Tutkimuslupa, Lievän kognitiivisen heikentymän (MCI) vaikutukset yksilön ja hänen läheistensä elämään

HEL 2024-004301
More recent handlings
§ 10

Tutkimuslupa tutkimukseen ”Lievän kognitiivisen heikentymän vaikutukset yksilön ja hänen läheistensä elämään”

Johtajalääkäri

Päätös

Johtajalääkäri myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Lievän kognitiivisen heikentymän vaikutukset yksilön ja hänen läheistensä elämään”. Yhteyshenkilönä toimii osastonhoitaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2030 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimuksesta ja siihen osallistuvan henkilöstön ajankäytöstä on sovittava yksikön esihenkilön ja/ tai tutkimuksen yhteyshenkilön kanssa.

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle, eikä toimiala sitoudu tiloissa tehtävien mahdollisten muutosten kustantamiseen.

Tutkijat sitoutuvat noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkijat saapuvat pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi.

Päätöksen perustelut

Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata niitä kokemuksia, joita eläminen lievän kognitiivisen heikentymän kanssa aiheuttaa henkilölle itselleen sekä hänen läheisilleen. Tavoitteena on, että tutkimuksesta saatavaa tietoa voidaan hyödyntää oikea-aikaisten tukitoimien suunnittelussa ja tarjoamisessa mahdollisemman varhaisessa vaiheessa. Tuloksia voidaan hyödyntää myös hoitotyön kehittämisessä ja opetuksessa.

Tutkimus on osa laajempaa pohjoismaista monikeskustutkimusta, johon kutsutaan osallistujia Suomesta, Norjasta, Tanskasta ja Islannista. Tutkimus toteutetaan pohjoismaisessa verkostoyhteistyössä Nordic Network in Dementia Diagnostics (NIDD) yhteistyönä. Tutkimuksen tulokset julkaistaan tieteellisessä lehdessä.

Tutkimukseen kutsutaan henkilöitä, joilla on diagnosoitu lievä kognitiivinen heikentymä (tavoite 5-10 osallistujaa) ja heidän läheisensä, jotka tutkittava on vapaaehtoisuuteen pohjaten nimennyt (tavoite 5-10 osallistujaa). Osallistumisen kriteerit on tarkemmin kuvattu tutkimussuunnitelmassa.

Tutkimukseen osallistujien rekrytointi tapahtuu nimettyjen hoitajien toimesta annettavalla suullisella ja kirjallisella tutkimustiedotteella, johon annetaan aikaa rauhassa tutustua. Määrätyn ajan jälkeen ja tutkimustiedotteen saaneen suostumuksella, nimetyt hoitajat voivat ottaa yhteyttä ja tiedustella osallistumishalukkuutta. Tiedotteen saaneet voivat myös olla yhteydessä kohdeyksikön henkilöstöön ilmoittaessaan halukkuudestaan osallistua tutkimukseen tai kysyäkseen tarkentavia kysymyksiä. Osallistumisesta tutkimukseen voi ilmoittaa myös heti tiedotteen saatuaan. Osallistuminen tutkimukseen on vapaaehtoista ja perustuu kirjallisesti annettavaan tietoiseen suostumukseen.

Aineisto kerätään varsinaisilta tutkittavilta yksilöhaastattelujen avulla ja läheisiltä Focus group-ryhmähaastattelulla. Yksilöhaastattelun kesto on noin yksi tunti ja ryhmähaastattelun enintään 1,5 tuntia. Focus group- haastatteluita pidetään osallistujamäärä huomioiden enintään kaksi. Haastattelut nauhoitetaan. Haastattelut toteuttaa kaksi tehtävään nimettyä ja siihen koulutettua yksikön työntekijää.

Tutkimus on laadullinen tutkimus ja aineisto analysoidaan temaattisen analyysin avulla. Analysointi tapahtuu kaksivaiheisesti. Kussakin maassa kooditasolle analysoitu aineisto syntetisoidaan tulokseksi, joka vastaa tutkimuskysymyksiin. Aineiston synteesi tehdään englanninkielisenä. Tutkimuksen vastaava tutkija analysoi suomalaisen aineiston. Alkuperäistä aineistoa ei siirretä toiseen maahan.

Aineistoa käsittelevät ainoastaan tutkimuksen kannalta oleelliset henkilöt tutkimustarkoituksessa. Kaikkia tutkimuksessa kerättäviä tietoja käsitellään tietojen keräämisen jälkeen koodattuina. Tulokset analysoidaan ryhmätasolla koodattuna eikä yksittäisen tutkittavan tunnistaminen ole mahdollista. Aineisto säilytetään palomuurilla, henkilökohtaisilla käyttöoikeuksilla ja salasanoilla sekä kulunvalvonnalla suojattuna. Tutkimusaineistoa säilytetään kuusi vuotta. Tämän jälkeen tiedot hävitetään.

Tutkimuksesta on lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan puoltava lausunto.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää palvelun päällikkö palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.

This decision was published on 22.04.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Päivi Portin, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 27042

paivi.portin@hel.fi

Decisionmaker

Laura Pikkarainen
johtajalääkäri

Attachments

1. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
6. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
7. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
8. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
9. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.