Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Zehuayuan Oy
Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen ja uhkasakon asettaminen Zehuayuan Oy:lle.
Päätösehdotus
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää seuraavaa koskien Zehuayuan Oy:n elintarvikelainsäädännön vastaista toimintaa.
Toimija
Zehuayuan Oy, Liukumäentie 13, 00640 Helsinki
y-tunnus 2762921–2
Päävelvoitteet
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto antaa Zehuayuan Oy:lle seuraavat määräykset:
1. Keittiötilojen huonokuntoiset pinnat tulee kunnostaa/uusia.
2. Tilojen pinnat tulee puhdistaa hyvin ja tiloissa tulee ylläpitää säännöllisesti hyvää puhtaustasoa.
3. Tiloissa tulee olla toimintaan nähden riittävät kylmäsäilytystilat.
4. Elintarvikkeita tulee säilyttää lainsäädännön mukaisissa lämpötiloissa.
5. Kylmiön lämpötilan tulee olla enintään 6 °C.
Uhkasakon asettaminen
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto asettaa elintarvikelain (297/2021) 68 §:n nojalla päävelvoitteiden (määräykset) tehosteeksi uhkasakot seuraavasti:
1. määräyksen tehosteeksi 8 000 euroa
2. määräyksen tehosteeksi 2 000 euroa
3. määräyksen tehosteeksi 5 000 euroa
4. määräyksen tehosteeksi 5 000 euroa
5. määräyksen tehosteeksi 5 000 euroa
Uhkasakkojen yhteismäärä olisi 25 000 euroa.
Uhkasakot voidaan tuomita uhkasakkolain (1113/1991) 10 §:n nojalla maksettavaksi, jos päävelvoitteita ei ole noudatettu eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä.
Määräaika
Määräystä on noudatettava 31.12.2024 mennessä.
Täytäntöönpano
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää elintarvikelain 78 §:n nojalla, että tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö antoi Zehuayuan Oy:lle
19.6.2024 seuraavat elintarvikelain 55 §:n mukaiset määräykset (liite 1):
1. Keittiötilojen huonokuntoiset pinnat tulee kunnostaa/uusia.
2. Tofukattilan yläpuolella oleva ilmanpoisto (huuva) tulee yhdistää pesutilan ilmanpoistoon.
3. Tilojen pinnat tulee puhdistaa hyvin ja tiloissa tulee ylläpitää säännöllisesti hyvää puhtaustasoa.
4. Siivousvälineet pitää säilyttää hygieenisesti. Siivousvälineiden tulee olla hyväkuntoisia.
5. Tiloissa tulee olla toimintaan nähden riittävät kylmäsäilytystilat.
6. Elintarvikkeita tulee säilyttää lainsäädännön mukaisissa lämpötiloissa.
7. Kylmiön lämpötilan tulee olla enintään 6 °C.
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön antamien määräysten noudattamisen todentamiseksi elintarvikehuoneistoon tehtiin tarkastukset 23.9.2024 (liite 2) ja määräyksen tehostamisen jälkeen 5.11.2024 (liite 3). Tarkastuksilla todettiin, että määräystä ei ole kaikilta osin noudatettu. Toimija oli liittänyt tofukattilan yläpuolella olevan ilmanpoiston pesutilan ilmanpoistoon. Siivousvälinetila oli siivottu ja ylimääräiset/ huonokuntoiset siivousvälineet oli poistettu tilasta. Keittiössä ei ole tehty remonttia määräysten antamisen jälkeen. Tiloissa on toimijan tekemistä siivoustoimenpiteistä huolimatta paikoitellen hyvin likaista. Jäähdytystä ei ole saatu tehostettua, eikä jäähdytyksen onnistumista ole pystytty osoittamaan omavalvonnan kirjauksilla. Elintarvikkeiden säilytyslämpötiloja ei ole seurattu omavalvonnan kirjanpidolla. Elintarvikkeille ei ole varattu riittäviä kylmäsäilytystiloja.
Koska Zehuayuan Oy ei ole noudattanut elintarviketurvallisuusyksikön päällikön sille antamia määräyksiä, asia on tarpeen saattaa kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston käsiteltäväksi päävelvoitteiden (määräysten) uudistamiseksi sekä määräajan ja uhkasakon asettamiseksi. Uhkasakon asettaminen kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston toimivaltaan.
