Puistolanraitin ala-asteen koulun laajentuminen yhtenäiseksi peruskouluksi

HEL 2024-006740
More recent handlings
Case 6. / 46 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Puistolanraitin ala-asteen koulun laajentumisesta yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2027 alkaen

Education Committee's Finnish Sub-committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Puistolanraitin ala-asteen koulu laajenee yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2027 alkaen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Puistolan ja Tapulikaupungin alueella tehtiin 2018 palvelutilaverkkotarkastelu, jossa alueen koulujen, päiväkotien ja muiden kaupungin rakennuksien korjaus- ja uudisrakentamistarpeita on tarkasteltu kokonaisuutena. Tarkastelun perusteella käynnistyi uusien tilojen rakentaminen tai nykyisten tilojen peruskorjaaminen vaiheittainen toteuttaminen. Tarkastelun perusteella alueelle päätettiin toteuttaa kolme yhtenäistä peruskoulua nykyisen yhden ala-asteen koulun ja kahden yhtenäisen peruskoulun sijaan.

Helsingin kaupungin koulujen palveluverkon tarkastelu pohjautuu koulutuspoliittisiin linjauksiin (kaupunginhallitus 30.3.2015 § 339) ja kaupungin strategisiin tavoitteisiin. Puistolan ja Tapulinkaupungin alueella toimii tällä hetkellä kolme koulua, joista yksi on 1–6 luokkien koulu ja kaksi yhtenäistä peruskoulua.

Alueen palveluverkon ja tilaverkon kehittäminen on kytketty toisiinsa. Tällä saavutetaan alueen lasten ja nuorten hyvä oppiminen sekä kasvu ja yhtenäinen opinpolku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen. Palvelu- ja tilaverkon yhteinen suunnittelu mahdollistaa laadukkaat oppimisympäristöt ja monipuolisen tilojen käytön. Tilaratkaisuissa huomioidaan myös monitoimitaloperiaate, jolloin varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen tilat ovat yhteiskäytössä. Samoja tiloja on alueen asukkaiden mahdollisuus käyttää iltaisin ja viikonloppuisin. Palveluverkkotarkastelun lähtökohta on huomioida alueen palveluiden kysynnän ja tarjonnan tasapaino sekä näissä tekijöissä ennakoitavissa olevat muutokset. Koulut on mitoitettu palvelemaan alueen asukkaita. Tavoitteena on koulutilojen tehokas käyttö.

Alueen kouluverkko tällä hetkellä ja väestöennuste

Alueella on kolme peruskoulua: Puistolanraitin ala-asteen koulu 1–6 luokkalaisille sekä Maatullin peruskoulu ja Puistolan peruskoulu 1–9 luokkalaisille. Puistolanraitin ala-asteen kouluista siirrytään 7. luokalle Puistolan peruskouluun.

Tällä hetkellä Puistolanraitin ala-asteen koulu toimii kahdessa toimipisteessä, Maatullin peruskoulu yhdessä toimipisteessä ja Puistolan peruskoulu yhdessä toimipisteessä. Nykyisin Puistolanraitin ala-asteen koulussa on oppilaita 465 (20.9.2023), Maatullin peruskoulussa 686 (20.9.2023) ja Puistolan peruskoulussa 726 (20.9.2023). Yhteensä oppilaita on kouluissa 1877 (20.9.2023). Vuonna 2025 koulujen yhteenlasketun oppilasmäärän ehdotuksen mukaisilla oppilaaksiottoalueilla ennustetaan olevan noin 1999. Tämän jälkeen oppilasmäärän ennustetaan kääntyvän laskuun ja ennustekauden lopussa vuonna 2037 oppilaita arvioidaan tällä alueella olevan noin 1644.

Yhtenäisessä peruskoulussa oppilaat saavat yhtenäisen koulupolun ja käyvät koko peruskoulun samassa koulussa ilman siirtymää 7–9 luokille. Oppilailla on tukenaan sama henkilöstö koko peruskoulun ajan, jolloin oppilaan tarvitsemat tukitoimet voidaan suunnitella pitkäjänteisesti. Yhteiset opettajat voivat joustavasti opettaa vuosiluokilla 1–9. Nykyisin Puistolanraitin ala-asteen koulusta oppilaat jatkavat Puistolan peruskoulun 7. luokalle, jolloin he joutuvat vaihtamaan koulua. Uudessa laajentuneessa peruskoulussa he voivat jatkaa koko koulupolkunsa.

Yhtenäisessä peruskoulussa voidaan mahdollistaa laajempi kielivalikoima ja monipuolisempi valinnaisainetarjonta. Oppilashuollon toiminta on tiiviimpää, koska oppilashuollon henkilöstö on tavoitettavissa koulun oppilaille joka päivä (kuraattori ja terveydenhoitaja) tai lähes joka päivä (psykologi). Yhtenäinen peruskoulu mahdollistaa pitkäjänteisen alueellisen verkostoyhteistyön lapsen kehityksen tukena.

