Vahingonkorvaus, esinevahinko, 5.10.2023, Taivallahden koulu

HEL 2023-015224
More recent handlings
§ 99
This decisionmaker is no longer active

Vahingonkorvausvaatimus anastetusta omaisuudesta

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti kohtuussyistä myöntää ********** (jäljessä hakija) 52 euroa peruskoulun luokkahuoneesta anastetusta oppilaan matkapuhelimesta.

Päätöksen perustelut

Hakija (huoltaja) on esittänyt 30.11.2023 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa yhteensä 183,35 euron suuruisen korvausvaatimuksen. Korvausvaatimuksena (tosite) uuden matkapuhelimen hankinta: 168,36 euroa ja kovakalvo 14,99. Anastettu matkapuhelin on ilmoitetun mukaan hankittu tammikuussa 2022, hankintahinta 168 euroa. Luokkahuoneeseen murtauduttiin 5.10. ruokatunnin aikana. Turvakameratallenteista on havaittu vieras aikuinen, joka vieraili luokassa muutaman minuutin anastaen hakijan lapsen ja muutaman muun oppilaan kännykät. Rikosilmoitus on tehty (liitteenä).

Peruskoulusta on annettu selvitys vahinkotapahtuman johdosta. Selvitetyksi tullut myös luokkatilasta poistuminen ennen ruokailun ja välitunnin alkamista. Luokkatilasta tuli anastetuksi yhteensä viisi matkapuhelinta. Matkapuhelimien katoaminen huomattiin oppitunnin alkaessa ja reput tarkastettiin. Tämän jälkeen koululta oltiin yhteydessä poliisiin ja valvontakameran tallenne on toimitettu poliisille. Koulu on ohjeistanut 5. vuosiluokkalaisia säilyttämään matkapuhelimet repussa päivän ajan. Kyseisellä vuosiluokalla ei vielä ole omia kaappeja, vasta 6. vuosiluokalta eteenpäin. Sillä aikaa, kun luokkatila oli ollut tyhjillään, sinne oli tunkeuduttu. Luokalla on ruokailu ja välitunti klo 10.45 - 11.30. Käytössä ovat ajastetut sisäpihan sisäänkäynnit, joita on yhteensä viisi. Koulussa on tapahtuneen jälkeen arvioitu ajastamisen muutosten tarpeellisuutta.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen sen korvaamaan. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Vahingonkorvauslain 3 luvun 2 §:n mukaan julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun vahingoittunut esine on käytetty.

Koulussa on tapahtunut omaisuuden anastaminen kolmannen henkilön toimesta, joka on vastuussa aiheuttamastaan vahingosta. Kaupunki ei vastaa kolmannen henkilön moitittavalla menettelyllä aiheuttamasta vahingosta. Lähtökohtaisesti kaupungilla ei ole sellaista vastuuta koulun tiloissa olevien oppilaiden omaisuudesta, josta seuraisi velvollisuus korvata koulupäivän aikana anastetuksi joutunut oppilaiden omaisuus. Saadun selvityksen perusteella ei voida katsoa, että kaupunki olisi vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen asiassa. Saadun selvityksen perusteella koulu on pyrkinyt riittävässä määrin huolehtimaan ja turvaamaan oppilaiden omaisuuden turvallisen säilyttämisen. Mikäli kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, voidaan aiheutunut vahinko poikkeuksellisesti harkinnan mukaan kohtuussyistä korvata osittain tai kokonaan. Kun huomioidaan koulun selvittämät olosuhdeseikat vahinkotilanteessa kohtuulliseksi katsotaan, että hakijalle korvataan 52 euroa luokkahuoneesta anastetuksi tulleesta oppilaan matkapuhelimesta.

This decision was published on 22.12.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Decisionmaker

Marko Enberg
hallintopäällikkö