Tarveselvitys, Maunulan ala-aste ja esiopetus sekä Månsas lågstadieskola och förskola, Maunulanmäki 5

HEL 2024-003119
More recent handlings
Case 10. / 101 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Maunulassa osoitteessa Maunulanmäki 5 sijaitsevien suomen- ja ruotsinkielisten ala-aste- ja esiopetustilojen perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksestä

Education Committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Maunulassa osoitteessa Maunulanmäki 5 sijaitsevien suomen- ja ruotsinkielisten ala-aste- ja esiopetustilojen perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksen. Tiloihin sijoittuvat Maunulan ala-asteen koulu ja esiopetus sekä Månsas lågstadieskola och förskola.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto on esittänyt 12.3.2024 ala-aste- ja esiopetustilojen perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksen hyväksymistä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus, ekologisuus ja luontoystävällisyys. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja.

Lautakunta edellyttää, että kaupunkiympäristön toimiala esittää hankesuunnitelmassa hankekustannusten muodostumisperusteet. Lisäksi hankeen suunnittelussa tulee etsiä mahdollisimman toimivia ja taloudellisia ratkaisuja.

Käsittely

Esteelliset: Veli-Pekka Dufva

Esteellisyyden syy: puolueettomuuden vaarantuminen muusta erityisestä syystä (hallintolaki 28.1 § 7 kohta).

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Maunulan alueen suomen- ja ruotsinkieliset ala-aste- ja esiopetustilat eivät enää ole riittävät strategian mukaiselle kasvavalle englanninkieliselle opetukselle. Lisäksi kaupunkiympäristön toimialan arvion mukaan rakennuksiin tarvitaan talotekninen perusparannus. Perusparannetut ja laajennetut tilat suunnitellaan 820 oppilaalle ja 77 esiopetuksessa olevalle lapselle. Suomen- ja ruotsinkielisissä ala-asteen kouluissa on tällä hetkellä yhteensä noin 680 oppilasta. Lisäksi suomen- ja ruotsinkielistä esiopetusta järjestetään tällä hetkellä yhteensä 42 lapselle.

Maunulan ala-asteen koulussa on tällä hetkellä noin 570 oppilasta ja se tarjoaa suomen- ja englanninkielistä opetusta luokka-asteille 1–6. Helsingin kaupunkistrategiassa 2021–2025 on linjattu, että englanninkielistä opetusta lisätään, jolloin suomen- ja englanninkielisen opetuksen tilat mitoitetaan 700 oppilaalle. Lisäksi suomenkielisen esiopetuksen tilat mitoitetaan nykyisten 21 lapsen sijasta 49 lapselle. Perusparannuksen ja laajennuksen valmistuttua on mahdollista luopua koulutontilla olevasta paviljongista osoitteessa Haavikkotie 5 ja väliaikaisista esiopetustiloista osoitteessa Metsäpurontie 29.

Månsas lågstadieskolassa on tällä hetkellä noin 110 oppilasta ja tulevaisuudessa tarvitaan tilat 120 oppilaalle. Ruotsinkielisessä esiopetuksessa on nykyisin 21 lasta ja tilat tarvitaan tulevaisuudessa 28 lapselle.

Maunulaan osoitteeseen Maunulanmäki 5 toteuttavat perusparannetut ja laajennetut tilat valmistuvat arviolta loppuvuodesta 2027. Toteutettavissa tiloissa voidaan järjestää perusopetusta, esiopetusta ja varhaiskasvatusta alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen monipuolinen käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Osoitteessa Maunulanmäki 5 sijaitsevat nykyiset suomen- ja ruotsinkieliset ala-aste- ja esiopetustilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle englanninkielisen opetuksen kasvattamisen takia, eivätkä ne kaikilta osin vastaa toiminnallisia tavoitteita.

Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Maunulan peruspiirissä 1–6-vuotiaiden suomen tai muun kielisten lasten määrä laskee noin 20 lapsella ja 7–15-vuotiaiden suomen tai muun kielisten lasten määrä laskee noin 140 lapsella vuosina 2022–2037.

