Puistosuunnitelma, Kaarela, Sydänpuunpuisto, VIO 6255

HEL 2023-008761
More recent handlings
Case 18. / 677 §

Sydänpuunpuisto, puistosuunnitelma, Kaarela

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Saana Rossin ehdotuksesta.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan Sydänpuunpuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6255/1.

Close

Lähtökohdat ja tavoitteet

Sydänpuunpuiston suunnittelualue sijaitsee Kaarelan (33.) kaupunginosassa Malminkartanon osa-alueella. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 12690 (tullut voimaan 24.11.2022). Asemakaavassa alue on merkitty puistoksi (VP). Suunnittelualue on esitetty suunnitelmapiirustuksessa nro VIO 6255/1 (liite 2). Sydänpuunpuiston pinta-ala on 6077 m².

Sydänpuunpuisto rajautuu etelä- ja keskiosistaan uusiin kerrostaloihin ja pohjoisosastaan nykyisiin kerrostaloihin. Sydänpuunpuiston länsipuolella on Malminkartanon täyttömäki ja itäpuolella Pihkapuisto.

Sydänpuunpuisto sijoittuu uudisrakennusalueelle. Tämä vuoksi alueen nykyiset pinnoitteet, kasvillisuus ja kulkuväylät tulevat poistumaan.

Tavoitteena on toteuttaa puisto, joka on viihtyisä ja vehreä virkistys- ja oleskelupaikka. Puisto yhdistää asuinalueen eri osia toisiinsa sekä toimii tärkeänä jalankulun ja pyöräilyn reittinä. Puiston keskellä on hulevesien hallintaan tarvittava painanne. Se lisää osaltaan luonnon monimuotoisuutta tuoden puistoon lajistollisesti ja maisemallisesti mielenkiintoisen uuden elementin.

Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan asemakaavan nro 12690 mukaisen puiston toteutus asemakaavan tavoitteiden mukaisesti.

Suunnitelma

Puistosuunnitelma koostuu pohjois-eteläsuuntaisesta puistoraitista ja itä-länsisuuntaisesta puiston keskiosasta, johon sijoittuu oleskelualue ja hulevesipainanne. Oleskelualue koostuu laajemmasta nurmikko- ja niittyalueesta. Hulevesipainanteessa on runsaita pensas- ja perennaistutuksia. Kosteammissa kasvupaikoissa viihtyvä kasvillisuus saa kehittyä paikan olosuhteiden mukaan. Mutkitteleva, laajempi hulevesipainanne jatkaa kulkua puistoreitin vieressä. Sen reunaan, asuinrakennuksen puolelle tarvitaan tasoerojen johdosta betonitukimuuri.

Muurien näkyvään pintaan on esitetty kuviointia graafisella betonilla. Aiheena ovat osmankäämit ja omenat, sillä siellä kasvoi aikoinaan omenapuita. Uoman toiselle puolelle sijoittuu runsaita, useista lajeista koostuvia pensasistutuksia. Niiden avulla voidaan viivyttää alueen hulevesiä ja luoda puistoon monimuotoisempaa kasvillisuutta.

Hulevesipainanteita ylittää puistosillat. Ne toteutetaan puupintaisina. Silloissa on kevytrakenteiset teräskaiteet.

Asfalttipintaisen pääreitin lisäksi puiston halki kulkee kapeampi kivituhkapintainen reitti itä-länsisuunnassa.

Puiston uusi kasvillisuus koostuu monilajisista puu- ja pensasistutuksista sekä hulevesiaiheen yhteyteen istutettavista perennoista. Monimuotoisuutta lisäävät alueelle kylvettävät kukkivat niityt ja niittymäiset kosteikot. Puiston itäistä, läntistä ja koillista sisääntuloa korostamaan istutetaan ikivihreitä puita porttiaiheiksi. Ne tuovat vihreyttä myös talvimaisemaan.

Puistoraitit valaistaan pylväsvalaisimin. Niissä kohdissa, joissa rakennusten julkisivujen etäisyydet sallivat, valaistus toteutetaan ripustusvalaistuksena.

Puistokäytävien ja puistoraittien varrelle sijoitetaan penkkejä ja roska-astioita. Betonikivetyllä alueella on kaksi piknik-pöytäryhmää.

Suunnitelman tarkempi kuvaus on suunnitelmaselostuksessa nro VIO 6255/1 (liite 1) ja suunnitelmapiirustuksessa nro VIO 6255/1 (liite 2).

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12690 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnittelu toteutettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan ja HSY:n asiantuntijoiden kanssa. Suunnittelun aikana järjestettiin suunnittelukokouksia ja maastokäyntejä.

Puistosuunnitelmaluonnos oli sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 23.11. - 6.12.2022. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen tiedotettiin alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla ja 16.11.2022 Helsingin Uutisten läntisen Kantakaupungin osapainoksessa. Lisäksi suunnitelma esiteltiin kaupunkiympäristön toimialan verkossa järjestämässä Uutta Länsi-Helsinkiä -asukastilaisuudessa 23.11.2022.

Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3. Puistosuunnitelmaluonnoksesta ei saatu palautetta.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 1 060 000 euroa eli noin 174 euroa/m² (alv. 0 %).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkiin A2/R2 ja R3 (toiminta- ja käyttöviheralue), A3/R4 (suoja- ja vaihettumisviheralue), B4/A4 (avoin alue), C5/M1 (arvometsä) ja C1/M2 (lähimetsä). Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.

Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 6 000 euroa, 1 euroa/m² (alv. 0 %).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 09 01 Malminkartano-Kannelmäki.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 § §, maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston rakentamisen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.

Close

This decision was published on 19.12.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Ask for more info

Camilla Lindroth, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084

camilla.lindroth@hel.fi