Talousarvioaloite, harrastamisen Suomen mallin turvaaminen
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Titta Hiltusen ym. talousarvioaloitteesta Harrastamisen Suomen mallin toiminnan turvaamiseksi
Lausunto
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Titta Hiltusen ehdotuksesta.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antaa asiasta seuraavan lausunnon:
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta tunnistaa aloitteen tarpeellisuuden. Harrastamisen Suomen mallin valtiolta saaman rahoituksen laskiessa toiminnan määrä on vähenemässä. Nykyisessä talousarvioehdotuksessa kaupungin omarahoituksen määrä pysyy ennallaan, vaikka valtion rahoituksen määrä on pienenemässä. Mikäli harrastusten määrä haluttaisiin aloitteen mukaisesti pitää vähintään ennallaan kaupungin omarahoituksen tulisi kasvaa. Tätä omarahoituksen kasvua ei ole kuitenkaan voitu sisällyttää talousarvioehdotukseen.
Kuten talousarvioaloitteessa todetaan, on Harrastamisen Suomen mallin perustehtävänä tuottaa laadukkaita, maksuttomia harrastuksia Helsingin koulujen 3.–9.-luokkalaisille oppilaille. Harrastamisen Suomen malli on pysyvä nuorisolakiin kirjattu toimintamalli. Malli tuottaa noin 450 maksutonta harrastusryhmää viikossa. Toiminnassa on mukana runsas 30 % koulujen oppilaista. Mallissa huomioidaan segregaation ehkäisy kohdentaen harrastuksia tarveperustaisesti, sinne missä maksullisen harrastamisen mahdollisuudet ovat vähäisempiä.
Mallin rahoitus muodostuu opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksesta sekä kaupungin omavastuusta. Kaupungin omarahoitusosuus on kasvanut mallin olemassa oloaikana, 3 vuodessa, 20 prosentista 30 prosenttiin. Samalla ministeriön avustussumma on laskenut.
Kaupungin omarahoitusosuus:
- Kevät 2021 / 20 %
- Syksy 2022 / 20 %
- Lukuvuosi 2023-2024 / 25 %
- Lukuvuosi 2024 – 2025 / 30 %
Lukuvuonna 2023–2024 harrastuksiin oli käytettävissä 1 250 000 euroa. Summa koostui ministeriön avustuksesta ja kaupungin omarahoituksesta, joka oli pääosin koronapalautumisrahasta 420 999,39 euroa.
Lukuvuodelle 2024–2025 käytettävää rahaa harrastuksiin on 1 100 000 euroa, ministeriön avustus laski 200 000. Kaupungin omarahoitus on 400 000 euroa. Omarahoitus ei riitä paikkaamaan ministeriön avustuksen vähentymistä, näin ollen harrastusryhmien määrä vähenee. Tähän vaikuttaa myös julkisenhankinnan tarjousten yleisen markkinatilanteen mukainen harrastustoimijoiden hintojen nousu.
Lukuvuoden 2023–2024 harrastusryhmien tason saavuttaminen, edellyttäisi kaupungin omarahoitukselle tasoa 550 000 euroa nykyisen 400 000 euron sijasta. Talousarviossa ei ole huomioitu tätä Harrastamisen Suomen mallin kokonaisuutta tässä laajuudessa. Aloitteen esityksen toteuttaminen maksaisi siis
talousarviovuonna 150 000 enemmän, kuin talousarviossa on varauduttu. Mikäli omarahoitussumma säilyy 400 000 eurossa samalla kuin ministeriön avustus on laskenut, tarkoittaa tämä noin 50 ryhmän vähennystä harrastustarjonnassa.
Kaupunginkanslia on pyytänyt kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa 10.9.2024 mennessä kaupunginhallitukselle valtuutettu Tiina Hiltusen ja 12 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta Harrastamisen Suomen mallin toiminnan turvaamiseksi. Aloite kokonaisuudessaan on liitteenä.
Talousarvioaloitteesta ei ole pyydetty lausuntoa muilta lauta- tai johtokunnilta.
Lauta- ja johtokuntien on käsiteltävä talousarvioaloitteista annettavat lausunnot samanaikaisesti talousarvioehdotusten kanssa. Lausunnoissa on selvitettävä, miten aloitteessa esitetyt toimenpiteet on otettu huomioon talousarvioehdotuksessa.
Lausunnossa on yksiselitteisesti mainittava, kuinka paljon aloitteessa esitetty toimenpide lisää tai vähentää määrärahojen tarvetta ja onko nämä sisällytetty hallintokunnan talousarvioehdotukseen. Vastaavasti on ilmoitettava toimenpiteen vaikutukset suoritemääriin sekä sisältyvätkö muutokset talousarvioehdotukseen.
This decision was published on 03.09.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Irma Sippola, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 71640