Maunulan ala-asteen oppilasmääriin vaikuttaa Helsingin kaupunkistrategian 2021–2025 linjaus englanninkielisen opetuksen lisäämisestä Maunulan ala-asteella. Englanninkielisen opetuksen oppilasmäärävaikutukset tulevat olemaan vuosittain noin 20 oppilasta, kun vuosittain perustetaan uusi luokka-aste englanninkielisen opetukseen. Englanninkielisen opetuksen laajeneminen 1. luokasta 6. luokkaan kuuden vuoden aikana olisi yhteensä noin 120 oppilasta.

Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Månsas lågstadieskolan oppilaaksiottoalueella 6-vuotiaiden ruotsinkielisten lasten määrä pysyy tasaisena vuosina 2022–2037. Månsas lågstadieskolan oppilaaksiottoalueella 7–12-vuotiaiden ruotsinkielisten lasten määrä laskee noin 40 lapsella vuoteen 2031 mennessä ja vuodesta 2032 eteenpäin lasten määrä kasvaa noin 10 lapsella vuoteen 2037 mennessä.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Perusparannettaviin tiloihin ja laajennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulujen ja esiopetusten toiminnalle ja vastaavat Maunulan alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.

Tilat edistävät perusopetuksen opetussuunnitelman ja varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan perusopetukselle ja esiopetukselle pedagogisesti monipuoliset ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen opetussuunnitelman ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat sekä koulujen että esiopetusten käyttäjille ja alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökuntaa ja lapsia osallistetaan pihan suunnitteluun.

Piha-alueiden suunnittelussa säilytetään mahdollisimman paljon tontilla olevaa kasvillisuutta, huomioidaan toiminnan tarpeet eri sääolosuhteissa ja varmistetaan toimivat yhteydet lähialueen metsiin ja puistoihin.

Osoitteessa Maunulanmäki 5 sijaitsevien ala-aste- ja esiopetustilojen perusparannuksen ja laajennuksen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Osoitteessa Maunulanmäki 5 sijaitsevat perusparannettavat ja laajennettavat tilat ovat laajuudeltaan 8646 htm² (5785 hym²). Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 29,12 euroa/m²/kk eli noin 3 021 620 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan noin 740 000 euroa, tieto- ja viestintäteknologian kustannuksiin noin 250 000 euroa ja kovien materiaalien kädentaitojen tilojen laitehankintojen kustannuksiin noin 140 000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 120 000 euroa, siivouskustannusarvio on noin 260 000 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 7 180 000 euroa/vuosi.

Ala-asteen koulujen ja esiopetustilojen sijoittaminen samaan kiinteistöön ja tilojen yhteiskäyttö on tilankäytöllisesti kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu sekä vahvistaa yhtenäistä opinpolkua. Yhteiskäyttöisiä tiloja ovat esimerkiksi liikuntasalit, ruokasali, musiikin ja kädentaitojen tilat.

Väistötilat järjestetään Paloheinäntie 40 ja Mäkelänkatu 84 väistötilaketjuihin. Väistötilojen vuokra-arvio on yhteensä 34,85 euroa/m²/kk eli noin 2 827 480 euroa/vuosi hintatasossa 9/2023. Kaupunkiympäristön toimiala selvittää hankesuunnitteluvaiheessa Mäkelänkatu 84 väistöjärjestelyihin liittyvät liikuntatilat. Paloheinäntien väistötiloissa on liikuntatilat niitä tiloja käyttäville. Bussikuljetusten kustannusten alustava arvio on 250 000 euroa/vuosi. Väistötilat tarvitaan perusparannuksen ja laajennuksen valmistumiseen saakka.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Toiminnan muutoksiin liittyvät henkilöstön tiedotustilaisuus on järjestetty 6.3.2024. Huoltajille lähetetään toukokuun aikana oma tiedote perusparannuksesta ja laajennuksesta sekä väistötiloista.

