Puistosuunnitelma, Lentoreitinpuisto, Malmi, VIO 6366
Lentoreitinpuisto, puistosuunnitelma, Malmi katusuunnitelma
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä seuraavan liitteenä 2 olevan puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus VIO 6366.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Lentoreitinpuisto sijaitsee Malmin (38.) kaupunginosassa, Malmin lentokentän (385.) osa-alueella. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 12623. Puiston alue on voimassa olevassa asemakaavassa VP merkinnällä. Suunnittelualue on esitetty piirustuksessa VIO 6366/1. Lentoreitinpuiston pinta-ala on 8085 m².
Lentoreitinpuisto sijaitsee Malmin lentoasemankortteleiden uuden asemakaava alueen länsireunassa. Puisto rajautuu pohjoisessa Malmin lentoaseman aukioon, idässä Malmin lentoaseman katuun, etelässä Brommankatuun ja lännessä pelastuslaitoksen tonttiin sekä autopaikkojen korttelialueeseen.
Lentoreitinpuiston nykyinen ilme on puustoinen. Puistossa kasvaa varttunutta metsää, joka koostuu pääsääntöisesti lehtipuista. Alueen pohjoispäässä kasvaa hyväkuntoisia mäntyjä. Puistossa olevat avoimet alueet ovat heinävaltaisia. Alueella on luontaisesti suuria korkeusvaihteluita ja nykyinen maanpinnan muoto on vaihteleva sekä paikoitellen jyrkkäpiirteinen. Nykyisellään alueella on pelikaukalo, masto ja sen laitetila, asuinrakennus sekä varastotila. Lisäksi alueella sijaitsee rauhoitettuja ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoituslaitteita, jotka säilyvät osana puistoa.
Suunnittelualue kuuluu Malmin lentokentän valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön (RKY) kokonaisuuteen.
Suunnittelualue kuuluu Malminkentän niittykeskittymän alueeseen.
Asemakaavojen toteuttamisen myötä kasvavan asukasmäärä edellyttää Lentoreitinpuiston toiminnallisuuden parantamista ja viihtyisyyden lisäämistä ja kulun ohjausta metsänpohjan kulumisen vähentämiseksi. Suunnittelun tavoitteena on tehdä Lentoreitinpuistosta turvallinen, monimuotoinen ja viihtyisä virkistyspaikka pääasiassa alueen uusia asukkaita varten.
Suunnittelun lähtökohtana ovat alueen luonto- ja kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttäminen ja sovittaminen alueen kasvavaan käyttöön.
Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan asemakaavan nro 12623 mukaisesti puiston rakentaminen. Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan toteutumisen kaavan tavoitteiden mukaisesti.
Suunnitelma
Lentoreitinpuiston läpi rakennetaan uusi puistokäytävä, jonka varrelle sijoitetaan kaksi istuskeluryhmää. Nykyinen asuinrakennus ja sen välitön lähiympäristö jätetään suunnittelun ulkopuolelle. Nykyinen pelikaukalo puretaan ja sen tilalle rakennetaan rantalentopallokenttä. Puistokäytävä ja rantalentopallokenttä valaistaan.
Lentoreitinpuiston puiston keskiosan metsäinen alue säilytetään ja sinne lisätään lahopuita. Muinaismuistona rauhoitettuja linnoituslaitteiden päällä kasvava ja linnoituslaitteita vaurioittava puusto ja vesakko poistetaan.
Puistokäytävien vierustat maisemoidaan niitty- ja nurmialueina sekä maanpeitepensailla. Syntyvän uuden metsänreunan viereen istutetaan uusia lehtipuita ja pensaista monimuotoisen reunavyöhykkeen aikaansaamiseksi. Lentoreitinpuiston eteläreunan luiskaan istutetaan monilajisia pensasistutuksia, köynnöksiä sekä lehti- ja havupuita ja länsireunaan istutetaan havupuita. Muutosten myötä Lentoreitinpuiston ilme ja käyttö muuttuu puistomaisemmaksi
Lentoreitinpuisto ei ole esteetön johtuen nykyisestä maastosta. Käytävät rakennetaan nykyisiin maastonmuotoihin sovittaen.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmapiirustuksesta VIO 6366/1 (liite 2) ja suunnitelmaselostuksesta (liite 1).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12623 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys
Puiston keskiosan metsäalue säilytetään ja sinne lisätään lahopuita monimuotoisuutta tukemaan. Uusien käytävien ja linnoituslaitteiden kohdilta poistetavat puut jätetään puistoon lahopuiksi. Puiston toimintojen sijoittelussa on otettu huomioon alueella kasvavat hyväkuntoiset puut. Alueella säilytetään nykyistä maanpinnan kasvillisuutta. Uuttaa kasvillisuutta, puita ja eri kokoisia pensaita, istutetaan runsaasti ja monilajisesti. Haitalliset vieraslajit poistetaan.
Niittyaluetta lisätään käytävien ja puistoisten alueiden reunoilla tukemaan alueen niittyverkostoa.
Hulevesiä puiston alueella syntyy vain vähän, koska lähes kaikki uudet pinnat on suunniteltu läpäiseviksi. Puisto kuivatetaan ensisijaisesti luonnonmukaisesti ojilla ja painanteilla, joista osa vedestä imeytyy maaperään.
Uudet käytävät ohjaavat kulkua niin, että luontainen metsänpohjakasvillisuus voidaan säilyttää uusien asukkaiden myötä kasvavan käytön lisääntyessä. Nykyinen kenttäalue rakennekerroksineen hyödynnetään uuden lentopallokentän pohjana.
Vuorovaikutus
Puistosuunnittelu on toteutettu yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.
Puistosuunnitelmaluonnos on ollut sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 6.9.−19.9.2023 välisen ajan. Alueen suunnitelmia on esitelty Uutta Koillis-Helsinkiä-verkkotilaisuudessa 24.5.2023. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla sekä Helsingin Uutiset-sanomalehdessä. Esillä olon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.
Puistosuunnitelmaluonnos ja katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 29.11. - 12.12.2023 välisen ajan. Suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltioille sekä muille osallisille on ilmoitettu yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.
Lentoasemankortteleiden katusuunnitelmaehdotuksista jätettiin viisi muistutusta. Osa muistutuksista koski myös Lentoreitinpuistoa. Kyseiset muistutukset on käsitelty aihepiireittäin ja niihin annetut vastineet löytyvät liitteenä 3 olevasta muistiosta. Muistutukset on käsitelty liitteessä 4.
Kommenteissa on esitetty toive, että suunnitelmissa esitettyjen matalien pensaiden lisäksi alueelle sisällytettäisiin esimerkiksi varpusille talvehtimiseen soveltuvia tiheitä ja runsaita pensaita, joihin voisi kiinnittää erityishuomiota puiston osalta. Saatu palaute on huomioitu suunnittelussa ja puiston lajivalikoimaan tullaan sisällyttämään myös tiheämpiä ja kookkaampia pensaita, jotka tarjoavat suojapaikkoja linnuille.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 480 000 euroa eli noin 72 euroa/m² (alv 0%).
Lentoreitinpuiston rantalentopallokenttä ja kentän välitön ympäristö kuuluu hoitoluokkaan R3 (käyttöviheralue), niityt hoitoluokkaan A2 (käyttöniitty) ja metsäiset alue hoitoluokkaan M2 (lähimetsä).
Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 5400 euroa, 0,67 euroa/m² (alv 0%).
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2027 alkaen.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.
Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan mukaisen puiston rakentamisen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
This decision was published on 21.10.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Ask for more info
Jere Saarikko, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39857