Varhaiskasvatusyksikön muutos, ryhmäperhepäivähoitopäiväkoti Bystugan, toiminnan lakkauttaminen
Indragning av gruppfamiljedaghemmet Bystugans verksamhet
Framställning
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade föreslå att nämnden för fostran och utbildning godkänner att gruppfamiljedaghemmet Bystugans verksamhet i adressen Sandkullavägen 16 dras in från och med 1.8.2024.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Enligt förvaltningsstadgan kap 15 § 1 och 2 är det på förslag av svenska sektionen som nämnden för fostran och utbildning besluter om indragning av svenska daghem.
Gruppfamiljedaghemmet Bystugan
Familjedagvården är barnomsorgsverksamhet som ordnas i vårdarens hem, i barnets hem eller i ett skilt planerat gruppfamiljedaghem. Med småbarnspedagogik avses en systematisk och målinriktad helhet som består av fostran, undervisning och vård av barn och i vilken i synnerhet pedagogiken betonas. Helsingfors stad ser kontinuerligt över servicenätet så att den småbarnspedagogiska verksamheten kan förverkligas både kvalitativt, ändamålsenligt och kostnadseffektivt. Gruppfamiljedagvård i området har varit svårt att förverkligas på grund av svår personaltillgång.
Gruppfamiljedaghemmet Bystugan är en del av verksamhetsenheten Barnabo-Staffan-Staffans förskola-Bystugan och är beläget i Nedre Malm på adressen Sandkullavägen 16. Gruppfamiljedaghemmet Bystugan har åtta lokalplatser och två vakanser till gruppfamiljedagvårdare i enlighet med behörighetsvillkoren som familjedagvårdare enligt lagen om småbarnspedagogik kapitel 6 § 29.
Personalrekryteringen i gruppfamiljedaghemmet Bystugan har pågått från våren 2021 och visat sig vara väldigt utmanande. Personalrekryteringen till gruppfamiljedaghemmen över lag har visat sig vara omöjlig. Under de närmaste åren har flera gruppfamiljedaghems verksamhet behövts dra in med anledning av att inga sökande funnits under flera pågående rekryteringar. Enligt nuläget är det endast två anställda av sju inom gruppfamiljedagvården som uppfyller behörighetsvillkoren som familjedagvårdare enligt lagen om småbarnspedagogik kapitel 6 § 29, vilket betyder att verksamheten drivs väldigt långt med korttidsvikarier.
Under pågående verksamhetsår 2023–2024 har daghemsföreståndaren behövt dagligen koordinera och bedriva verksamheten i Bystugan med olika korttidsvikarier som under en längre period framstått vara svårtillgängliga. Detta har påverkat vardagen samt väckt både osäkerhet och oro hos både barnen och vårdnadshavarna. I gruppfamiljedaghemmet Bystugan arbetar för tillfället två familjedagvårdare på visstidsanställning fram till 31.5.2024. Båda anställda är personal från stadens anlitade bemanningsbolag. Utöver det bedrivs verksamheten med korttidsvikarier. I små verksamhetsställen såsom gruppfamiljedaghemmet Bystugan, har sårbarheten i verksamheten visat sig som ett verkligt problem.
Gruppfamiljedaghemmet Bystugan verkar i stadens (Helsingin kaupungin asunnot Oy) Heka kiinteistös lokaler och omfattar 159,5 m² med hyreskostnader på årsbasis cirka 16 545 euro. Uppsägningstiden för lokalen är sex månader.
Till följd av omfattningen av gruppfamiljedaghemmet Bystugans verksamhet och den långsiktiga 2024 – 2037 prognosen för förändringar i befolkningsmängden inom området kan verksamheten koncentreras till andra verksamhetsställen på området. Verksamhetsmässigt uppfyller förändringen också sektorns mål om den effektiva användningen av gemensamma lokaler.
Svenskspråkig befolkningsprognos och planer 2024 – 2037 i Malms distrikt
Den svenska småbarnspedagogiken i Helsingfors omfattar hela staden. Gruppfamiljedaghemmet Bystugan är beläget inom nordöstra stordistriktet i Malms distrikt. Förutom gruppfamiljedaghemmet Bystugan, verkar daghemmet Barnabo i närområdet Bocksbacka på adressen Astervägen 7 och är beläget 1,1 kilometer ifrån gruppfamiljedaghemmet Bystugan. Daghemmet Staffan i Staffansslätten och beläget på adressen Immusvägen 9 och 2,4 kilometer ifrån gruppfamiljedaghemmet Bystugan.
Enligt prognosen är antalet svenskspråkiga barn år 2024 i Malms distrikt 74 barn i åldern 1–6 år. Enligt befolkningsprognosen 2024 – 2037 sker en jämn ökning av barnantalet fram till 2037 med 84 barn.
Delaktighet och samarbete
Indragning av verksamheten på gruppfamiljedaghemmet har beretts tillsammans med daghemsföreståndaren. Familjerna i gruppfamiljedaghemmet Bystugan har informerats 28.2.2024 om den föreslagna förändringen. Staden har tillfrågat deras önskemål till inre förflyttning till närliggande daghem enligt deras hemadress.
Konsekvenser för barn
Den föreslagna förändringen tryggar en mera hållbar vardag såväl för barnen och deras familjer då personalomsättningen inte varit stadigt i gruppfamiljedaghemmet Bystugan under en lång tid.
De barn som har plats på gruppfamiljedaghemmet Bystugan förflyttas i samråd med vårdnadshavarna till närliggande daghem enligt vårdnadshavarnas önskemål. Detta minskar inte möjligheten till att barn beviljas plats enligt principen av närdaghem. I samband med att en plats inom småbarnspedagogiken beviljas beaktas att barnets lärstig ska fortsätta från småbarnspedagogiken till förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. Dessutom tillämpas principen om närdaghem och närskola i så stor utsträckning som möjligt. Då en plats inom småbarnspedagogiken beviljas ska man ha ett förfarande där man ser till barnets bästa. Syftet med småbarnspedagogiken är att trygga ett verksamhetssätt som respekterar barnet och skapa så bestående förhållanden som möjligt för växelverkan mellan barnet och personalen inom småbarnspedagogiken. Inom småbarnspedagogiken utvecklas barnets förmåga till samverkan och växelverkan samt skapar för barnet mångsidiga erfarenheter av att vara en del av kamratgruppen.
Föredragandens förslag
Föredraganden föreslår att gruppfamiljedaghemmet Bystugans verksamhet dras in från och med 1.8.2024 på Sandkullavägen 16.
This decision was published on 18.03.2024
FÖRBUD MOT SÖKANDE AV ÄNDRING
Ändring i beslutet får inte sökas eftersom beslutet gäller beredning eller verkställighet.
Tillämpat lagrum: 136 § i kommunallagen
Presenter information
Ask for more info
Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 09 310 73014
Nina Horsma, specialplanerare, telefon: 09 310 44802