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen aluepäälliköiden lisäksi alueen rehtorit ja päiväkodinjohtajat ovat osallistuneet alueen palveluntarpeen määrittelyyn. Ala-asteen koulujen ja esiopetusten henkilökunta on laatinut pedagogisen suunnitelman ja osallistuu hankkeen valmisteluun tuoden tilasuunnitteluun pedagogisen ja toiminnallisen näkökulman. Osallistamisen myötä saatu palaute otetaan huomioon suunnitelmien laadinnassa. Henkilöstöä osallistetaan käyttäjäkokouksissa myös suunnitelmien jatkokehittämiseen. Oppijat osallistuvat pihan ja irtokalustuksen suunnitteluun ikätason mukaisesti.

Huoltajia tiedotetaan vuosittain alueen palveluverkon kehittämisestä ja talonrakentamisohjelmasta sekä osallistetaan toiminnan ja yhteistyön suunnitteluun johtokuntien ja vanhempainyhdistysten kautta.

Lapsivaikutusten arviointi

Tilojen ja pihan toteutuksella varmistetaan lapsille turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö. Liikennesuunnittelulla varmistetaan lasten turvalliset kevyen liikenteen yhteydet rakennukseen ja sen lähialueille. Liikenneyhteyksiin liittyvät riskiarviot käydään suunnittelun aikana läpi. Suunnittelussa on otettu huomioon lasten turvallinen siirtyminen lähialueen virkistys-, liikunta- ja kulttuuripalveluihin.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Close

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning 12.03.2024 § 13

Framställning

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade föreslå att nämnden för fostran och utbildning godkänner behovsutredningen för ombyggnad och tillbyggnad av lokaler för en finsk- respektive svenskspråkig lågstadieskola och förskola på adressen Månsasbacken 5 i Månsas i enlighet med bilagan. Lokalerna ska inrymma Maunulan ala-asteen koulu med förskola samt Månsas lågstadieskola och förskola.

Fostrans- och utbildningsnämnden betonar att man i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projektet ska fortsättningsvis beakta personalens och de lärandes synpunkter på hur lokalerna borde utvecklas, samt säkerställa att lokalerna är helhetsekonomiskt fördelaktiga, ekologiska och naturvänliga. I samband med att lokalerna utvecklas säkerställer man också att det finns tillräckligt med lugna lokaler för inlärning.

Nämnden förutsätter att stadsmiljösektorn i projektplanen redogör för grunderna för projektkostnaderna. Dessutom ska man i planeringen av projektet söka lösningar som är så välfungerande och ekonomiskt fördelaktiga som möjligt.

Föredragande
direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm
Upplysningar

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, telefon: 31022374

paula.heikkinen@hel.fi

Ulla-Maija Vähäsarja, områdeschef för grundläggande utbildning, telefon: 310 71764

ulla-maija.vahasarja@hel.fi

Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen, telefon: 310 86219

niclas.ronnholm@hel.fi

Raila Tiainen-Ala-Maunus, chefen för småbarnspedagogik område, telefon: 310 41222

raila.tiainen-ala-maunus@hel.fi

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 310 73014

jenni.tirronen@hel.fi
Close

This decision was published on 17.05.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Ask for more info

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 31022374

paula.heikkinen@hel.fi

Ulla-Maija Vähäsarja, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 71764

ulla-maija.vahasarja@hel.fi

Niclas Rönnholm, ruotsinkielisen perusopetuksen päällikkö, puhelin: 09 310 86219

niclas.ronnholm@hel.fi

Raila Tiainen-Ala-Maunus, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 41222

raila.tiainen-ala-maunus@hel.fi

Jenni Tirronen, ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen päällikkö, puhelin: 09 310 73014

jenni.tirronen@hel.fi

Attachments

1. Maunula Månsas tarveselvityslomake
2. Maunula Månsas tilaohjelma

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.