Kurssitoiminnan periaatteet lukuvuonna 2024 - 2025, ruotsinkielinen työväenopisto Arbis
Riktlinjer för Arbis kursverksamhet läsåret 2024–2025
Beslut
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade anteckna ärendet för kännedom.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Utgångspunkten för planeringen av Arbis kursverksamheten är
- | lagen om fritt bildningsarbete: ”Det fria bildningsarbetet syftar till att utifrån principen om livslångt lärande anordna utbildning som stöder sammanhållningen och jämlikheten i samhället samt ett aktivt medborgarskap. Målet för undervisningen inom det fria bildningsarbetet är att främja individers mångsidiga utveckling, välmående och välfärd och att främja demokrati, pluralism, hållbar utveckling, kulturell mångfald och internationalism. Det fria bildningsarbetet kännetecknas av studier efter eget val, samhörighet och delaktighet.” |
- | stadens/sektorns strategier och bindande mål, inkl. Utbildning 2030 |
- | Arbis läroplan |
- | Arbis vision: Ett arbis för alla |
- | Arbis verksamhetsidé: Helsingfors Arbis är ett öppet och inkluderande svenskt rum som ger invånarna möjligheter att inhämta nya kunskaper och färdigheter och att integreras på svenska. Arbis erbjuder upplevelser och gemenskap och främjar den finlandssvenska kulturen och kunskaper i svenska. |
- | Arbis värderingar: kursdeltagarna i fokus, kunskap som egenvärde, flexibilitet, fördomsfrihet, mångfald, en ekologisk, ekonomisk och social hållbar utveckling och en levande och korrekt svenska |
- | invånarnas önskemål och respons |
- | trendspaning och samhälleliga behov |
Utmärkande för den fria bildningen är att den är öppen för alla. Arbis verksamhet stärker invånarnas samhörighet; att delta i Arbis kurser knyter olika åldersgrupper, språkgrupper och underrepresenterade målgrupper till samhället och staden. Arbis spelar också en stor roll när det gäller att stärka äldre personers kunskaper och färdigheter, inte minst de digitala och motoriska. Detta gör att de fortsättningsvis har en aktiv roll i samhället, ger dem ett givande innehåll i vardagen och stärker deras välbefinnande.
Terminer
Läsåret indelas i en höst- och en vårtermin. Höstterminen inleds den 2 september. Terminerna är 13 veckor långa. Arbis håller som de svenska skolorna höstlov vecka 42. De flesta kurser går hela året men dessutom ordnas många kort- och intensivkurser, under till exempel fredag–lördag. Efter vårterminen infaller en fortsättningstermin med kurser ännu i juni (barnläger). Integrationsutbildningen, SFI – svenska för invandrade, har en längre vårtermin på grund av den arbetspraktik som infaller i april–maj. Efter det har man ännu ett slutprov.
Lokaler
Arbis verksamhet koncentrerar sig till institutsbyggnaden på Dagmarsgatan 3 i Främre Tölö. I och med att den finlandssvenska befolkningen till numerären är förhållandevis liten och utspridd över hela staden, är det viktigt att det är enkelt att ta sig till Arbis oberoende av var man bor. Arbis har under årens lopp ordnat kurser också på andra håll i staden, men det har varit svårt att få ihop tillräckligt stora grupper. Också i Stoa i Östra centrum, där Arbis har en filial, har grupperna minskat. Det finns dock ännu ett underlag för att hålla kurser där i framför allt svenska, keramik, musik och motion.
Antal studerande och målgrupper
Målet är att erbjuda 22500 timmar undervisning under år 2024 för 16 000 kursdeltagare. Enligt Arbis vision är målgrupperna för verksamheten alla till skillnad från det finska arbetarinstitutet, som fokuserar på vuxna över 16 år. Skillnaden beror på att utbudet för barn och ungdomar inte är lika stort på svenska i Helsingfors och därför har Arbis åtagit sig uppdraget att arrangera kurser också för de här åldersgrupperna – antingen explicita barnkurser eller så kallade tillsammans-kurser, där idén är att barnet jobbar tillsammans med en vuxen. Den största gruppen är dock personer i arbetsför ålder, som i huvudsak studerar på kvällen. Kvällskurserna börjar kl. 16.30 och slutar 21.15.
Dagtid fylls Arbis lokaler av pensionärer, invandrade, studerande och arbetslösa – alla mycket viktiga målgrupper. Arbis strävan är också att nå underrepresenterade grupper, t.ex. personer med funktionsvariationer, och man samarbetar därför med bland annat FDUV, Hjärnförbundet och Förbundet för rörelsestörningssjukdomar.
Starten av den grundläggande utbildningen för vuxna kommer att föra in en helt ny målgrupp på institutet.
Anmälning
Kursutbudet publiceras på ilmonet.fi den 12 juni. Anmälningar till Arbis kurser kan göras digitalt på ilmonet.fi eller genom att ringa eller besöka Arbis kansli med början den 12 augusti. Till SFI anmäler sig de studerande antingen via en intervju på Luckan Integration eller direkt till nivåtestet via ilmonet.fi. Till den grundläggande utbildningen för vuxna kan man börja anmäla sig i mitten av maj via en blankett på Arbis webbplats eller direkt till kansliet.
