Helsingin kaupungin liittyminen Mielenturvaa-verkostoon

HEL 2024-006062
More recent handlings
Case 20. / 353 §

Helsingin kaupungin liittyminen Mielenturvaa-verkostoon

Helsinki City Board

Päätös

Kaupunginhallitus päätti Helsingin kaupungin liittymisestä Mielenturvaa-verkostoon.

Kaupunginkanslian henkilöstöosasto esittää, että valtuutettu Alviina Alametsän ja 27 muun valtuutetun 15.6.2022 esittämän aloitteen perusteella kaupunginhallitukselle liittymistä Mielenturvaa-verkostoon. Verkoston vuosimaksu julkisen sektorin toimijoille on 3900 euroa (+ alv 0%) ja se maksetaan Kukunori ry:lle. Vuosimaksu sisältää tapauskohtaisesti riittävän monen avainhenkilön liittämisen verkoston kanaviin ja toimintaan. Verkostoon liittyminen ei sido mukaan toimintaan.

Mielenturvaa-verkostoa on esitelty ja siihen liittymisestä keskusteltu toimialojen ja liikelaitosten työkykyjohtamisen strategisessa ohjausryhmässä 26.5.2023 ja 13.9.2023. Verkostoon liittyminen nähtiin hyvänä asiana, mutta toimialoilla ja liikelaitoksilla ei ole osoittaa omia avainhenkilöitä verkostoon. Verkoston avainhenkilönä tulee liittymisvaiheessa toiminaan kaupunginkanslian henkilöstöosaston asiantuntija.

Helsingin kaupungilla ei ole kaupunkitasoista jäsenyyttä vastaavassa järjestössä. Näin ollen ei nähdä tarpeelliseksi erota mistään toisesta järjestöstä.

Mielenturvaa-verkostoon liittymisen hyödyt

Mielenturvaa-verkosto on työmarkkinajärjestöjen, mielenterveysjärjestöjen ja työnantajien verkosto, joka tukee ja sitouttaa jäseniä ratkaisemaan työelämän mielenterveyskriisiä. Mielenturvaa-mallin avulla halutaan haastaa suomalaiset työpaikat mukaan vahvistamaan mielenterveyttä, ja tarjoamaan kattavampia mielenterveyspalveluita työntekijöilleen.

Verkosto tarjoaa jäsenilleen kuukausittain webinaarin, joissa jäsenorganisaatiot kertovat kuinka ovat onnistuneet vahvistamaan mielenterveyttä, suljetun LinkedIn-ryhmän vertaistukeen, pienryhmätukea virtuaalikahvien muodossa joka toinen viikko, viikkokirjeen, jossa ajankohtaisia mielenterveysuutisia ja vinkkejä, vapaasti hyödynnettävät viestintämateriaalit sekä näkyvyyttä esim. tilaisuuksien järjestäjänä. Maksullisena lisäpalveluna verkosto tarjoaa koulutusta esihenkilöille, luottamusmiehille ja henkilöstölle sekä mielenturvaa-tiekartan. Lisäksi on mahdollista hakea maksutonta Hyvän mielen työpaikka ® -merkkiä, jonka myöntää Mieli ry.

Mielenturvaa-malli on tutkittuun tietoon perustuva malli, jolla ennaltaehkäistään mielenterveyden häiriöitä, madalletaan kynnystä mielenterveyspalveluihin hakeutumiseen ja tuetaan elämän kriisitilanteissa olevia työntekijöitä nopeasti ja vaikuttavasti. Malli on kustannusneutraali, sillä asetetuilla panoksilla luodaan säästöjä vähentämällä sairaspoissaoloja.

Mielenhyvinvoinnin edistäminen työhyvinvointiohjelman tavoitteena

Mielen hyvinvointi ja mielenterveyden edistäminen on nostettu yhdeksi keskeiseksi painopisteeksi Helsingin kaupungin nelivuotisessa työhyvinvointiohjelmassa 2022–2025. Ohjelman taustalla on kansallinen työelämän mielenterveysohjelma ja siinä esiin nostetut teemat, mm. mielenterveysosaamisen lisääminen työpaikoilla, henkilöstön kuormituksen tunnistaminen sekä vaikuttaminen työpaikkojen toimintakulttuuriin siten, että työkykyä tukevan työn painopiste siirtyy ongelmia korjaavasta toiminnasta yhteisökeskeiseen ja ennaltaehkäisevään toimintaan.

Kaupungin työhyvinvointiohjelman yhtenä tavoitteena on henkisen kuormittuneisuuden vähentäminen työpaikoilla. Ohjelmassa toteutetaan kaupunkitasoisia toimenpiteitä, esimerkiksi vahvistamme mielen hyvinvointia tukevaa kulttuuria ja osaamista valmentamalla esihenkilöitä työkykyjohtamisessa ja tarjoamalla henkilöstölle verkkopohjaista itseopiskelumateriaalia mielenterveyden teemoista.

Työterveyskumppanin kanssa tullaan määrittelemään prosessit ja toimintatavat mielenterveydenongelmien ja mielenterveyspoissaolojen hallitsemiseksi. Esihenkilöiden jaksamista tuetaan mm. kartoittamalla esihenkilötyön kuormitustekijöitä ja rakentamalla esihenkilöille tukipalveluja.

Työhyvinvointiohjelman toimenpiteet ohjaavat jo nykyisellään sitä, miten mielen hyvinvointia voidaan Helsingin kaupungin työpaikoilla lisätä. Esitysehdotus liittymisestä Mielenturvaa-verkostoon tukee kaupungin työhyvinvointiohjelman tavoitteita.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

This decision was published on 12.06.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Ask for more info

Maija Elo, Asiantuntija, puhelin: 09 31024673

maija.elo@hel.fi

Attachments

1. Päätöshistoria
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.