Palvelusetelin arvon korotus, kotihoito
Kotihoidon palvelusetelin arvon muuttaminen
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta vahvisti kotihoidon palvelusetelin arvoksi 8,40–40,80 euroa (alv 0 %) tunnilta 1.5.2024 alkaen.
Kotihoidon palvelusetelitoiminnassa asiakkaalle tulee maksettavaksi omavastuuosuus. Omavastuuosuudella tarkoitetaan sitä osuutta yksityisen palveluntuottajan tuottaman palvelun hinnasta, jota kunnan myöntämän palvelusetelin arvo ei kata ja joka jää asiakkaan maksettavaksi. Palvelusetelin yhteydessä ei kuitenkaan peritä asiakasmaksua.
Käsittely
Ostopalvelupäällikkö Kristiina Matikainen oli kutsuttuna asiantuntijana.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Ostopalvelupäällikkö ********** on kutsuttuna asiantuntijana.
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 24.3.2015 § 112, että palveluseteli on 1.9.2015 alkaen yksi kotihoidon järjestämistapa. Sosiaali- ja terveyslautakunta vahvisti samalla, että kotihoidon palvelusetelin arvo on 7–34 euroa tunnilta riippuen asiakkaan tuloista.
Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan vastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja, ja se on aina asiakkaalle vapaaehtoinen.
Kotihoidon palveluseteli on tulosidonnainen. Palvelusetelin arvo määrittyy asiakaan tulojen, perhekoon ja myönnettyjen palvelutuntien mukaisesti. Asiakas maksaa omavastuuosuutena palvelusetelin arvon ja palvelun hinnan erotuksen suoraan palveluntuottajalle.
Perustelut palvelusetelin arvon muuttamiselle
Kotihoidon palvelusetelin arvo on vahvistettu edellisen kerran vuonna 2015, eikä palvelusetelin arvoa ei ole muutettu tuon jälkeen. Yleinen kustannustaso ja palvelujen tuottamisen kustannukset ovat nousseet vuodesta 2015, eikä nykyinen arvo vastaa enää riittävän hyvin palvelun tuottamisen kustannuksia. Palvelusetelin arvon korotuksella halutaan mahdollistaa se, että kotihoidon palveluseteli säilyy kotihoidon tuotantotapana oman toiminnan ja ostopalvelun rinnalla.
Palvelusetelin arvo ja palvelukuvaus
Kotihoidon palvelusetelin arvoksi esitetään oman toiminnan ja ostopalvelujen nykyisten hintojen vertailun perusteella 8,40–40,80 euroa (alv 0 %) tunnilta.
Kustannusvaikutukset
Palvelusetelin arvoa esitetään korotettavan 20 prosentilla. Kokonaiskustannusten kannalta muutoksen arvioidaan olevan vähintäänkin kustannusneutraali, jos suurempi osa valitsee jatkossa palvelusetelin, jossa asiakkaan oma maksuosuus on jatkossakin hieman suurempi kuin omassa toiminnassa tai ostopalvelussa.
Palvelusetelistä päättäminen Helsingissä
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain (569/2009) 4 §:n mukaan hyvinvointialue päättää ne sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä.
Hallintosäännön 18 luvun 1 §:n 1 kohdan mukaan sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää palvelusetelin käyttämisestä sekä palvelusetelin arvon vahvistamisesta.
Hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 2 momentin 7 kohdan mukaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja päättää palveluntuottajille asetettavista vaatimuksista ja viranhaltijoista, jotka hyväksyvät palveluntuottajat.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Palvelusetelin käyttö tuottamistapana parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta, monipuolistaa palvelutuotantoa sekä edistää kunnan ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä.
Palvelusetelien käyttö oman tuotannon ja ostopalvelun tukena lisää helsinkiläisten ja heidän perheidensä terveyttä ja hyvinvointia sekä valinnan mahdollisuuksia sosiaali- ja terveyspalveluissa.
This decision was published on 28.03.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Soili Partanen, arviointitoiminnan johtaja, puhelin: 09 310 69984