Tyngdpunktsområden 2024–2025
Integration
I och med att ansvaret för integrationsutbildningen överförs från staten till kommunen år 2025 har staden anslagit pengar för 2024 för att testa olika modeller som syftar till att i ännu högre grad nå invandrade personer också på svenska. På Arbis startar två nya program:
- | svenska och samhällskunskap för personer utanför arbetslivet (uppsökande verksamhet) |
- | föräldrar i skolan (följer med sina barns undervisning ett par förmiddagar, lär sig svenska på eftermiddagarna, barnpassning ingår) |
Dessutom kommer de småbarnspedagoger som rekryterats från Spanien att få språkundervisning två gånger i veckan under arbetstid.
Tack vare ett statligt understöd för utbildning som riktar sig till invandrade som inte ännu har gått någon integrationsutbildning trots att de vistats i landet mera än tre år, kan Arbis starta en extra nybörjargrupp hösten 2024.
Läs- och skrivkunnighet
Arbis har tillsammans med finska arbetarinstitutet beviljats Undervisnings- och kulturministeriets specialunderstöd för att stärka vuxnas grundläggande färdigheter och erbjuda språkundervisning för invandrade som har överskridit sin integrationstid. Som en del av detta, och i samklang med fostran- och utbildningssektorns mål att göra Helsingfors till huvudstaden för läsning och läskunnighet, kommer Arbis att ordna en kurs i läs- och skrivfärdighet också inkommande läsår. Det har inte tidigare varit ekonomiskt möjligt i och med att det varit frågan om så pass få personer som dessutom har dykt upp under olika tider av året. I och med den externa finansieringen kan kursen starta redan med bara några få studerande och fyllas upp under årets lopp.
Grundläggande utbildning för vuxna
Arbis inleder en grundläggande utbildning för vuxna hösten 2024. Den lyder inte under den fria bildningen, men de grundläggande värderingarna för de båda verksamhetsformerna går hand i hand och synergieffekterna mellan den grundläggande utbildningen och i synnerhet integrationsutbildningen kommer att vara betydande. En ny planeringsansvarig lärare har anställts för uppgiften.
Studiepoängskurser
Arbis erbjuder sedan hösten 2022 kompetensbaserade studiepoängskurser. Det innebär att den studerande kan få sina studieprestationer registrerade i den nationella databasen Koski, där all utbildning sedan 1990 finns samlad. Registreringen sker inte per automatik; dels bestämmer instituten själva i vilka kurser den här möjligheten föreligger, dels ska den studerande själv meddela om hen vill få sina prestationer registrerade. Arbis fortsätter att utveckla och utöka utbudet av studiepoängskurserna. En studiepoäng motsvarar 27 timmars studier. Även de som inte vill få sina studieprestationer registrerade kan delta i kurserna – de är helt normala kurser.
Korsstudier
Årets bindande mål för andra stadiet och den fria bildningen är att främja de studerandes möjligheter till korsstudier, dvs. att de kan avlägga kurser också inom andra läroanstalter än det egna gymnasiet. Arbis erbjuder ett tiotal studiepoängskurser som lämpar sig också för gymnasiestuderande. Nytt för året är en förberedande kurs för gymnasiediplomet i slöjd.
Stadens program för välbefinnande och hälsa
Arbis har en framträdande roll då det gäller att förverkliga stadens gemensamma mål för välbefinnande och hälsa genom att erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter för alla ålderskategorier, och stöder på så sätt invånarnas funktionsförmåga och hälsosamma levnadsvanor. Det som specifikt betonas i programmet och som Arbis erbjuder, är:
- | kurser i medie- och multilitteracitet |
- | subventionerade motionskurser för seniorer |
- | gratis grundkurser i informationsteknik och datoranvändning |
Internationell verksamhet
Arbis är med i fostrans- och utbildningssektorns Erasmus+-ackreditering för vuxenutbildning. I Erasmus+-programmet betonas under programperioden 2021–2027 framför allt inkludering, digitalisering, grönt tänkande och delaktighet i samhället. Inom mobilitetsprogrammet kommer sammanlagt fyra ur Arbis personal att åka på kurs utomlands under läsåret. Arbis tar också varje år emot flera besök från andra länder.
Ämnen och timfördelning
För läsåret 2024–2025 planerar Arbis drygt 23 000 timmar. Målet är att förverkliga 22 500. Överplaneringen ger en möjlighet att prova på nya kurser och koncept. Ett visst antal kurser dras årligen in på grund av för få deltagare – det som lockar ett år kanske inte gör det följande år.
I det planerade lektionsantalet ingår också föreläsningar som ordnas i snitt en gång per vecka. Föreläsningarna är gratis och kommer också att strömmas om inte föreläsaren motsätter sig det.
This decision was published on 15.05.2024
FÖRBUD MOT SÖKANDE AV ÄNDRING
Ändring i beslutet får inte sökas eftersom beslutet gäller beredning eller verkställighet.
Tillämpat lagrum: 136 § i kommunallagen
Presenter information
Ask for more info
Moa Thors, chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 09 310 70077