Toivomusponsi, oppilaaksiottoalueen muutosten vaikutusten arviointi koulujen kehityksen ja koulujen välisen segregaation näkökulmasta

HEL 2024-004715
More recent handlings
This is a motion

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Eeva Kärkkäisen toivomusponnesta mahdollisuudesta arvioida uuden yhtenäiskoulun oppilaaksiottoalueen muutosten vaikutuksia alueen koulujen välisen segregaation näkökulmasta

Education Committee

Lausuntoehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Eeva Kärkkäisen toivomusponnesta koskien mahdollisuutta arvioida uuden Vartiokylän yhtenäisen peruskoulun oppilaaksiottoalueen muutosten vaikutuksia alueen koulujen kehityksen ja koulujen välisen segregaation näkökulmasta.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta puoltaa esitettyä toivomuspontta ja pitää merkityksellisenä, että koulujen ja koulujen välistä segregaatiota seurataan ja että alueelliseen eriytymiskehitykseen pyritään vaikuttamaan oppilaaksiottoalueiden suunnittelulla.

Koska Vartiokylän ala-asteen koulun toiminta on päätetty laajentaa yhtenäiseksi peruskouluksi, tulee sille muodostaa uusi oppilaaksiottoalue. Uusien oppilaaksiottoalueiden tarkasteleminen on aloitettu Mellunkylän ja Vartiokylän alueen koulujen kokonaistarkasteluna. Tarkastelussa huomioidaan lasten yhtenäinen opinpolku varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja kouluun. Esi- ja perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden muuttaminen suunnitellaan kokonaisuutena.

Oppilaaksiottoalueiden muuttamisen tavoitteena on luoda edellytykset mahdollisimman tasapainoisten ja yhtä hyvien koulujen ja päiväkotien muodostumiselle. Tavoitteena on niin ikään peruskoulujen oppilasmäärien tasaaminen ja riittävien tilojen varmistaminen kaikille kouluille ja päiväkodeille. Keskeinen oppilaaksiottoalueiden suunnittelun lähtökohta on yhtenäisen opinpolun vahvistaminen lasten ja perheiden hyvän arjen varmistamiseksi. Alueen suunnitelmista tehdään lapsivaikutusten arviointi.

Oppilaaksiottoalueen muutosten suunnittelu on aloitettu yhdessä alueen rehtoreiden ja päiväkodin johtajien kanssa. Suunnittelutyö on käynnistetty kokoamalla lähtötietoja alueen kehittymisestä niin asuntorakentamisen kuin tilastojen näkökulmasta yhteistyössä muiden toimialojen ja kaupungin kanslian kanssa. Lisäksi lähtötietoina kerätään tietoa alueella aiemmin tehdystä osallistamisesta ja tästä saadusta tiedosta. Tätä tietoa tullaan täydentämään yhdessä alueen lasten, nuorten, huoltajien ja asukkaiden kanssa ennen varsinaisten rajamuutosten käynnistämistä. Osallistumismahdollisuuksien tarjoamisen tarkoituksena on aluetiedon keräämisen lisäksi yhteisöllisyyden parantaminen lisäämällä kohtaamisia ja parantamalla tapaamisten vuorovaikutuksellisuutta.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta 20.9.2024 mennessä lausuntoa valtuutettu Eeva Kärkkäisen toivomusponnesta: Kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuutta arvioida uuden yhtenäiskoulun oppilaaksiottoalueen muutosten vaikutuksia alueen koulujen kehityksen ja koulujen välisen segregaation näkökulmasta.

Presenter information

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Ask for more info

Viivi Snellman, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 22378

viivi.snellman@hel.fi