Kuuleminen
Zehuayuan Oy:tä on kuultu elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antamisesta, asetettavasta määräajasta sekä uhkasakosta 9.10.2024 päivätyllä kirjeellä (liite 4).
Toimija on antanut vastineen (liite 5). Vastineessa toimija ilmoittaa, että hän siivoaa tiloissa ja ylläpitää jatkossa siisteyttä paremmin. Toimija kertoo ostaneensa jääpalakoneen elintarvikkeiden nopeampaa jäähdytystä varten, ja ilmoittaa tilaavansa myös jäähdytyskaapin. Toimija kertoo elintarvikkeiden lämpötilojen laskevan alle 6 °C asteeseen enintään 4 tunnissa, ja elintarvikkeiden säilytyslämpötilan pysyvän alle 6 °C. Lisäksi toimija ilmoittaa vastineessaan muuttavansa pois toimitiloista 31.12.2024 mennessä.
Perustelut
Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaan asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattava tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun.
Ympäristöpalvelut on todennut Zehuayuan Oy:n elintarvikehuoneistoon tehdyllä tarkastuksella, että toimija ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia eikä toimija ole noudattanut yritykselle annettua elintarvikelain 55 §:n mukaista määräystä. Koska Zehuayuan Oy ei ole itse ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi kehotuksista ja määräyksestä huolimatta, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys uhkasakolla tehostettuna.
Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, jäljempänä yleisen hygienia-asetuksen, liitteen II luvun 1 a ja b kohdan mukaan elintarvikkeiden valmistuksessa, käsittelyssä tai jalostuksessa käytettävät tilat on suunniteltava ja sijoiteltava niin, että niissä voidaan noudattaa hyvää elintarvikehygieniakäytäntöä ja ehkäistä saastuminen eri toimien välillä ja niiden aikana. Erityisesti: lattia- ja seinäpinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat, sisäkattojen on oltava sellaisella tavalla rakennetut ja viimeistellyt, että ne estävät lian kerääntymisen ja hiukkasten varisemista. Ovien on oltava helposti
puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat.
Yleisen hygienia-asetuksen (EY) II liitteen I luvun mukaan elintarvikehuoneistot on pidettävä puhtaina ja hyvässä kunnossa.
Yleisen hygienia-asetuksen (EY) II liitteen I luvun mukaan elintarvikehuoneistojen on oltava pohjapiirrokseltaan, suunnittelultaan, rakennustavaltaan, sijainniltaan ja kooltaan sellaiset, että:
a) ne voidaan asianmukaisesti huoltaa, puhdistaa ja/tai desinfioida, niissä voidaan ehkäistä tai vähentää ilman kautta tulevaa saastumista ja niissä on riittävät työtilat kaikkien toimien suorittamiseksi hygieenisesti;
b) voidaan torjua likaantuminen, joutuminen kosketuksiin myrkyllisten materiaalien kanssa, hiukkasten variseminen elintarvikkeisiin ja kosteuden tiivistyminen ja haitallisen homeen muodostuminen pinnoille;
c) ne mahdollistavat hyvän elintarvikehygieniakäytännön noudattamisen, myös saastumiselta suojaamisen ja erityisesti tuhoeläinten torjunnan; ja
d) elintarvikehuoneistoissa on tarvittaessa asianmukaiset kapasiteetiltaan riittävät lämpötilavalvotut käsittely- ja varastointiolosuhteet elintarvikkeiden pitämiseksi sopivassa lämpötilassa, ja huoneistot on suunniteltu siten, että lämpötilaa voidaan valvoa ja että se voidaan tarvittaessa kirjata muistiin.
Zehuayuan Oy:n tuotantotiloissa on runsaasti huonokuntoisia pintoja ja rakenteita, jotka estävät tilojen asianmukaisen puhdistuksen. Tilojen huono kunto ja puutteet siivouksessa heikentävät mahdollisuuksia hygieeniseen toimintaan.
