Aluevaraus, toimitilahanke, tontit 20024/2 ja 20041/1 sekä näihin liittyvä laajempi tarkastelualue, Jätkäsaari, SRV Yhtiöt Oyj

HEL 2024-006647
More recent handlings
Case 4. / 17 §

Alueen varaaminen SRV Yhtiöt Oyj:lle toimitilahankkeen suunnittelua ja toteutusta varten (Länsisatama, Jätkäsaari)

Economic Development Sub-committee

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto varaa SRV Yhtiöt Oyj:lle (Y-tunnus 1707186-8) perustettavan yhtiön lukuun Helsingin kaupungin 20. kaupunginosasta (Länsisatama, Jätkäsaari) korttelin 20024 ohjeellisen kaavatontin 2 (Saukonpaadenranta 1) ja korttelin 20041 ohjeellisen kaavatontin 1 (Saukonpaadenranta 3) sekä näihin liittyvän laajemman tarkastelualueen toimitilahankkeen suunnittelua ja toteutusta varten seuraavasti:

- Varattavat, ohjeelliset kaavatontit ovat liitekartan 1 mukaiset. Lisäksi liitekartassa 1 on osoitettu laajempi tarkastelualue, jolla varauksensaajalla on oikeus tutkia varausalueen liittymistä kokonaisuuteen.
- Varaus on voimassa 31.12.2026 saakka.
- Varauksessa noudatetaan liitteiden 2–4 mukaisia erityisiä ehtoja sekä soveltuvin osin yleisiä varausehtoja ja Jätkäsaaren alueellisia lisäehtoja.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Hakemus ja suunniteltava hanke

SRV Yhtiöt Oyj pyytää hakemuksellaan 10.5.2024, että sille varataan Jätkäsaaressa sijaitsevat tontit 20024/2 ja 20041/1 toimitilahankkeen suunnittelua varten 31.12.2026 saakka. SRV Yhtiöt Oyj on suomalainen pörssiyhtiö, joka on erikoistunut vaativiin rakennushankkeisiin.

Hakijan tarkoituksena on suunnitella ja toteuttaa laadittavan asemakaavan muutoksen myötä varattaville tonteille kaksi pääkonttoritasoista toimistorakennusta, jotka muodostaisivat näyttävän kokonaisuuden Crusellinsillan yhteyteen Ruoholahden kanavarantaan.

Toteutuessaan hanke toisi kanavarantaan elävämpää kaupunkitilaa tukeutuen jo olemassa olevaan toimistokeskittymään ja jatkaen kanavan toisella puolella Saukonpaadenrannan ja Jätkäsaaren alueiden elävöittämistä. Hanke monipuolistaisi alueen käyttäjäkuntaa ja aktivoisi kanavan liiketoiminnallisia mahdollisuuksia houkutellen alueelle uusia palveluita, kuten kahviloita ja ravintoloita.

Suunniteltavat toimistorakennukset olisivat noin 5–6-kerroksisia ja noin 6 000 k-m²:n suuruisia ja niihin sijoittuisi yhteensä arviolta 700–1 000 työntekijää. Rakennusten käyttäjät eivät vielä ole tiedossa.

Varaushakemus liitteineen on esityksen liitteinä 5 ja 6.

Asemakaavatilanne ja tonttien tiedot

Ohjeellinen kaavatontti 20024/2 on 26.11.2004 lainvoimaiseksi tulleessa asemakaavassa nro 11030 osoitettu liikerakennusten korttelialueeksi (KL) ja ohjeellinen kaavatontti 20041/1 liike- ja yleisten rakennusten korttelialueeksi (KY).

Tontin 20024/2 (Saukonpaadenranta 1) pinta-ala on 1 016 m² ja rakennusoikeus 550 k-m². Tontin 20041/1 (Saukonpaadenranta 3) pinta-ala on 724 m² ja rakennusoikeus 550 k-m².

Yleiskaavassa 2016 alue ja sen ympäristö on osoitettu kantakaupungiksi (C2-merkintä).

Hanke edellyttää asemakaavan muutosta. Kaavamuutosta ryhdytään valmistelemaan ja sitä koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma julkaistaan syksyllä 2024.

Sijainti- ja asemakaavakartta ovat esityksen liitteinä 7 ja 8.

Varausalueen ja tätä laajemman tarkastelualueen rajausten lähtökohtana on hankkeen ja asemakaavoituspalvelun yhteistyössä laatimat rajausehdotukset.

Tarkastelualueen osalta varauksensaajalla on oikeus tutkia tonteille sijoittuvan hankkeen liittymistä alueen kokonaisuuteen.

Alueen varaaminen

Varausaika 31.12.2026 saakka on tarpeen, koska hankkeen vaatima kaavamuutos ja tasokkaan hankkeen suunnittelu vaativalle sijainnille vievät aikaa.

Alueen varaaminen hakijalle ilman julkista hakua on erityisen perusteltua, koska painavat elinkeinopoliittiset syyt puoltavat varaamista. Hanke on mm. kaupungin maankäytölle asetettujen elinkeinopoliittisten tavoitteiden mukainen mahdollistaen kaksi uutta pääkonttoritasoista kohdetta Helsinkiin.

