Tarveselvitys, perusparannus ja laajennus, Pitäjänmäen peruskoulu, päiväkoti, kirjasto ja nuorisotalo, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-006476
More recent handlings
This is a motion

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Pitäjänmäkeen osoitteeseen Viinenkuja 6 toteutettavan peruskoulun ja päiväkodin perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksestä

Education Committee

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä Pitäjänmäkeen osoitteeseen Viinenkuja 6 toteutettavan Pitäjänmäen peruskoulun ja päiväkodin perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja.

Lautakunta edellyttää, että kaupunkiympäristön toimiala esittää hankesuunnitelmassa hankekustannusten muodostumisperusteet. Lisäksi hankkeen suunnittelussa tulee etsiä mahdollisimman toimivia ja taloudellisia ratkaisuja.

Esittelijän perustelut

Pitäjänmäen peruskoulun tilat eivät enää ole riittävät alueen kasvavalle palvelutarpeelle. Koulussa on tällä hetkellä 464 lasta ja päiväkodeissa, joiden tiloja hankkeessa korvataan, on tällä hetkellä 127 tilapaikkaa.

Nyt toteutettavissa tiloissa voidaan järjestää varhaiskasvatusta ja perusopetusta alueen muuntuviin tarpeisiin ja tilojen monipuolinen käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Tilat suunnitellaan noin 680 yhtenäisen peruskoulun oppilaalle. Rakennukseen toteutetaan lisäksi päiväkotitiloja varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen 224 lapselle.

Osoitteeseen Viinenkuja 6 toteutettava uudisrakennus otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2029 mennessä. Uudisrakennuksen valmistuttua päiväkotitiloista osoitteissa Viinenkuja 6 (LPK Mestari, ryhmä Suutarit) ja Konalantie 16 (LPK Taneli) on mahdollista luopua.

Kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunta hyväksyi samaan rakennushankkeeseen sisältyvän, erillisen Pitäjänmäen kirjaston ja nuorisotilan tarveselvityksen 11.6.2024. Uuden toimintamallin mukaisesti kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hankkeissa liikuntasalien mitoitus tarkistetaan yhteistyössä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Hankkeessa varaudutaan tarvittaviin oppilaaksiottoaluemuutoksiin.

Pitäjänmäen peruskoulun ja hankkeessa korvattavien päiväkotien nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle, eivätkä ne kaikilta osin vastaa toiminnallisia tavoitteita.

Pitäjänmäen peruspiirissä asui suomen tai muun kielisiä 1–6-vuotiaita vuonna 2023 noin 1020. Peruspiirissä asuvien 1–6-vuotiaiden lasten määrän ennustetaan kasvavan vuoteen 2038 mennessä noin 100 lapsella verrattuna vuoden 2023 toteumaan.

Pitäjänmäen peruspiirissä on tällä hetkellä viisi suomenkielistä kaupungin päiväkotia, joissa on yhteensä 603 tilapaikkaa. Peruspiiriin valmistuu vuoden 2024 lopussa päiväkoti Kutomo, jonka valmistumisen myötä suomenkieliselle varhaiskasvatukselle tulee 161 uutta tilapaikkaa. Toiminta päiväkoti Kutomossa alkaa vuoden 2025 tammikuussa.

Pitäjänmäen peruskoulun oppilaaksiottoalueella asui suomen tai muun kielisiä 7–15-vuotiaita vuonna 2023 noin 580. Peruskouluikäisen väestön määrä koulun nykyisellä oppilaaksiottoalueella laskee loivasti vuoteen 2032 asti, jonka jälkeen peruskouluikäisten määrä kääntyy uudelleen kasvuun siten, että ennustekauden lopulla määrän ennustetaan olevan lähes samalla tasolla vuoden 2023 toteuman kanssa.

Strömbergin ala-asteen koulusta siirrytään 7. luokalle Pitäjämäen peruskouluun. Vuonna 2023 Strömbergin ala-asteen oppilaaksiottoalueella asui noin 230 iältään 7–12-vuotiasta lasta, määrän ennustetaan kasvavan noin 20 lapsella ennustekauden loppuun vuoteen 2038 mennessä.

Pitäjänmäen peruspiirin, Haagan peruspiirin ja Munkkiniemen peruspiirin alueella sijaitsevien koulujen oppilaaksiottoalueisiin on lapsimäärän kasvun takia suunnitteilla muutoksia. Muutoksessa käsitellään alueen koulujen oppilaaksiottoalueita kokonaisuutena ja muutoksen tavoitteena on tasata koulujen oppilasmääriä huomioiden koulujen nykyiset tilat ja rakentamisohjelmassa olevat hankkeet. Pitäjänmäen peruskoulun hankkeen mitoituksessa on huomioitu koulussa toimivat kuulovammaisten erityisluokat, alueiden lapsimäärän kasvu ja tulevat oppilaaksiottoalueiden muutokset.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulun ja päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Pitäjänmäen alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan perusopetukselle ja päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin että koulun käyttäjille ja alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökuntaa ja oppilaita osallistetaan pihan suunnitteluun.

Pitäjänmäen peruskoulun ja päiväkodin perusparannus- ja uudishankkeen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Pitäjänmäen peruskoulun ja päiväkodin uudet ja perusparannetut tilat ovat laajuudeltaan 9 698,2 htm² (6 720 hym², tilaohjelman mukainen hyötyala). Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 29,71 euroa/m²/kk eli noin 3 457 600 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 820 000 euroa, sisältäen tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia 72 000 euroa. Summa ei sisällä kovien materiaalien kädentaitojen tilojen laitehankintojen kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 127 296 euroa, siivouskustannusarvio on noin 277 440 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta noin 9 150 000 euroa/vuosi.

