Lausuntopyyntö, Helsinki-Vantaan lentoaseman lentokonemelun hallintasuunnitelman luonnos, Finavia Oyj

HEL 2024-007096
More recent handlings
§ 42

Lausunto Finavia Oyj:lle luonnoksesta Helsinki-Vantaan lentoaseman lentokonemelun hallintasuunnitelmaksi

Helsinki Mayor

Päätös

Pormestari antoi Finavia Oyj:lle luonnoksesta Helsinki-Vantaan lentoaseman lentokonemelun hallintasuunnitelmaksi seuraavan lausunnon:

Helsinki-Vantaan kansainvälisen lentoaseman toiminta- ja kehittämisedellytysten turvaaminen on erittäin merkittävää koko pääkaupunkiseudun ja Helsingin kaupungin kehitykselle, kilpailukyvylle ja elinkeinoelämälle. Lentokoneista aiheutuu kuitenkin väistämättä melua lentoaseman lähiympäristössä ja lentoreittien alla laajemminkin.

Lentokonemelun hallintasuunnitelmaluonnos on kattava ja selkeä kokonaisuus Helsinki-Vantaan lentoaseman lentoliikenteestä, lentokonemelutilanteesta ja sen seurannasta sekä erilaisista lentokonemelun hallintamenetelmistä ja Finavian roolista ja toimivallasta eri hallintatoimissa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla toteutetaan huolellisesti pohdittua ja pitkäjänteistä melunhallintaa. Monet melunhallinnan toimet, kuten kiitoteiden käytön ensisijaisuusjärjestelmä ja lentoreittien optimointi asuinalueita välttäen, ovat vakiintunut osa melunhallintakokonaisuutta. Esitettyjen toimien käyttö ja edelleen kehittäminen on erittäin tärkeää.

Lentoaseman toiminnan ja sen vaikutusalueen maankäytön yhteensovittaminen on tärkeää haitallisten meluvaikutusten ennaltaehkäisemiseksi. Kehitysennusteen mukainen lentokonemelualue Lden 55–60 dB, jolla maankäytön suunnittelulle aiheutuu rajoitteita, ulottuu Helsingissä vain melko pienelle alueelle Suutarilassa. Hallintasuunnitelmassa kehotetaan maankäytön suunnittelussa harkittavan lentomelualueita ympäröivien puskurivyöhykkeiden käyttöä. Puskurivyöhykkeitä ei kuitenkaan ole esitetty hallintasuunnitelmassa. Nämä alueet ulottuvat melko laajoille alueille koillis- ja luoteis-Helsingissä. Helsingissä toimintatapana on, että tällä ns. puskurivyöhykkeellä eli lentokonemelun Lden 50 dB ylittävällä alueella annetaan asemakaavoituksessa tarvittaessa äänitasoerovaatimus lentokonemelua vastaan. Helsinki-Vantaan lentoaseman edellä mainitut lentokonemelualueet on vuonna 2023 julkaistu myös Helsingin internet-paikkatietopalvelussa.

This decision was published on 20.06.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Ask for more info

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi

Decisionmaker

Juhana Vartiainen
pormestari