön lattiaa yleiskoneella.

Korvausvaatimukseen liitetyn silminnäkijälausunnon mukaan opiskelija istui siivouskoneen päällä "väärinpäin" ja ajeli ympäri ruokasalia. Häntä pyydettiin lopettamaan välittömästi, mutta hän jatkoi vain ajelua. Häntä pyydettiin viemään laite pois. Myöhemmin hän ilmoitti olevansa valmis, kun ensin kuivaa lattian. Hänelle kerrottiin, että laitteessa on kuivaustoiminto. Pari tuntia myöhemmin kun konetta olisi tarvittu, se ei lähtenyt enää käyntiin.

Stadin ammatti- ja aikuisopistosta saadun selvityksen mukaan opiskelija on ollut työssäoppimisjaksolla ajankohtana 12.4.2023 - 26.5.2023, opintokokonaisuus turvallisuusvalvojan palvelutehtävissä toimiminen. Opiskelija on aloittanut opiskelun turvallisuusalan perustutkinnossa elokuussa 2022. Vahingosta ilmoitettiin työssäoppimispaikasta oppilaitoksen työvalmentajalle, jonka tehtävänä oli asian jatkoläpikäynti opiskelijan kanssa. Myös oppilaitoksen edustajien toimesta käytiin heti keskustelu opiskelijan kanssa. Opiskelija ei tuntunut ymmärtävän asiaa ja toimintaansa.

Opiskelijan selvittämän mukaan hän oli istunut laitteen päällä. Laite oli ollut toimiva vielä kun hän vie sen takaisin siivousvaraston eteen. Opiskelija ei tiedä, miten laite meni rikki. Hän ei usko, että se johtui laitteen päällä istumisesta, koska laite toimi vielä takaisin vietäessä.

Koulutussopimuksessa koulutuksen järjestäjä sopii kirjallisesti koulutussopimustyöpaikan edustajan kanssa opiskelijan osaamisen hankkimisesta työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä. Stadin ammatti- ja aikuisopisto koulutuksen järjestäjänä ja hakija ovat solmineet koulutussopimuksen, josta ilmenee sopimusosapuolten ja opiskelijan velvollisuudet ja vastuut. Sopimuksessa on todettu, että koulutustyöpaikalla opiskelijan aiheuttaman vahingon korvaamisesta määräytyy vahingonkorvauslain mukaan ja opiskelijan korvausvastuu on toissijaista.

Vahingonkorvausoikeudellinen lähtökohta on, että korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Jotta Helsingin kaupunki oli korvausvelvollinen, tulisi siihen olla jokin vastuuperuste.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 3 momentin mukaan, jos oppilaitoksen oppilas aiheuttaa virheellään tai laiminlyönnillään vahinkoa opetukseen liittyvässä työssä on niin ikään se, jonka lukuun työ suoritetaan, velvollinen korvaamaan vahingon. Vahingonkorvauslain 4 luvun 1 §:ssä on säädetty työntekijän korvausvastuusta vahingosta, jonka työntekijä työssään virheellään tai laiminlyönnillään aiheuttaa. Työntekijä on velvollinen korvaamaan määrän, joka harkitaan kohtuulliseksi ottamalla huomioon vahingon suuruus, teon laatu, vahingon aiheuttajan asema, vahingon kärsineen tarve sekä muut olosuhteet. Jos työntekijän viaksi jää vain lievä tuottamus, ei vahingonkorvausta ole tuomittava. Jos oppilaitoksen oppilas aiheuttaa opetukseen liittyvässä työssä vahingon, vastaa hän siitä vastaavien vahingonkorvauslain perusteiden mukaan kuin työntekijä.

Saadun selvityksen perusteella Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ei voida katsoa olevan vastuussa yleiskoneen vahingoittumisesta aiheutuneista korjauskustannuksista. Vahingon sattuessa opiskelija on hankkinut osaamista sopimusosapuolten sopimalla tavoin työpaikan lukuun tehtävällä työllä työpaikan ohjauksen ja valvonnan alla. Koulutussopimuksessa sovitun mukaisesti opiskelija vastaa toissijaisesti tahallisesti ja tuottamuksellisesti aiheuttamastaan vahingosta lukuun ottamatta lievää tuottamusta.

This decision was published on 01.12.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Decisionmaker

Maria Sarkkinen
ammatillisen koulutuksen päällikkö