Päiväkodin ja peruskoulun sijoittaminen samaan kiinteistöön ja tilojen yhteiskäyttö on tilankäytöllisesti kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu sekä vahvistaa yhtenäistä opinpolkua. Yhteiskäyttöisiä tiloja voivat olla esimerkiksi ruokasali ja liikuntasali.

Väistötilat järjestetään kaikille Viinenkuja 6 tiloissa sijaitseville lapsille ja nuorille. Myös Viinenkuja 6:n pavijonki puretaan rakentamisen tieltä. (42 tilapaikkaa, 1–5 v., ryhmä Mestarit)

Kymp selvittää väistötilavaihtoehtoja ja niiden kustannuksia Pitäjänmäen alueelta sekä sen läheisyydestä. Arviolta väistötilojen kustannukset ovat 27 euroa/m2, sisältäen tilavuokran, muutostyöt, Kympin ylläpidon sekä hallintokulun.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin ja koulun henkilökunta on osallistunut ja osallistuu tulevissakin käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana, tuoden tilasuunnitteluun pedagogisen ja toiminnallisen näkökulman. Osallistamisen myötä saatu palaute on otettu huomioon suunnitelmien laadinnassa.

Aloitustapaaminen pidettiin 15.11.2023. Yksiköt ovat laatineet pedgogisen toimintasuunnitelman 29.11.2023. Pitäjänmäen peruskoulussa (yksikön sisällä) on hanketta käsitelty henkilöstön kanssa 26.4.2023 ja 31.5.2023. (Johtoryhmässä lisäksi 25.3.24 ja 16.4.2024.) Varhaiskasvatuksen henkilöstölle (LPK Taneli ja LPK Mestarin ryhmä suutarit) on pidetty kokous 11.4.2023 sekä edellä mainittujen huoltajille 29.10.2024.

Kaupunkiympäristön toimiala esitteli hankkeen Pitäjänmäki-päivänä 8.9.2024 Pitäjänmäen kirjastossa.

Huoltajia tiedotetaan hankkeesta marraskuun aikana. Lisäksi henkilökuntaa ja oppijoita osallistetaan pihan ja irtokalustuksen suunnitteluun ja huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Huoltajia tiedotetaan vuosittain alueen palveluverkon kehittämisestä ja talonrakentamisohjelmasta sekä osallistetaan toiminnan ja yhteistyön suunnitteluun johtokuntien ja vanhempainyhdistysten kautta.

Lapsivaikutusten arviointi

Rakentamishankkeella saadaan uusia tilapaikkoja ja oppilaspaikkoja. Tämä edesauttaa alueella asuvien lapsien yhtenäisen opinpolun toteutumista. Tilojen ja pihan toteutuksella varmistetaan lapsille turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö. Tilasuunnittelulla edistetään jokaisen lapsen mahdollisuutta kasvaa ja oppia rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä. Tilat tarjoavat mahdollisuuksia sekä vetäytymiseen ja rauhoittumiseen että yhdessä oppimiseen.

Lapsen siirtymiä varhaiskasvatuksesta esi- ja perusopetukseen helpotetaan sijoittamalla eri toimintoja saman katon alle. Samalla mahdollistetaan lapselle/ nuorille tuttujen aikuisten ja lasten kanssa toimiminen pitkäjänteisesti.

Rakennuksen ja piha-alueiden suunnittelussa varmistetaan lasten ja nuorten mahdollisuus leikkiin ja liikkumiseen pihalla ja lähipuistoissa sekä huomioidaan turvallinen siirtyminen lähialueen virkistys-, liikunta- ja kulttuuripalveluihin.

Tilat parantavat erityisryhmiin kuuluvien oppijoiden toimintaedellytyksiä. Sekä pihat että tilat suunnitellaan em. oppijoiden erityistarpeet ikätasoisesti huomioiden.

Henkilökunnalla on mahdollisuus osallistua pedagogisesti tarkoituksenmukaisten ja sosiaalisesti turvallisten tilojen ja yhteisen toimintakulttuurin suunnitteluun. Tilojen ja toimintakulttuurin suunnittelun lähtökohta on oppijoiden hyvinvoinnin, kasvun ja hyvien oppimisen edellytysten turvaamisessa. Lapsille/ nuorille tarjotaan mahdollisuuksia vaikuttaa tilojen suunnitteluun irtokalustuksen ja pihojen osalta. Lasten osallistaminen toteutetaan yhteistyössä lapselle tutun henkilökunnan kanssa.

Jokaisella lapsella on oma ryhmä. Ryhmien toiminnalliset tarpeet on otettu huomioon toiminta- ja tilasuunnittelussa. Uusiin tiloihin siirtyessä mahdollistetaan kaverisuhteiden jatkuvuus.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Presenter information

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Ask for more info

Ilari Suomalainen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 86492

ilari.suomalainen@hel.fi

Arjariitta Heikkinen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: +358405485710

arjariitta.heikkinen@hel.fi

Ida Mäkinen, Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: +358407348933

ida.makinen@hel.fi

Attachments

1. Pitäjänmäen PK ja LPK ohjeellinen tilaohjelma_20241016
The attachment will not be published on the internet.
2. Pitäjänmäen peruskoulu ja LPK tarveselvityslomake 20241106
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.