Oikaisuvaatimus, rakennuslupapäätös 4.7.2023, 091-2020-09021
Oikaisuvaatimus rakennusvalvontapalveluiden lupayksikkö 1:n lupa-arkkitehdin rakennuslupapäätökseen 29.6.2023 § 321, Liiketie
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hylätä tontin ********** omistajien ********** oikaisuvaatimuksen rakennusvalvontapalveluiden lupa-arkkitehdin rakennuslupapäätöksestä 29.6.2023 § 321 (lupatunnus 39-1476-23-B).
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon.
Päätösehdotuksen perustelut
Lupapäätös
Rakennusvalvontapalveluiden lupa-arkkitehti on päätöksellään 29.6.2023 § 321 myöntänyt rakennusluvan asuinpientalon laajentamiselle Tapaninkylässä sijaitsevalle tontille **********
Lupapäätöksen mukaan asuinrakennusta laajennetaan rakentamalla 1. kerrokseen lasikuisti ja sen päälle parveke. Laajennuksen alle muodostuu kellarikerrokseen ulkoa käytettävä varastotila. Lisäksi muutetaan maapohjainen kellarikerros lämpimäksi, asumisen käyttöä palveleviksi apu- ja varastotiloiksi.
Oikaisuvaatimus
Rakennuspaikan pohjoisen naapuritontin ********** omistajat ovat jättäneet rakennusluvasta oikaisuvaatimuksen.
Oikaisuvaatimuksen tekijät vaativat ensisijaisesti, että kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto kumoaa myönnetyn rakennusluvan. Toissijaisesti oikaisuvaatimuksen tekijät vaativat, että rakennusluvassa myönnetyt kaavoitusalueen ylittävät rakennushankkeet rajoitetaan kaavoitusalueen mukaisiksi.
Oikaisuvaatimusta on perusteltu muun ohella seuraavasti:
Oikaisuvaatimuksen tekijöiden tontti on lohkottu naapuritontti ********** vuonna 1999. Lohkomisen seurauksena uusien tonttien rakennusratkaisut ja rakennusten sijoittaminen on rakennusarkkitehdin toimesta toteutettu niin, että molemmat päärakennuksista nauttivat omasta yksityisyydestään. Samalla rakennusarkkitehti on pitänyt tärkeänä ahtaiden tonttien puutarhanäkymien ja avaruuden tunteen säilyttämistä.
Oikaisuvaatimuksen tekijät vastustivat laajennushankkeen toteuttamista jo naapurien kuulemisvaiheessa. Vastustamisen perusteena on ollut laajennushankkeesta seuraava oikaisuvaatimuksen tekijöiden kiinteistön arvon laskeminen, asunnon ja piha-alueen yksityisyyden heikkeneminen sekä laajennuksen kaavoituksenvastaisuus.
Laajennus poikkeaa asemakaavasta ylittäen rakennusalueen rajan 2,55 metriä länsipuolella. Tästä seuraa oikaisuvaatimuksen tekijöille merkittävä haitta ja asuinrakennuksen yksityisyys kärsii merkittävästi. Oikaisuvaatimuksen tekijöiden tontti on 436 m² ja se on nykyään useiden rakennusten ympäröimä jokaisesta ilmansuunnasta. Ainoa avoin ilmansuunta on lännessä, jonne naapurikiinteistön rakennuslupa on myönnetty. Huomionarvoista on se, että kaavan ylitys tulisi oikaisuvaatimuksen tekijöiden paraatipuolen useiden suurten ikkunanäkymien eteen ja naapurin uusi lasikuistimainen tila tuhoaisi jatkossa molempien talojen yksityisyyden etenkin talviaikana. Lisäksi kuistin päälle rakennettava iso parveke tulisi suoraan oikaisuvaatimuksen tekijöiden makuuhuoneen pääikkunan eteen, joka kohtuuttomasti haittaisi asunnon yksityisyyttä.