Suunnitellut toimistot olisivat yhdelle toimijalle sopivan kokoisia pääkonttoritason kohteita. Esitetty rakentamisen kokoluokka täydentäisi ja monipuolistaisi läntisen Helsingin toimistorakentamisen tarjontaa uusille yrityksille sekä tukisi kaupungin tavoitteita kehittyä kansainvälisille yrityksille, osaajille ja investoinneille kiinnostavaksi kohteeksi. Hanke myös vahvistaisi kaupungin vetovoimaa ja kilpailukykyä merellisenä työpaikka-alueiden tarjoajana.

Tasokkailla toimistotaloilla on myös uutuusarvoa ja on todennäköistä, ettei kilpailulla tai muulla julkisella haulla saavutettaisi kaupungin kannalta parempaa lopputulosta.

Etä- ja monipaikkaisen työskentelyn haastaessa monin paikoin toimistotilojen markkinaa, kysyntää riittää uniikeille, vastuullisille ja muuntojoustaville toimistohankkeille. Suunnitellut toimistot vahvistaisivat Helsingin ekologisten toimistojen rantarakentamisen jatkumoa lisäten sen houkuttelevuutta yritysten näkökulmasta. Hakijan Wood City -kortteli on valmistumassa Jätkäsaareen kesällä 2024. Kortteli on herättänyt kansainvälistä huomiota ja houkutellut jo kaksi merkittävää yritystä (Supercell ja Withsecure) alueelle.

Lisäksi asemakaavoituspalvelu puoltaa alueen varaamista.

Varausehdot

Erityiset varausehdot on laadittu yhteistyössä asemakaavoituspalvelun sekä kaupunginkanslian elinkeino-osaston ja aluerakentamisprojektin kanssa.

Yleiset varausehdot sisältävät kaupungin varauksissa tavanomaisesti käytettävät ehdot. Varauksensaajan on noudatettava soveltuvin osin myös Jätkäsaaren alueellisia lisäehtoja.

Tonttien myöhempi luovuttaminen

Varattavat, uudelleen kaavoitettavat tontit on tarkoitus myöhemmin luovuttaa kaupunginhallituksen 1.4.2019, 220 § päättämien kaupungin tontinluovutusta koskevien linjausten mukaisesti vuokraamalla osto-oikeuksin.

Kaupunkiympäristölautakunnan esitys

Kaupunkiympäristölautakunta on 21.5.2024, 296 § esittänyt alueen varaamista hakijalle. Esityksen jälkeen erityisten varausehtojen kohdan 4 ensimmäistä kappaletta on tarkennettu lisäämällä siihen sana ”pääkonttoritasoista” siten, että kappale on kokonaisuudessaan seuraava ”Tonteille on suunniteltava kaksi pääkonttoritasoista toimistorakennusta, joiden yhteyteen on suunniteltava kaupunkilaisia ja alueen asukkaita palvelevia liiketiloja, kuten kahviloita ja ravintoloita.” Tarkennus on tontinvaraushakemuksen mukainen ja hakijan hyväksymä.

Toimivalta

Hallintosäännön 8 luvun 2 §:n 7-kohdan mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää kaupungin omistamien yritys- ja teollisuustonttien varaamisesta elinkeinotoiminnan tarpeisiin.

Close

Kaupunkiympäristölautakunta 21.05.2024 § 296

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallituksen elinkeinojaostolle SRV Yhtiöt Oyj:lle (Y-tunnus 1707186-8) perustettavan yhtiön lukuun Helsingin kaupungin 20. kaupunginosassa (Länsisatama, Jätkäsaari) korttelin 20024 ohjeellisen kaavatontin 2 (Saukonpaadenranta 1) ja korttelin 20041 ohjeellisen kaavatontin 1 (Saukonpaadenranta 3) sekä näihin liittyvän laajemman tarkastelualueen varaamista toimitilahankkeen suunnittelua ja toteutusta varten seuraavasti:

- varattavat, ohjeelliset kaavatontit ovat liitekartan 1 mukaiset.

Lisäksi liitekartassa 1 on osoitettu laajempi tarkastelualue, jolla varauksensaajalla on oikeus tutkia varausalueen liittymistä kokonaisuuteen;

- varaus on voimassa 31.12.2026 saakka ja

- varauksessa noudatetaan liitteiden 2-4 mukaisia erityisiä sekä soveltuvin osin yleisiä varausehtoja ja Jätkäsaaren alueellisia lisäehtoja.

(L1120-149)

Esittelijä
kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski
Lisätiedot

Elina Kuikanmäki, johtava tonttiasiamies, puhelin: 09 310 34008

elina.kuikanmaki@hel.fi
Close

This decision was published on 20.06.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

vs. elinkeinojohtaja
Paula Miettinen

Ask for more info

Suvi Rämö, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 32174

suvi.ramo@hel.fi

Minna Maarttola, kehityspäällikkö, puhelin: 09 310 36307

minna.maarttola@hel.fi

Elina Kuikanmäki, johtava tonttiasiamies, puhelin: 09 310 34008

elina.kuikanmaki@hel.fi

Attachments

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.