Kunnan asukkaan aloite, liikennevalot tai hidastetöyssy

HEL 2024-001675
More recent handlings
Case 13. / 312 §

Kaupunkiympäristölautakunnan vastaus kuntalaisaloitteeseen koskien liikennevalojen tai hidastetöyssyn rakentamista Abraham Wetterin tielle

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta katsoi kuntalaisaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Kuntalaisaloitteessa esitetään, että Abraham Wetterin tielle rakennettaisiin liikennevalot tai hidastetöyssy. Abraham Wetterin tien katusuunnittelu on jo käynnissä. Kadulle on tarkoitus rakentaa liikennevalot Johan Sederholmin tien liittymään.

Abraham Wetterin tien liikennejärjestelyiden parantaminen on ajankohtaista osana Herttoniemen pääkatuverkon uudistamista. Alueen keskeisimmän pääkadun Linnanrakentajantien pohjoisosan katusuunnitelma on jo hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 7.2.2023. Abraham Wetterin tien Linnanrakentajantien ja Sahaajankadun välisen katuosuuden suunnittelu on myös jo pitkällä. Katuosuudesta on laadittu katusuunnitelmaehdotus, jonka ratkaisuja on esitelty asukkaille Uutta Kaakkois-Helsinkiä verkkotilaisuudessa 2.3.2022. Ehdotus on ollut nähtävillä elokuussa 2022. Abraham Wetterin tien katusuunnitelma on tarkoitus esittää kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksyttäväksi yhdessä Linnanrakentajantien eteläosan pienten parannustoimenpide-ehdotusten kanssa viimeistään ensi vuoden alkupuolella.

Abraham Wetterin tie on alueellinen kokoojakatu, jonka liikennemäärä on noin 15 000 moottoriajoneuvoa vuorokaudessa. Kadulla liikkuu melko paljon myös raskasta liikennettä. Katu on osa suurten erikoiskuljetusten verkkoa sekä toimii vilkkaana bussiliikenteen reittinä Herttoniemen metroasemalta Roihuvuoren ja Tammisalon suuntiin. Tällaisilla joukkoliikennereiteillä pyritään hidasteiden rakentamista välttämään muun muassa matkustusmukavuuden, tärinähaittojen sekä bussiliikennöinnin sujuvuuden varmistamiseksi. Katuosuudelle on sen sijaan tarkoitus toteuttaa uudet liikennevalot. Katusuunnitelmaehdotuksessa on esitetty Abraham Wetterin tien ja Johan Sederholmin tien risteyksen varustamista liikennevalo-ohjauksella.

Herttoniemen pääkatuverkon useiden katujen samanaikainen toteuttaminen ei ole rakentamisen aikaisten liikennejärjestelyiden vuoksi tarkoituksenmukaista. Linnanrakentajantien pohjoisosa eli Itäväylän ylittävä risteyssilta sekä katuosuus Laivalahdenkadun liittymään saakka rakennetaan tämän hetken arvion mukaan vuosien 2024 - 2026 aikana. Linnanrakentajantien eteläosan pienten muutosten ja Abraham Wetterin tien peruskorjauksen toteutus on tarkoitus käynnistää Linnanrakentajantien pohjoisosan valmistumisen jälkeen vuonna 2027.

Kuntalaisaloite

Aloitteen tekijä ja 7 muuta kuntalaista ovat tehneet 18.8.2023 Kuntalaisaloite.fi -palveluun seuraavan sisältöisen kuntalaisaloitteen:

" Liikennevalot tai hidastetöyssy
Helsinki

Aloite luotu Kuntalaisaloite.fi-palveluun 18.8.2023

Aloitteen julkaisupäivämäärä 25.8.2023

Abraham Wetterin tien tieosuus Roihuvuoren risteyksestä Linnanraknetajantien risteykseen tuntuu olevan joillekin ihmisille kuin kiihdytysajojen kisapaikka. Jatkuva kiihdyttely, yleensä mopoilla tai moottoripyörillä, aiheuttaa järkyttävää meluhaitta tien varrella asuville. Luulen sen johtuvan siitä, että sillä kohtaa tie on kaksikaistainen, jolloin sitä luullaan moottoritieksi.

Lisäksi tällä pätkällä Sorvaajankadun kohdalla tapahtuu jatkuvasti vaaratilanteita ja torvet soivat. Tapahtui siinä ilmeisesti jokin onnettomuus elokuun alussa, ambulanssista päätellen. Siinä menee vieläpä vilkkaasti liikennöity pyörätie vieressä.

Sorvaajankadulta näkyvyys on huono käännyttäessä mihin suuntaan tahansa. Asiaa ei helpota se että käynnissä olevan jäähallin rakennustöiden takia siinä kohdassa on ns. "raksa-aita".

Ehdotankin että tähän kohtaan rakennetaan liikennevalot tai hidastetöyssy jotta kaahailu loppuisi."

Toimivalta

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallituksen on osoitettava aloite vastattavaksi sille lautakunnalle tai johtokunnalle, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu.

Aloitteessa esitetty toimenpide liittymien valo-ohjauksesta ja muista järjestelyistä ratkaistaan katusuunnitelmissa. Katusuunnitelmien hyväksyminen kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan: Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Helsingin kaupungin kunnan asukkaan aloitteiden käsittelemistä koskevan ohjeen mukaan aloitteeseen vastaa se kaupungin viranomainen, jonka toimivaltaan asia kuuluu.

Close

This decision was published on 10.06.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Ask for more info

Johanna Iivonen, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 37137

johanna.iivonen@hel.fi