Puistosuunnitelma, Mustapuronpuisto välillä Kehä 1 - Kukkaniitynpolku, Mustapuron vesienhallinta, Vartiokylä, VIO 6384/1
Mustapuron vesienhallinta, Mustapuronpuisto, puistosuunnitelman hyväksyminen, Vartiokylä
Päätös
Maankäyttöjohtaja päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan puistosuunnitelman Mustapuron vesienhallinta, Mustapuronpuisto välillä Kehä 1 - Kukkaniitynpolku, suunnitelmapiirustus nro VIO 6384/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Suunnittelualue sijaitsee Mustapuron varrella Kukkaniitynpolun ja Kehä I Muurimestarintien välillä Mustapuronpuiston eteläosassa. Suunnittelualue rajautuu lännessä Kehä I:en tiealueeseen ja idässä pyöräilyn ja jalankulun reittiin. Alue on voimassa olevassa asemakaavassa nro 11810 VP-merkinnällä ja Kehä I varrella alue on osin EV-1-merkinnällä.
Alue on nykyisin pääasiassa nurmipintaista puistoa, ja Mustapuron varrella kasvaa puustoa. Mustapuron luoteispuolella sijaitsee voimalinja. Lähimmät asuinrakennukset ovat noin 80 metrin päässä. Puistossa sijaitsee Antero Toikan Alfa-veistos, jolla ei ole sijoituslupaa, mutta tekijä hakenee lupaa sen sijoittamiseksi toisaalle puistoon. Alueen itäpuolella kohoaa metsäinen rinne. Puistoalue jatkuu Mustapuron vartta pohjoiseen Mellunkylän suuntaan sekä Kehä I eteläpuolelle Myllypuron liikuntapuistoon.
Suunnittelualueen pinta-ala on noin 28 500 m2, josta toimenpiteitä tehdään noin 12 000m2 alueella.
Puistosuunnitelma liittyy laajempaan Mustapuron vesienhallinnan ja kunnostuksen suunnittelun kokonaisuuteen Myllypuron liikuntapuistossa sekä Itäväylän eteläpuolella. Sen lähtökohtana on puron vesienhallinta: ilmastonmuutoksen myötä lisääntyviin sadetapahtumiin varautuminen lisäämällä tulvatilavuutta tulva-altaan avulla ja virtauskapasiteettia lisäämällä. Maankäytön muutokset puron valuma-alueella tulevat myös lisäämään Mustapuron virtaamia. Tavoitteena on mm. suojata Varikkotietä, metroa ja Raidejokeria mahdollisilta tulvilta.
Myllypuron liikuntapuiston alueelle suunniteltiin vuonna 2021 laajoja tulvatasanteita. Jatkosuunnittelussa alueelle suunniteltuja tulvatasanteita päätettiin pienentää, jotta voitaisiin säilyttää enemmän nykyistä puustoa ja koira-aitaus. Suunnitelmista poistetuille tulvatasanteille löytyi tämän suunnitelman mukainen korvaava paikka Mustapuronpuiston nurmialueelta, josta ei tarvitse kaataa puita. Näin voidaan säilyttää mahdollisimman paljon puita Mustapuron varrella.
Mustapuronpuistoon suunnitellun tulva-altaan pinta-ala on noin 6500m2.
Puistoalueen pääasialliset käyttäjät ovat alueen asukkaat.
Erittäin uhanalainen meritaimen lisääntyy Mustapurossa, ja uomaan on toteutettu useita purokunnostuksia, jotka huomioidaan suunnittelussa.
Suunnitelman sisältö
Mustapuronpuistoon rakennetaan purouomasta erilleen tulvatasanne, jonne puron vesi nousee korkean veden aikaan. Nykyisen nurmialueen pintaa kaivetaan puron eteläpuolella noin 80-90 cm alemmas puistoreitin sekä Kehä I välisellä alueella. Alue säilyy pääosin avoimena.
