Maksuperusteiden määrääminen, tilojen tilapäisestä käytöstä perittävät maksut, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

HEL 2024-007345
More recent handlings
Case 5. / 134 §

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tilojen tilapäisestä käytöstä perittävät maksut 1.8.2024 alkaen

Social Services, Health Care and Rescue Services Committee

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti, että sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tilojen tilapäisestä käytöstä peritään seuraavat maksut (euroa/tunti) (alv 0 %) 1.8.2024 alkaen:

Tilojen tilapäisen käytön maksut:
 
Juhlasali/auditorio (suuri yli 50 henkilölle)
90,00 euroa
Iso kokoustila, ruokasali, kabinetti, päivätoimintatila
(alle 50 henkilölle)
50,00 euroa
Muu kokoustila (pieni, alle 15 henkilölle)
35,00 euroa
Erikoistilat: liikuntatila, harrastetila, hiljentymishuone, kerhotila                   
50,00 euroa
Kuntosali
75,00 euroa
Aula-, odotus- ja oleskelutilat
25,00 euroa
Uima-allas- ja saunaosasto (Kontulan seniorikeskus)
110,00 euroa
Uima-allas ja sauna (Kinaporin seniorikeskus)
80,00 euroa
Erillissiivouksen maksut:
 
Ensimmäinen tunti
60,00 euroa
Seuraavat tunnit
50,00 euroa
Erillisvalvonnan maksut:
 
Maanantai-perjantai
30,00 euroa
Lauantai-sunnuntai  
46,00 euroa

Päätös kumoaa sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 17.12.2013 § 431 tilapäisestä käytöstä perittävien maksujen osalta.

Käsittely

Esittelijä lisäsi teknisenä korjauksena päätösosaan "(euroa/tunti)".

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Tilojen tilapäisellä luovutuksella tarkoitetaan toimialalla olemassa olevien tilojen tilapäistä vuokraamista esimerkiksi järjestötoiminnalle, kuvausryhmille tai taloyhtiölle. Toimiala on vuokrannut tilat omiin tarpeisiinsa ja niitä tilapäisesti vuokrataan erilaisille toiminnoille aikoina, jolloin ydintoiminta ei kyseisiä tiloja itse toiminnassaan tarvitse. Tiloja luovutetaan tilapäisesti esimerkiksi palvelutaloissa järjestöille, jotka tuottavat asukkaille erilaista toimintaa, joka ylläpitää heidän toimintakykyänsä ja parantaa viihtyisyyttä.

Tiloista peritään maksua, jolla katetaan toimialan tilakustannuksia kyseisistä tiloista. Lisäksi tilojen tilapäisestä luovutuksesta peritään erillistä siivous- tai valvontamaksua, mikäli tilojen tilapäisen luovuttamisen seurauksena toimialalle syntyisi lisäkustannuksia siivous- tai valvontahenkilökunnan palkkoihin. Vuokraajan laskutus tilojen tilapäisen luovutuksen johdosta tapahtuu joko tilapalveluiden tai ydintoiminnan kautta riippuen kohteesta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt 17.12.2013 § 431 sosiaali- ja terveysvirastossa perittävien maksujen tarkastamisesta ja maksujen hyväksymisestä. Päätös on kattanut myös sosiaali- ja terveystoimen tilojen tilapäisestä käytöstä perittävät maksut.

Elinkustannusindeksi on noussut 22,9 prosenttia vuoden 2013 päätöksen jälkeen, minkä johdosta myös toimialan tilavuokrat ovat nousseet. Tilojen tilapäisestä käytöstä perittävät maksut ovat jääneet hintakehityksessä jälkeen, ja ne tulee vahvistaa vastaamaan nykyistä hintatasoa. Päätösesityksessä esitetyt maksut vastaavat toimialan kustannuksia.

Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala on valmistellut muutosohjelman vuosille 2023–2026. Muutosohjelman käynnistämisestä on päätetty sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnassa 19.9.2023 § 183.

