Hankesuunnitelma, metron kriittisten sähkölaitteiden uusiminen, Liikenneliikelaitos HKL
Metroasemien kriittisten sähkönjakelujärjestelmien ja -laitteiden uusiminen, hankesuunnitelma
Päätös
Johtokunta hyväksyi metroasemien kriittisten sähkönjakelujärjestelmien ja laitteiden uusimisen hankesuunnitelman esityksen mukaan niin, että hankkeen arvonlisäveroton kokonaishinta sisältäen hankkeen toteutuksen ja hankkeen aikaiset hankinnat on enintään 1.500.000 euroa elokuun 2023 hintatasossa.
Johtokunta valtuutti toimitusjohtajan päättämään hankkeeseen liittyvistä hankinnoista enimmäishinnan puitteissa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Hankkeella parannetaan metron käyttövarmuutta ja metroasemien toimintavarmuutta uusimalla elinkaarensa päässä olevia sähkökeskuksia ja katkaisijoita. Tämä parantaa sähkönjakelun vakautta ja työturvallisuutta.
Hankkeen strategiasidonnaisuus
Helsingin kaupunkistrategiassa 2021-2025 todetaan, että älykkäät liikenneratkaisut ovat sujuvan arjen perusta, tiivistyvän kaupungin liikennejärjestelmän riittävä kapasiteetti ja toimivuus varmistetaan suunnittelemalla kaikki kulkumuodot ja huomioimalla niiden kytkeytyminen toisiinsa. Kaupunkistrategian mukaan laajasta kaupunkitasoisesta varautumisesta tulee huolehtia ja luoda pohjaa monimuotoiseen toimintakykyyn eri tilanteissa.
Päätösehdotus tukee näitä kaupunkistrategian tavoitteita ja on siten strategian mukainen.
Hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet
Sähkölaitteiden huolto ja uusiminen ovat osa metron infran ylläpitoa ja kunnossapitoa, joiden avulla varmistetaan laitteiden toimintakyky ja luotettavuus.
Asemakiinteistöjen huolto-ohjelman mukaisten tarkastusten ja koekäyttöjen yhteydessä on havaittu, että useiden kantametron asemien sähkökeskusten ja katkaisijoiden elinkaari lähestyy loppuaan. Osaan vanhemmista laitteista ei ole enää saatavilla varaosia. Näiden laitteiden vikaantuessa niiden korjaaminen on aikaa vievää. Uusimistarve koskee tässä vaiheessa kantametron tunneliasemia, joiden sähkönsyötön järjestelyt ovat vaativampia kuin pinta-asemilla.
Hankkeen tavoitteena on parantaa sähköjärjestelmien käytettävyyttä ja luotettavuutta. Näin varmistetaan metroliikenteen jatkuminen häiriöttömänä, pienennettään riskiä laitteiden vikaantumisen aiheuttamista häiriöistä metroliikenteeseen ja varmistetaan myös väestönsuojina toimivien metroasemien kriittisen sähkönjakelun toimivuus. Nykyaikaiset sähkölaitteet mahdollistavat lisäksi tarvittaessa nykyistä kehittyneemmän automaation ja etävalvonnan.
Hankkeen toteuttaminen
Hankkeessa uusitaan kantametron tunneliasemien sähkökeskukset ja tarvittavat katkaisijat. Katkaisijoiden uusimislaajuus tarkentuu testausten kautta asemakohtaisen suunnittelun yhteydessä. Laitteet sijaitsevat asemien tunnelitiloissa. Hankkeen tarkempi suunnittelu ja toteutus tehdään asemakohtaisesti vuosien 2024–2028 aikana. Asemien käyttäjille aiheutuvien häiriöiden minimoimiseksi uusimistyöt pyritään aikatauluttamaan laituritason peruskorjausten yhteyteen. Osalla asemista uusimistyöt joudutaan kuitenkin tekemään ennen laituritason peruskorjaamista, koska asemien laituritasojen peruskorjauksia on tarkoituksenmukaista olla käynnissä vain rajallinen määrä samanaikaisesti. Näissä tapauksissa kriittisten sähkölaitteiden uusiminen yksinkertaistaa myöhempää peruskorjaushanketta.
Hanke käynnistyy Hakaniemen metroaseman elinkaarensa päässä olevien sähkökeskusten ja katkaisijoiden uusimisella vuonna 2024. Hakaniemessä on aikaisemmin toteutettu lippuhallitasojen peruskorjaukset sekä sähkönsyöttöaseman ja asemamuuntamon uusimiset. Hakaniemen laituritason laajempi peruskorjaus ei tällä hetkellä sisälly 10-vuotiseen investointiohjelmaan.
