Tarveselvitys, perusparannus, Töölön ala-aste

HEL 2024-001489
More recent handlings
Case 8. / 86 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Töölön ala-asteen perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksestä

Education Committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Töölön kaupunginalueeseen, osoitteeseen Töölönkatu 41–45 toteutettavan Töölön ala-asteen perusparannuksen tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus, ekologisuus ja luontoystävällisyys. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja.

Lautakunta edellyttää, että kaupunkiympäristön toimiala esittää hankesuunnitelmassa hankekustannusten muodostumisperusteet. Lisäksi hankeen suunnittelussa tulee etsiä mahdollisimman toimivia ja taloudellisia ratkaisuja.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Töölön ala-asteen perusparannuksen ja korvaavan laajennuksen yhteydessä toteutetaan tilat nykyiselle oppilasmäärälle. Perusparannetut tilat suunnitellaan noin 450 ala-asteen oppilaalle, koulussa on tällä hetkellä 455 oppilasta. Töölön ala-asteen perusparannuksen yhteydessä toteutetaan tilat nykyiselle oppilasmäärälle. Hankkeen toteuttamisen jälkeen palvelun järjestämistä alueella voidaan jatkaa nykyisellään.

Töölön alueelle osoitteeseen Töölönkatu 41–45 toteuttavat tilat otetaan käyttöön kalustettuna lokakuuhun 2026 mennessä. Tiloissa voidaan järjestää perusopetusta ja niiden monipuolinen käyttö on otettu huomioon tilojen mitoittamisessa, liikunnanopetusta järjestetään koulun tilojen lisäksi myös Kisahallissa, kuten nykyään.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Töölön ala-asteen olemassa olevat tilat eivät kaikilta osin vastaa toiminnallisia tavoitteita.

Viimeisimmän väestöennusteen mukaan suomen- tai muunkielisten 7-12 –vuotiaiden lasten määrä Taka-Töölön peruspiirin alueella pysyy tasaisena, noin 500 lasta, vuoteen 2029 asti. Tämän jälkeen ennustekauden jälkipuoliskolla vuosina 2030-37 lapsimäärän ennustetaan lisääntyvän noin 160 lapsella. Lähikoulua käyvät käytännössä kaikki alueen oppilaat. Koulussa opiskellaan suomenkielisillä, kaksikielisillä (suomi - englanti) ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden luokilla. Kaksikielisen opetuksen oppilaista noin yksi kolmasosaa tulee muualta kuin oppilaaksiottoalueelta. Kaksikieliseen opetukseen otetaan vuosittain noin 26 oppilasta. Oppilaaksiottoalueen ulkopuolelta tulee kouluun noin 60 oppilasta.

Perusparannetut palvelutilat tukevat lasten arkea

Tilahankkeessa toteutetaan turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulun ja päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Töölön alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.

Tilat edistävät perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan perusopetukselle pedagogisesti monipuoliset, ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä. Ruokailutilat laajennetaan vastaamaan toiminnallisia tavoitteita. Liikunnan opetusta tullaan toteuttamaan myös lähialueilla, sillä tontin rajallinen koko ei mahdollista täysimittaisten liikuntatilojen toteuttamista.

Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat koulun käyttäjille ja alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet.

Piha-alueiden suunnittelussa säilytetään mahdollisimman paljon tontilla olevaa kasvillisuutta, huomioidaan toiminnan tarpeet eri sääolosuhteissa ja varmistetaan toimivat yhteydet lähialueen puistoihin, joita hyödynnetään myös välituntialueena.

Töölön ala-asteen perusparannuksen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Töölön ala-asteen perusparannetut tilat ovat laajuudeltaan 3 733 htm2 (3 088 hym²). Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 30,14 euroa/m²/kk eli noin 1 599 625 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 385 000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 50 500 euroa, siivouskustannusarvio on noin 125 500 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 2 511 000 euroa/vuosi. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarviossa tulee varautua ulkopuolisten liikuntatilojen vuokrakustannuksiin.

Väistötilaksi on kaavailtu Arkadiankatu 24 tiloja.

Väistötilojen vuokra-arvio on 26,55 euroa/m²/kk eli noin 1 869 073 euroa/vuosi hintatasossa 03/2024. Väistötilat tarvitaan hankkeen valmistumiseen saakka.  

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Perusopetuksen aluepäällikön lisäksi koulun rehtori on osallistunut alueen palveluntarpeen määrittelyyn.

Koulun henkilökunta on osallistunut hankkeen valmisteluun tuoden tilasuunnitteluun pedagogisen ja toiminnallisen näkökulman. Osallistamisen myötä saatu palaute on otettu huomioon suunnitelmien laadinnassa. Henkilökuntaa osallistetaan käyttäjäkokousten kautta suunnitelmien jatkokehittämiseen hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Henkilökuntaa ja oppilaita osallistetaan pihan suunnitteluun. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Kaupunkiympäristön toimiala on järjestänyt Töölön ala-asteen hankkeesta tiedotustilaisuudet vanhemmille 20.11.2023 ja 4.4.2024. Henkilökuntaa on tiedotettu hankkeen aikataulusta ennen tiedotustilaisuuksia. Lisäksi Töölön ala-asteen henkilöstöä osallistetaan suunnitelmien jatkokehittämiseen sekä irtokalustesuunnitteluun.

Lapsivaikutusten arviointi

Tilojen ja pihan toteutuksella varmistetaan lapsille turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö. Liikennesuunnittelulla varmistetaan lasten turvalliset kevyen liikenteen yhteydet rakennukseen ja sen lähialueille. Suunnittelussa on otettu huomioon lasten turvallinen siirtyminen lähialueen virkistys-, liikunta- ja kulttuuripalveluihin.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Close

This decision was published on 29.04.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Ask for more info

Sari Lehtonen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 15124

sari.k.lehtonen@hel.fi

Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 83012

hanna.valitalo@hel.fi

Attachments

1. HEL 2024-001489-Töölön ala-aste tarveselvityslomake
2. Ohjeellinen tilaohjelma-Töölön aa

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.