Tapanilalle tärkeät esteettömät puutarhanäkymät tuhoutuisivat laajennushankkeen myötä oikaisuvaatimuksen tekijöiden kiinteistön osalta.
Rakennuslupapäätös tulisi kumota sillä perusteella, että se on kaavoituksen vastainen ja aiheuttaa kohtuutonta haittaa viereisen tontin omistajalle. Laajennuksen toteuttaminen sille kaavassa osoitetulle paikalla edistäisi Tapanilan rakennusmiljöön ominaisten piirteiden säilyttämistä. Samalla se tukisi myös sitä, että oikaisuvaatimuksen tekijöiden kiinteistö säilyisi Tapanilan rakennusmiljöön mukaisena. Huomioonotettavaa on myös se, että oikaisuvaatimuksen tekijät kärsivät huomattavasta yksityisyyden menetyksestä, mikäli laajennukset toteutetaan kaavoituksen vastaisina.
Oikaisuvaatimuskirjelmä perusteluineen on kokonaisuudessaan esityslista-asian liitteenä.
Luvan hakijan vastine
Luvan hakijalle on annettu mahdollisuus vastineen antamiseen oikaisuvaatimuksen johdosta.
Luvan hakija on antanut vastineen ja viittaa siinä maankäyttö- ja rakennuslakiin (MRL), Helsingin kaupungin rakennusjärjestyksen 3 §, 5 §, 7 § 2 kohtaan, 13 § ja 35 §:iin sekä naapurikuulemisen yhteydessä laadittuun vastineeseen (19.12.2022).
Lisäksi vastineessa on avattu rakennuspaikan kaavoituksen historiaa ja todettu muun ohella seuraavaa:
Tällä hetkellä käynti rakennuspaikan pihalle tapahtuu rakennuksen pääovesta, Liiketien puolelta. Mitään muuta pääsyä pihalle ei talosta ole.
Näkymien menettäminen on kaupunkialueella uudisrakentamisen yhteydessä valitettavaa mutta kaupungissa rakennettaessa tavanomaista, jopa välttämätöntä. Naapurin huoli asunnon arvon laskemiselle ja piha-alueen yksityisyyden heikkenemiselle eivät ole riittäviä perusteita kaatamaan myönnettyä rakennuslupaa.
Helsingin kaupungin rakennusjärjestyksen 7 § 2 kohdan mukaan tontin sisäisen rakennusrajan saa ylittää 1,2 metriä. Näin laskien laajennus saisi ulottua asuinrakennuksen seinälinjasta yhteensä 2,1 metrin päähän. Asemapiirroksessa laajennuksen mitta asuinrakennuksen seinästä on 3,1 metriä. On kyseessä metrin ylittävä ulottuvuus sallitusta. Ylitys on hyväksytty vähäisenä poikkeamisena.
Luvan hakijan vastine on kokonaisuudessaan esityslista-asian liitteenä.
Oikeudellinen arvio
MRL:n 135 §:n mukaan rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä asemakaava-alueella on muun ohessa se, että rakennushanke on voimassa olevan asemakaavan mukainen, rakennus soveltuu paikalle ja että rakennusta ei sijoiteta tai rakenneta niin, että se tarpeettomasti haittaa naapuria tai vaikeuttaa naapurikiinteistön sopivaa rakentamista.
Voimassa olevassa asemakaavassa ei ole määräyksiä kuistin rakentamisesta. Kuisti on suunnitelmissa sijoitettu olemassa olevan rakennuksen länsiseinustalle ja on noin 11 m² kooltaan. Kuisti ylittää kaavan mukaisen rakennusalueen rajan 2,55 metrillä. Helsingin rakennusjärjestyksen 7 § 2 kohdan mukaan muun ohessa parvekkeet ja kuistit saavat ylittää asemakaavassa määrätyn tontin sisäisen rakennusrajan enintään 1,2 metrillä. Tässä tapauksessa kuistin sijainti ylittää rakennusjärjestyksen määräyksessä säädetyn 1,35 metrillä.