Kampin metroasemalla sähkökeskus ja katkaisijat uusitaan vuosille 2025–2026 ohjelmoidun sähkönsyöttöaseman uudistamisen yhteydessä. Rautatientorin metroasemalla uusinta tehdään lähivuosina joko paloturvallisuuden parantamisen tai muun laituritason peruskorjaamisen yhteydessä. Muiden asemien osalta aikataulua tarkennetaan hankkeen edetessä ja laituritasojen peruskorjausten aikataulujen tarkentuessa.
Laitteiden uusimisen ei arvioida vaikuttavan matkustajaliikenteeseen.
Hankkeen kustannukset
Hankkeen arvonlisäverottomat kustannukset ovat enintään 1,5 milj. euroa hankesuunnitelman mukaisesti. Kustannusarvioon sisältyy 10 % riskivaraus. Sähkökeskusten ja katkaisijoiden tekninen käyttöikä on 20–35 vuotta.
Hankkeen kustannustason (esityksen mukaisesti elokuu 2023) seurannassa käytetään rakennuskustannusindeksiä (2021=100, pisteluku 111,1).
Vuodelle 2023 hankkeen kustannuksiksi on arvioitu 0,2 milj. euroa, vuodelle 2024 0,4 milj. euroa ja vuosille 2025–2028 0,25 milj. euroa vuodessa. Hankkeelle on vuoden 2023 tulosbudjetissa varattu 0 euroa, mutta hanke voidaan käynnistää vuodelle 2023 varattujen investointimäärärahojen riittäessä. Hanketta ei ole huomioitu vuoden 2024 talousarvioesityksessä, mutta hanke on mahdollista toteuttaa varattujen investointimäärärahojen puitteissa. Hanke otetaan huomioon vuoden 2024 tulosbudjetin valmistelussa. Vuosille 2025–28 sijoittuvat kustannukset otetaan huomioon kyseisten vuosien talousarvioiden valmistelussa.
Hankkeen vaikutukset käyttötalouteen
Hanke aiheuttaa 20 vuoden poistoajalla tasapoistoina 75.000 euron vuotuisen lisäyksen poistokustannuksiin. Hankkeella on arvioitu syntyvän noin 5.000 euron vuotuinen säästö viankorjaus- ja asennuskulujen vähenemisen kautta.
Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) perussopimuksen perusteella 50 % investoinnin poistoista (37.500 euroa/vuosi) ja 50 % laskennallisista korkomenoista (20 vuoden aikana yhteensä 393.750 euroa, laskentakorko 5 %) voidaan laskuttaa HSL:ltä. HKL palauttaa HSL:ltä laskuttamansa 50 % laskennallisen korkomenon kaupungille.
Loppuosa poistoista (37.500 euroa vuodessa) ja investoinnin rahoittamisesta aiheutuvat todelliset 630.000 euron korkokulut laina-aikana (korkokanta 4 % ja laina-aika 20 vuotta) jäävät kaupungin infratukena maksettavaksi. Hankkeen vaikutus HKL:lle maksettavaan kaupungin tukeen on keskimäärin 49.300 euroa vuodessa.
Lisäksi osa HSL:ltä laskutettavasta 50 % poisto-osuudesta ja 50 % laskennallisesta korosta kiertyy vuosittain käytön mukaisesti kaupungin maksettavaksi HSL:n maksuosuuden kautta; noin 50 % poisto-osuudesta ja laskennallisesta korosta katetaan lipputuloilla ja loppuosa kohdistuu kuntaosuuteen. Hankkeen HKL:n osuuden kokonaisvaikutus Helsingin kaupungin käyttötalouteen arvioidaan olevan keskimäärin 70.000 euroa vuodessa (HSL:n maksuosuus ja HKL:n saama kaupungin tuki yhteensä).
Toimivalta
Hankkeesta päättäminen
Hallintosäännön 11 luvun 1 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan liikelaitoksen johtokunta päättää kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa tarveselvitykseen perustuvan hanke- tai muun suunnitelman hyväksymisestä.
Kaupunginhallituksen 12.6.2017 (665 §) hyväksymien tilahankkeiden hyväksymisrajojen mukaan HKL:n johtokunta päättää alle 5 milj. euron hankkeista.
Hankkeen arvonlisäverottoman kokonaishinnan ollessa 1.500.000 euroa HKL:n johtokunta voi päättää hankkeen hyväksymisestä.
Hankintavaltuudet
Hallintosäännön 11 luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan liikelaitoksen johtokunta, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita.
HKL:n johtokunta on siirtänyt 19.11.2020, 175 §, hankintoihin liittyvää toimivaltaa toimitusjohtajalle 500.000 euroon (alv 0 %) saakka. Mikäli hankinnan arvo ylittää 500.000 euroa, kuuluu hankinnoista päättäminen johtokunnan toimivaltuuteen. Hallintosäännön mukaisesti johtokunta voi valtuuttaa toimitusjohtajan päättämään hankinnoista.
This decision was published on 20.10.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen johtokunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Saara Kanto, toimitusjohtaja, puhelin: 09 310 20277