Esiopetuksen keskeyttäminen päiväkodeissa lakon vuoksi ajalla 31.1.-1.2.2024
Helsingin kaupungin järjestämän esiopetuksen keskeyttäminen lakon vuoksi ajalla 31.1.-1.2.2024 ja kehitysvammaisten oppilaiden koulupäivän päättyminen mielenosoituksen vuoksi 1.2.2024 klo 11
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että
Helsingin kaupungin suomenkielisissä kouluissa ja päiväkodeissa järjestettävä esiopetus sekä yksityisten palveluntuottajien kaupungille toteuttama esiopetus keskeytetään ajalla 31.1.-1.2.2024, mikäli suunniteltu Ammattiliitto Jyty ry:n, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n, Opetusalan ammattiliitto OAJ:n sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn lakko toteutuu, kuitenkin enintään lakon ajaksi.
Helsingin kaupungin suomenkielisissä kouluissa järjestettävä kehitysvammaisten oppilaiden TOI-, POY- ja EAU-luokkien sekä Solakallion koulun koulupäivä päättyy 1.2.2024 klo 11 JHL:n ilmoittaman mielenosoitukseen osallistumisen aikataulun (klo 11-15) vuoksi.
Käsittely
Harri Korhonen: Otsikko muutetaan muotoon: Helsingin kaupungin järjestämän esiopetuksen keskeyttäminen lakon vuoksi ajalla 31.1.-1.2.2024 ja kehitysvammaisten oppilaiden koulupäivän päättyminen mielenosoituksen vuoksi 1.2.2024 klo 11
Päätösehdotukseen lisätään: Helsingin kaupungin suomenkielisissä kouluissa järjestettävä kehitysvammaisten oppilaiden TOI-, POY- ja EAU-luokkien sekä Solakallion koulun koulupäivä päättyy 1.2.2024 klo 11 JHL:n ilmoittaman mielenosoitukseen osallistumisen aikataulun (klo 11-15) vuoksi.
Perusteluihin lisätään: Kehitysvammaisten oppilaiden opetusta on 26 koulussa yhteensä 79 luokkaa. Luokkien oppilasmäärä vaihtelee välillä 6-8, yhteensä oppilaita on noin 588. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on selvittänyt opetuksen järjestämisen mahdollisuuksia mielenosoituksen aikana. Selvityksessä on huomioitu koulupäivään liittyviä mahdollisia riskejä. Näitä ovat muun ohella fyysiseen ja psyykkiseen turvallisuuteen liittyvät riskit.
Kehitysvammaisten oppilaiden koulupäivän toteuttaminen ilman riittävää henkilöstöä vaarantaa merkittävästi perusopetuslain 29 §:n mukaisen oppilaan oikeuden turvalliseen opiskeluympäristöön. Toimialan arvion perusteella koulupäivän toteuttaminen mielenosoituksen aikana ei ole mahdollista. Ilman riittävää avustavaa henkilöstöä mielenosoituksen aikana ei voida taata turvallista oppimisympäristöä.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti yksimielisesti hyväksyä esittelijän muutetun ehdotuksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää, että Helsingin kaupungin suomenkielisissä kouluissa ja päiväkodeissa järjestettävä esiopetus sekä yksityisten palveluntuottajien kaupungille toteuttama esiopetus keskeytetään ajalla 31.1.-1.2.2024, mikäli suunniteltu Ammattiliitto Jyty ry:n, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n, Opetusalan ammattiliitto OAJ:n sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn lakko toteutuu, kuitenkin enintään lakon ajaksi.
Suomen- ja ruotsinkielisessä esiopetuksessa on noin 5500 oppilasta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on selvittänyt esiopetuksen järjestämisen mahdollisuuksia työnseisauksen aikana. Selvityksessä on huomioitu opetuksen järjestämiseen liittyviä mahdollisia riskejä. Näitä ovat muun ohella fyysiseen ja psyykkiseen turvallisuuteen liittyvät riskit, opetussuunnitelman toteutumisen vaarantuminen, oppilaiden tuen tarpeiden toteutumattomuus, terveydellistä huomiota vaativien oppilaiden opetuksen ja tuen järjestämisen haasteet, valvontavelvollisuuksien toteutumattomuus ja vaikutukset muiden tukipalvelujen toteutumiseen.
Esiopetuksen toteuttaminen ilman riittävää opetushenkilöstöä vaarantaa merkittävästi perusopetuslain 29 §:n mukaisen oppilaan oikeuden turvalliseen opiskeluympäristöön. Perusopetuslain 30 §:ssä säädetään oppilaan oikeudesta saada opetusta. Toimialan arvion perusteella opetuksen toteuttaminen lakon aikana ei ole mahdollista. Ilman riittävää opetushenkilöstöä opetusta ei voida toteuttaa opetussuunnitelman mukaisesti, oppilaiden tuen tarpeita ei voida huomioida eikä päiväkodeissa ja kouluissa työskentelevä henkilökunta pysty lakkopäivien aikana huolehtimaan myöskään terveydellistä huomiota vaativien oppilaiden päivittäisen esiopetusajan järjestelyistä. Edellä esitettyjen syiden vuoksi esiopetusta ei ole mahdollista järjestää lakon aikana.
Tämä esitys ei ole työnantajan työtaistelutoimenpide, eikä sisällä puuttumista työntekijän lakko-oikeuteen.
Toimivalta
Hallintosäännön 15 luvun 2 § 2 momentin 4 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto tai ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää esiopetuksen, koulujen ja oppilaitosten työn aloittamisesta, lomien ajankohdista ja vapaapäivistä.
This decision was published on 31.01.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 09 310 26086