Osalle lapsista voi yhtenäinen peruskoulu ennakkoon tuntua suurelta ja vanhimmat oppilaat hieman pelottavilta. Kun oppilaat oppivat tuntemaan toisensa, niin eri-ikäiset oppilaat voivat oppia ja toimia yhdessä. Koulun laajentuessa yhtenäiseksi peruskouluksi kiinnitetään erityistä huomiota yhtenäisen toimintakulttuurin luomiseen. Tällä on vaikutusta sekä oppilaiden että opettajien hyvinvointiin. Kun päätös tehdään hyvissä ajoin ennen sen toteutumista, niin yhtenäisen toimintakulttuurin luominen voidaan aloittaa ennen laajentumista yhdessä oppilaiden ja henkilöstön kanssa.

Lapsivaikutusten arviointi

Lapsivaikutusten arvioinnissa on hyödynnetty alueen oppilaaksiottoaluemuutoksen valmistelun yhteydessä kerättyä osallistietoa. Lisätietoa on kerätty koulumatkoihin liittyen etenkin alueen viihtyisyyteen ja turvallisuuteen. Koulupäivään liittyen kysyttiin oppilaiden näkemyksiä hyvästä kouluarjesta, yhteisöllisyydestä ja vapaa-ajan mahdollisuuksista. Koulujen arjessa järjestettyjen keskustelujen kautta on kaikilla alueen koulujen oppilailla ollut osallistumismahdollisuus. Suuntimopuiston monitoimitalolla 13.3.2024 huoltajille järjestettyyn tilaisuuteen kutsuttiin kaikki alueen päiväkotien ja koulujen lasten huoltajat yksiköiden kautta.

Osallistaminen

Koulun laajentamisesta yhtenäiseksi peruskouluksi on kuultu koulun johtokuntaa ja järjestetty henkilökunnan kuuleminen. Koulun johtokunta puoltaa koulun laajentamista yhtenäiseksi peruskouluksi. Johtokunta esittää kuitenkin huolensa liittyen muutoksen välivaiheeseen, jossa koulu toimii nykyisissä tiloissaan ja osalla lapsista koulumatkat ovat pitkät. Johtokunta edellyttää lausunnossaan myös, että koululla on käytössään toiminnan tarvitsemat tilat toiminnan laajentuessa. Nämä näkökohdat ovat muutosvaiheen jatkosuunnittelun lähtökohta ja näihin etsitään ratkaisut yhdessä koulun kanssa.

Asukkaat saivat kommentoida kasvatuksen ja koulutuksen toimialan palveluverkon esitystä Puistola - Tapulikaupunki alueella 24.4.–12.5.2024. Kommentteja tuli noin 70. Ohessa linkki kerrokantasi –palveluun.

kerrokantasi -palvelu(Link leads to external service)

Sekä lasten että aikuisten näkemyksissä korostui ystävyyssuhteiden muodostumisen ja säilymisen merkitys sekä lähikoulun merkitys. Lasten vastauksissa korostui tarve tulla hyväksytyksi ja kohdatuksi omana itsenään sekä yhteisöön kuulumisen merkitys.

Kustannukset

Koulujen saamat määrärahat muodostuvat pääosin koulun oppilasmäärän perusteella eikä koulujen koolla ole siihen juurikaan vaikutusta. Alueella tarvitaan turvalliset ja terveelliset koulutilat. Uusien koulurakennusten vuokrakustannukset tulevat olemaan suuremmat verrattuna nykyisiin vuokrakustannuksiin. Koska Puistolanraitin ala-asteen koulusta laajentuvan yhtenäisen peruskoulun tilojen suunnittelua ei ole vielä aloitettu, niin kustannusvaikutusta ei pystytä vielä arvioimaan. Monitoimitalojen rakentamisella pyritään lisäämään tilojen yhteiskäyttöä, joka on kaupunkistrategiaan kirjattu tavoitteeksi.

Päätöksentekoprosessi

Hallintosäännön 15 luvun 2 §:n mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää toimivaltansa mukaisesti oppilaaksiottoalueesta, toimipaikasta ja uuden koulunnimestä. Oppilaaksiottoalueen osalta valmistelu on valmis kevään 2024 aikana. Nimen ja toimipaikan osalta päätös valmistellaan syksyn 2024 aikana.

Close

This decision was published on 01.07.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Ask for more info

Katja Verta, Perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 15320

katja.verta@hel.fi

Viivi Snellman, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 22378

viivi.snellman@hel.fi

Attachments

1. Lausuntopyyntö johtokunnille
2. Puistonraitin ala-asteen koulun johtokunnan lausunto

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.