Puron varren puustoinen yhteys turvataan säilyttämällä suurin osa nykyisestä puustosta, ja sitä vahvistetaan täydennysistutuksin. Suunnitelmassa alueelta poistuu 12 puuta virtauksensäätörakenteen kohdalta. Niitä korvaamaan istutetaan uusia puuryhmiä altaan reunoilla sekä Mustapuron varrelle noin kolminkertainen määrä poistettaviin nähden.
Tulvatasanteelle perustetaan niitty, ja puron varrelle jätetään korkeampaa kasvillisuutta suojavyöhykkeeksi. Näin alue tukee entistä paremmin Helsingin avointen alueiden ja niittyverkoston monimuotoisuutta. Suurimman osan vuodesta tulvatasanne on kuivana, ja sitä voi osin jatkossakin käyttää virkistykseen.
Mustapuron uomaa ei ole tarkoitus ruopata, mutta mahdolliset virtausesteet ja liiallinen vesikasvillisuus poistetaan harkiten. Virtavesikunnostukset ja taimenkannan elinvoimaisuuden edellytykset huomioidaan jatkosuunnittelussa.
Uomaan rakennetaan tulvatasanteen alajuoksun puolelle virtauksensäätörakenne, jotta vesi tulvatilanteessa ohjautuu tulvatasanteelle. Rakenne kaventaa uomaa sivuilta, mutta keskelle jää kalojen liikkumisen mahdollistava aukko. Uomaan tuodaan luonnonsoraa sen luontaista ilmettä ja elinympäristöjä parantamaan.
Alueen reitteihin ei tule muutoksia. Alueen suunnitteluratkaisut täyttävät esteettömyydelle asetetun perustavoitetason. Puistokäytävän varrella olevat penkit, syväkeräyssäiliö ja valaistus säilyvät.
Puistoa ympäröivillä alueilla uoman lähistöllä torjutaan jättipalsamia, joka on haitallinen vieraslaji.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä 1 olevasta suunnitelmaselostuksesta VIO 6384 ja liitteenä 2 olevasta suunnitelmapiirustuksesta VIO 6384/1.
Vuorovaikutus
Puistosuunnitelma on laadittu Kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.
Puistosuunnitelmaluonnos oli sähköisesti esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 17.10.-10.11.2023 välisen ajan. Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja paikalliselle asukasyhdistykselle ja julkaistiin sähköisellä ilmoitustaululla.
Palautteita tuli yksi. Siinä kommentoitiin mm. pyöräilyverkostoa ja meluntorjuntatarvetta ja taimenten huomioimista suunnittelualueen ulkopuolella. Koska kommentit eivät koskeneet suunnittelualuetta, kommentteja ei voitu huomioida. Pyöräilyyn ja meluntorjuntaan liittyviä asioita edistetään viereen suunnitellun Baanan toteutuksen myötä.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 330 000 euroa eli noin 12 euroa/m² (alv 0%). Osa pinta-alasta on säilyvää metsää.
Lisäksi puistoalueen ulkopuolella Kehä I kevyen liikenteen alikulussa parannetaan hulevesiviemäröintiä, minkä kustannusarvio on 38 000 euroa.
Suunnittelualue on nykyisin kunnossapitoluokaltaan pääosin RAMS R3 käyttöviheraluetta sekä R4 suoja- ja vaihettumisviheraluetta. Puron varsi on RAMS M2, lähimetsää. Alueen reunoilla kunnossapitoluokitus säilyy nykyisellään ja nurmialue jalankulun ja pyöräilyn reitin eteläpuolella säilyy nurmena. Tulva-altaan alueella uusi kunnossapitoluokka on RAMS A3 maisemaniitty.
Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 7450 euroa, 0,26 euroa/m² (alv 0%).
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8040101 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan
talousarvioehdotuksessa vuodesta 2025 alkaen.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä. Puistosuunnitelma mahdollistaa tulvatasanteen rakentamisen puistoon. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
This decision was published on 21.05.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Ask for more info
Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213