Hakija on esittänyt edellä mainitulle poikkeamiselle kuistin sijoitteluun liittyviä hyväksyttäviä perusteluita rakennuksen ja kunnossapidon kannalta. Ylitys on kokonaisuus huomioiden vähäinen ja johtaa rakentamisen ja ympäristön kannalta tarkoituksenmukaiseen ratkaisuun. Poikkeaminen on voitu edellytysten täyttyessä myöntää MRL:n 175 §:ssä tarkoitettuna vähäisenä poikkeamisena.
Kuisti soveltuu kaupunkikuvallisesta näkökulmasta rakennukseen, paikalleen ja ympäristöönsä.
Kuistia ei sijoiteta oikaisuvaatimuksen tekijöiden omistamaa tonttia kohti eikä sen rajan tai rakennuksen välittömään läheisyyteen, vaan kuisti avautuu rakennuspaikan oleskelupihalle rakennuksen länsipuolelle. Kuisti on pieni (pohja n. 3,5 m x 3,1 m) ja se ei toimi asuinhuoneena vaan verantana. Etäisyys kuistiosasta oikaisuvaatimuksen tekijöiden rakennukseen on n. 11,2 metriä. Edellä lausuttu huomioiden kuistin toteuttaminen ei tarpeettomasti haittaa oikaisuvaatimuksen tekijöitä tai vaikeuta heidän omistaman tontin sopivaa rakentamista.
MRL:n mukaisessa lupaharkinnassa ei voida arvioida tai huomioida ympäristössä tapahtuvan rakentamisen mahdollisia vaikutuksia yksittäisen kiinteistön taloudelliseen arvostukseen eikä maankäyttö- ja rakennuslainsäädäntö tai sitä koskeva oikeuskäytäntö suojaa rakennushankkeen naapureita näkymien menettämiseltä.
Lopuksi todetaan, että oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia näkökohtia, joita ei olisi tutkittu jo alkuperäistä lupapäätöstä tehtäessä tai joiden perusteella lupaa ei tulisi nyt myöntää. Hanke täyttää MRL:n 135 §:ssä rakennusluvan myöntämiselle asetetut edellytykset.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 125 §, 135 § ja 175 §
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset
MRL 187 §:n 1 momentin mukaan viranhaltijan päätökseen asiassa, joka kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tai muulta kunnan viranomaiselta on siirretty hänen ratkaistavakseen, ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen tyytymättömällä on oikeus saada asia asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi (oikaisuvaatimus). Oikeus vaatimuksen tekemiseen määräytyy samojen perusteiden mukaan kuin asianosaisen valitusoikeus.
MRL 192 §:n mukaan valitusoikeus rakennuslupapäätöksestä on:
1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa;
4) kunnalla; sekä
5) toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhteisöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen, jos rakennuslupa koskee rakennusta hankkeessa, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia.
MRL 187 §:n 2 momentin mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti viranhaltijalle 14 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Rakennuslupapäätös 29.6.2023 § 321 on annettu julkipanon jälkeen 4.7.2023 jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon. Viimeinen muutoksenhakupäivä päätökseen on ollut 18.7.2023.
Oikaisuvaatimuksen tekijät ovat rakennuspaikan naapurikiinteistön ********** omistajia.
Naapurikiinteistön omistajina oikaisuvaatimuksen tekijät ovat asianosaisia asiassa ja heillä on oikaisuvaatimusoikeus. Oikaisuvaatimus on saapunut rakennusvalvontaan sähköpostitse 18.7.2023 eli säädetyssä määräajassa. Oikaisuvaatimus on tutkittava.
This decision was published on 06.09.2023
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta valituksella se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös
Rakennus- tai toimenpidelupaa koskevassa asiassa:
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus silloin, kun rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista
Maisematyö- tai rakennuksen purkamislupaa koskevassa asiassa:
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- kunnan jäsen
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 29.5.2023 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoituksen valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Eemi Mäntymaa, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 36665