Tilojen tilapäisen luovutuksen maksujen päivittäminen nykyhetkeen vastaa muutosohjelman tavoitetta asiakasmaksujen korottamisesta ja maksutulojen perimisestä muilta yhteisöiltä tehokkaasti. Tilojen tilapäisen luovutuksen maksuilla ei pyritä tekemään voittoa, vaan kattamaan tiloista, sekä palkoista toimialalle aiheutuvia kustannuksia.

On kaupunkistrategian mukaista, että kaupungin vuokraamia, soveltuvia tiloja annetaan kuntalaisten ja järjestöjen käyttöön maksua vastaan silloin, kun toimiala ei itse käytä niitä, eikä niiden ulkopuolisesta käytöstä aiheudu haittaa.

Esitettävät maksut

Tilojen tilapäisestä käytöstä perittävät maksut esitetään vahvistettavaksi seuraavan taulukon mukaisesti. Perustuntimaksut eivät sisällä arvonlisäveroa, vaan niihin lisätään arvonlisävero kulloinkin voimassa olevien perusteiden mukaisesti. Esitetyn maksun jälkeen suluissa esitetään vuonna 2013 vahvistetut maksut vertailuksi. Kuntosalin tilapäiselle käytölle ei ole aiemmin ollut lautakunnan hyväksymää hintaa, se esitetään kuitenkin vahvistettavaksi kysynnän seurauksena.

Tilojen tilapäisen käytön maksut:  
Juhlasali/auditorio (suuri yli 50 henkilölle) 90,00 euroa (55,00 euroa) 
Iso kokoustila, ruokasali, kabinetti, päivätoimintatila
(alle 50 henkilölle)
50,00 euroa (28,20 euroa)
Muu kokoustila (pieni, alle 15 henkilölle) 35,00 euroa (23,60 euroa)
Erikoistilat: liikuntatila, harrastetila, hiljentymishuone, kerhotila                    50,00 euroa (23,60 euroa)
Kuntosali 75,00 euroa
Aula-, odotus- ja oleskelutilat 25,00 euroa (23,60 euroa)
Uima-allas- ja saunaosasto (Kontulan seniorikeskus) 110,00 euroa (107,60 euroa)
Uima-allas ja sauna (Kinaporin seniorikeskus) 80,00 euroa (107,60 euroa)
Erillissiivouksen maksut:  
Ensimmäinen tunti 60,00 euroa (42,60 euroa)
Seuraavat tunnit 50,00 euroa (42,60 euroa)
Erillisvalvonnan maksut:  
Maanantai-perjantai 30,00 euroa (22,70 euroa)
Lauantai-sunnuntai   46,00 euroa (42,60 euroa)

Taloudelliset vaikutukset

Taloudelliset vaikutukset hintojen muutoksilla ovat maltilliset, muutoksilla ei nähdä olevan suurta vaikutusta kuntalaisille Hintojen päivityksellä pyritään pitämään huoli, että tilojen sekä työtuntien maksut vastaavat toimialalle kohdistuvia kustannuksia. Tilojen tilapäisen luovutuksen tulot eivät huomattavasti nosta toimialan tuloja, joten sillä ei nähdä olevan merkittävää vaikutusta toimialan tuloihin.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Vaikutusten arviointi

Tilojen tilapäisellä vuokrauksella edistetään muun muassajärjestöjen toimintamahdollisuuksia, joiden kautta sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan asiakkaat ja helsinkiläiset asukkaat saavat tiloja edullisesti käyttöönsä. Tiloissa pystytään toteuttamaan joustavasti esimerkiksi virkistävää päivätoimintaa ja näin ollen ehkäisemään syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Tilojen tilapäinen vuokraus helpottaa myös erilaisten palvelujen tarjoamista ympäri kaupunkia.

Tilojen tilapäisellä luovutuksella ei nähdä olevan riskiä alueen asukkaiden terveydelle tai hyvinvoinnille, sillä tiloja luovutetaan esimerkiksi järjestöjen tai taloyhtiöiden toiminnalle. Näiden toiminta voidaan yleisesti luokitella asialliseksi ja häiriötä aiheuttamattomaksi toiminnaksi.

Close

This decision was published on 19.06.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Ask for more info

Pauliina Sulkava, toimitila-asiantuntija, puhelin:

pauliina.sulkava@hel.fi