Loppuraportti, Vehreät meluseinäkkeet -kokeilu

HEL 2023-015258
More recent handlings
Case 5. / 188 §

Vehreät meluseinäkkeet -kokeilun loppuraportti

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi vehreät meluseinäkkeet -kokeilun loppuraportin. Loppuraportti on päätöksen liitteenä 1.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli johtava ympäristöasiantuntija Jenni Kuja-Aro. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Helsinki haki vuodenvaihteessa 2022-2023 avoimella tarjouskilpailulla kokeiltavaksi uudenlaisia, väliaikaisia liikennemelua torjuvia viherseinäkkeitä kesäksi 2023. Tavoitteena oli löytää innovatiivisia ratkaisuja, joiden avulla tiiviiseen kaupunkiympäristöön voidaan luoda hiljaisempia ja viihtyisämpiä vihertaskuja, jotka voisivat tuottaa hyötyjä myös esimerkiksi biologisen monimuotoisuuden ja mikroilmaston säätelyn edistämiseksi.

Meluseinäkekokeilu toteutettiin kaupunginkanslian elinkeino-osaston ja kaupunkiympäristön toimialan yhteistyönä. Vehreiden meluseinäkkeiden kokeilut olivat osa kaupungin kokeilualustatoimintaa, Testbed Helsinkiä. Testbed Helsingin tavoitteena on edistää tuotekehitystä ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä vahvistaa kaupungin omaa innovointikykyä ja yhteistyötä yritysten ja muiden kumppaneidemme kanssa.

Kokeilun toteutuspaikoiksi valittiin Erottajanaukio Mannerheimintien ja Eteläesplanadin kulmassa sekä Designmuseon edustalla sijaitseva aukio Korkeavuorenkadun ja Yrjönkadun kulmassa. Seinäkkeiden toteutukseen tavoiteltiin kahta erilaista ja eri toimittajien toteuttamaa innovatiivista ratkaisua ääniympäristön parantamiseen. Erottajanaukion meluseinäkkeen toteutukseen valittiin InnoGreenin (Green House Effect Oy), Parkly Oy:n ja WSP Finland Oy:n yhteinen tarjous. Kokeilussa yhdistyi erilaisten toimijoiden osaaminen ja yhteistyö uudenlaisen rakenteen toteuttamisessa. Korkeavuorenkadun toteutuksesta vastasi Wau Efekti Oy. Kokeilu toteutettiin 1.6.-15.9.2023 välisenä aikana.

Vehreiden meluseinäkkeiden kokeilussa tärkeänä tavoitteena oli kerätä tietoa ja kokemuksia, joiden pohjalta voitiin arvioida kokeilun onnistumista. Tulokset auttavat vehreiden ratkaisujen hyödyntämisessä ja jatkokehityksessä Helsingissä. Seinäkkeiden vaikutusta ääniympäristöön selvitettiin melumittauksilla ja asukaskyselyillä. Lisäksi kesän aikana seurattiin ylläpitotarpeita, kasvillisuuden ja rakenteiden kuntoa ja toimivuutta, pölyttäjien määrää seinäkkeillä, lämpötilaa ja ilmankosteutta sekä kävijämääriä.

WSP Finland Oy toteutti melumittaukset molemmilla seinäkkeillä kesäkuussa. Mittausten perusteella havaittiin, että vehreät meluseinäkkeet vaimensivat melua autojen ja raitiovaunujen ohiajoissa keskimäärin noin 7 dB verran seinäkkeen takana istumakorkeudella ja noin 5 dB seinäkkeen takana maassa. Keskusteleminen oli helpompaa seinäkkeen suojassa, sillä seinäke vaimensi puheen taajuuksilla olevaa tieliikenteen melua. Erityisen selkeästi ero oli havaittavissa rengasmelun osalta, jonka kuuli vaimentuvan huomattavasti seinäkkeen taakse siirryttäessä.

Vehreällä meluseinäkkeellä on kokeilun tulosten perusteella selvästi potentiaalia luoda ääniympäristöltään viihtyisämpiä taskuja kaupunkiympäristöön. Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden tavoitteena on tutkia ja kehittää lisää seinäkkeen akustisia ominaisuuksia, ulkomuotoa ja rakennetta yhdessä muiden kaupungin asiantuntijoiden kanssa. Melun ja ääniympäristön näkökulmasta toteutetaan vuonna 2024 vielä tarkempi analyysi meluseinäkkeiden rakenteiden toimivuudesta ja niiden kehittämismahdollisuuksista kesän kokemusten pohjalta.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut valmistelee parhaillaan Helsingin ilmansuojelu- ja meluntorjuntasuunnitelmaa (ILME). Siinä yhtenä toimenpide-ehdotuksena on jatkaa vehreän meluseinäkkeen kehittämistä ja edistää kasvillisuuden ja meluntorjunnan yhdistämistä erilaisissa kohteissa.

Close

This decision was published on 28.12.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

yksikön päällikkö
Laura Walin

Ask for more info

Jenni Kuja-Aro, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32008

jenni.kuja-aro@hel.fi