Puistosuunnitelma, Vartiokylän koira-aitaus, VIO 6403

HEL 2023-015489
More recent handlings
§ 23

Puistosuunnitelma, Vartiokylän koira-aitauksen peruskorjaus, Vartiokylän (45.) kaupunginosa

Maankäyttöjohtaja

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Vartiokylän koira-aitauksen puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6403/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Vartiokylän koira-aitaus kunnostetaan ja laajennetaan kaksiosaiseksi. Suunnittelun päätavoitteena on ollut monipuolisten koira-aitausten tarjonnan varmistaminen Myllypuron alueella.

Vartiokylän koira-aitaus sijaitsee Vartiokylän (45) kaupunginosassa, osa-alueella Myllypuro. Alue on voimassa olevassa asemakaavassa (nro 11420) VP merkinnällä. Puisto on esitetty piirustuksessa VIO6403/1. Puistosuunnitelma on voimassa olevan asemakaavan mukainen.

Suunnitelma-alue sijaitsee puistoalueen keskellä Mustapuron vieressä. Se rajautuu luoteessa Myllypuroon ja lounaassa Myllytontunpolulle. Muualla puisto rajautuu puistoalueeseen. Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 5800 m².

Vartiokylän koira-aitauksen pääasialliset käyttäjät ovat lähialueiden asukkaat.

Työssä määritellään koira-aitauksen laajuus, ympäristön käsittely, pintamateriaalit, kalustus ja varustus. Lisäksi koira-aitauksen valaistus uusitaan.

Suunnitelman sisältö

Nykyinen koira-aitaus uusitaan kokonaan. Se järjestellään uudelleen ja jaetaan kaksiosaiseksi. Aitauksessa on jatkossa erillinen aitaus pienille ja isoille koirille. Tällä varmistetaan monipuolisten koira-aitausten tarjonta Myllypuron alueella.

Koira-aitauksen tasausta ja kuivatusta parannetaan poistamalla kumpareita alueelta, tasaamalla maanpintaa ja rakentamalla uusi rajaoja koira-aitauksen kaakkoisrajalle. Uuden rajaojan tieltä saattaa olla tarve poistaa yksittäisiä puita. Koira-aitauksen lounas- ja koillisrajalla sijaitsevien ojien kunto ja vietto tarkistetaan ja perataan tarvittaessa. Aidan ulkopuolelle on suunniteltu monilajisia pensas- ja puuistutuksia, jotka suodattavat koira-aitauksen hulevesiä ennen niiden eteenpäin johtamista.

Työn tavoitteena on ollut olemassa olevien hyväkuntoisten puiden säilyttäminen. Nykyiset huonokuntoiset puut koira-aitauksen sisällä poistetaan tasausmuutosten myötä. Molempiin koira-aitauksiin istutetaan uusia puita. Uusia pensasistutuksia lisätään myös Mustapuron uoman penkereille. Pensasistutuksilla pyritään pidättämään ravinteita ja kasvattamaan Mustapuron uoman monimuotoisuutta. Voimajohdon johtoaukean käyttöoikeusrajoituksen takia puuistutukset eivät ole mahdollista Mustapuron uoman penkereillä.

Alueella on todettu haitallisen vieraslajin jättipalsamin esiintymä. Jättipalsami torjutaan hankkeessa sekä ennen rakentamisen aloittamista että rakentamisen aikana. Suunnitteluhankkeessa on vertailtu erilaisia torjuntatapoja ja todettu, että suunnitelmaan määritellään mahdollisimman tehokkaat torjuntakeinot. Esiintymä niitetään ennen rakentamisen aloittamista matalalta 3 kertaa kasvukaudessa ennen kukintaa. Rakentamisen aikana esiintymä torjutaan kuorimalla pintamaa 40 cm syvyydeltä suunnittelualueella sijaitsevan havainnon alueella sekä 6 m etäisyydelle reunimmaisista jättipalsameista.

Isojen koirien aitaus uusitaan 1,6 m korkuiseksi ja pienten koirien aitaus 1,4 m korkuiseksi. Koira-aitausten sisäänkäynnin yhteydessä rakennetaan eteinen. Koira-aitausta laajennetaan hieman koilliseen ja lounaaseen kuitenkin niin, että voidaan säilyttää mahdollisimman paljon koira-aitausta ympäröivistä puista.

Koira-aitausten varusteet ja kalusteet uusitaan. Nykyiset syväkeräysastiat säilyvät paikallaan. Koira-aitaukset varustetaan ilmoitustaululla, kahdella puistopenkillä, hiekotushiekkalaatikolla, syväkeräysastialla ja maapuilla.

Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys

Koira-aitauksen peruskorjaussuunnitelmassa on arvioitu ja hyödynnetty viheralueen monimuotoisuuspotentiaalia Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman mukaisesti.

Uudet puuistutukset vahvistavat koira-aitauksen läpi kulkevaa puustoista verkostoa. Uudet pensasistutukset koira-aitauksen reunoilla parantavat lähialueen viher- ja siniverkostoja eri tavoin. Istutukset toimivat vesistön suojavyöhykkeenä pidättämällä koira-aitauksen pintavesien mukaan kulkevia ravinteita ennen, kun ne valuvat Mustapuroon. Lisäksi uusi istutettava kasvillisuus vahvistaa ekologisia yhteyksiä ja luo ojien reunoille tärkeää valo- ja varjoalueen vaihtelua.

Luonnon monimuotoisuuden ja ympäristön kestävän käytön edistämiseksi suunnittelualueella torjutaan siellä havaittuja haitallisia vieraslajeja jättipalsamia ja etelänruttojuurta. Lajit muodostavat laajoja kasvustoja ja siten uhkaavat lajiston monimuotoisuutta. Vieraslajikasvustot korvataan niittykasvillisuudella.

Luonnon monimuotoisuutta pyritään lisäämään myös jättämällä lahopuita koira-aitaukseen.

Vuorovaikutus

Vartiokylän koira-aitauksen puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat) 24.1.–6.2.2024 välisenä aikana. Esilläolosta julkaistiin lehti-ilmoitus Helsingin Uutiset -lehdessä 24.1.2024.

Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esillä olosta lähetettiin lähikiinteistöjen omistajille 10.1.2024.

Esillä olon aikana tuli 1 kirjallinen palaute sähköpostitse.

Kustannukset ja aikataulu

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 5800 m². Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 235 000 euroa eli noin 40,5 euroa/m² (alv 0 %).

Koira-aitauksen hoitoluokka on R3 Käyttöviheralue. Koira-aitausta ympäröivä luonnonalueen hoitoluokka on A2 Käyttöniitty.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotuksessa 2024.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01, Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

This decision was published on 05.03.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Belinda Barbato, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 42176

belinda.barbato@hel.fi

Decisionmaker

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja

Attachments

3. Vuorovaikutusmuistio VIO 6403/1
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.