Toimija ilmoitti vastineessaan siivoavansa tilat ja pitävänsä siisteydestä jatkossa parempaa huolta. Kuulemisen jälkeisellä tarkastuksella (liite 2) toimijan havaittiin siivonneen tiloja erityisesti eteisen ja tofunvalmistustilan osalta, mutta suuressa ja avoimessa tilassa oli paikoitellen edelleen hyvin likaista. Tilojen huono kunto estää elintarvikehuoneiston kokonaisvaltaisen puhtauden ylläpitoa ja tilojen yleiskuva on siivouksesta huolimatta likainen.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta (318/2021) 23.1 §:n 6 kohdan mukaan helposti pilaantuvat elintarvikkeet, mukaan lukien idut ja paloitellut kasvikset on säilytettävä korkeintaan 6 °C:ssa. 10 kohdan mukaan kylmässä säilytettäväksi tarkoitetun elintarvikkeen jäähdytys on aloitettava välittömästi valmistuksen jälkeen ja elintarvike on jäähdytettävä kyseisen elintarvikkeen säilytyslämpötilavaatimuksen mukaiseen lämpötilaan enintään neljässä tunnissa. Zehuayuan Oy:n tiloissa ei ole kylmäsäilytystiloja elintarvikkeiden asianmukaiseen säilytykseen. Lisäksi puutteelliset kylmäsäilytystilat estävät elintarvikkeiden asianmukaisen jäähdytyksen.
Toimija ilmoittaa vastineessaan ostaneensa jääpalakoneen elintarvikkeiden nopeampaa jäähdytystä varten, mutta 5.11.2024 tehdyllä tarkastuksella havaittiin, ettei laitetta ole otettu käyttöön eikä jäähdytyskaappia ole tilattu. Elintarvikkeita jäähdytetään edelleen samassa kylmälaitteessa, jonka havaittiin 23.9.2024 tehdyllä tarkastuksella olevan riittämätön jäähdytykseen. Toimijan tuotantomääriä varten tulisi käytössä olla asianmukainen jäähdytyskaappi tai muu riittävän tehokas kylmäsäilytystila, jotta elintarvikkeiden lämpötila saadaan laskemaan alle 6 °C enintään 4 tunnissa. Toimija ei ole seurannut jäähdytyksen aikaisia lämpötiloja, eikä siten pystynyt osoittamaan jäähdytyksen onnistumista tai kylmäsäilytystilojen riittävyyttä.
Toimija ilmoittaa vastineessaan kylmälaitteiden lämpötilojen olevan 4 °C. Kylmiön lämpötilassa (5 °C) ei havaittu 5.11. tehdyllä tarkastuksella huomautettavaa, mutta koska jäähdytys tehdään edelleen samassa kylmiössä, nousee kylmiön lämpötila päivittäin yli 6 °C. Puutteellisen omavalvonnan lämpötilaseurannan takia toimija ei pystynyt osoittamaan kylmiöiden lämpötilan pysymistä alle 6 °C.
Elintarvikelain 78 §:n mukaan elintarvikelain 9 luvussa tarkoitetussa muussa kuin 67 §:ssä tarkoitetussa elintarvikevalvonnan seuraamusmaksua koskevassa päätöksessä voidaan määrätä, että päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää. Päätöksessä voidaan näin ollen antaa täytäntöönpanomääräys.
Perustelut uhkasakon asettamiselle
Elintarvikelain 68 §:n mukaan valvontaviranomainen voi tehostaa elintarvikelain nojalla annettua määräystä tai kielto uhkasakolla tai teettämis- ja keskeyttämisuhalla. Uhkasakosta sekä teettämis- ja keskeyttämisuhasta säädetään uhkasakkolaissa (1113/1990).
Uhkasakkolain 6 §:n mukaan uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoiteasianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Kunkin päävelvoitteen tehosteeksi on asetettava eri uhkasakko. Määräajan pituutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun mahdollisuus noudattaa sitä sekä muut asiaan vaikuttavat seikat. Uhkasakkolain 7 §:n 1 momentin mukaan uhkasakko voidaan kohdistaa vain sellaiseen asianosaiseen, jolla on oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa päävelvoitetta. Uhkasakkolain 8 §:n mukaan uhkasakon suuruutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun maksukyky ja muut asiaan vaikuttavat seikat.
Epäkohtien poistamiseksi on kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston tarpeen asettaa Zehuayuan Oy:lle uhkasakko, koska toimija ei ole noudattanut elintarviketurvallisuusyksikön päällikön sille antamia elintarvikelain 55 §:n mukaisia määräyksiä.
Ilmoitusvelvollisuus omaisuuden tai käyttöoikeuden luovutustilanteessa
Uhkasakkolain 18 §:n mukaan milloin uhkasakko, teettämisuhka tai keskeyttämisuhka on asetettu kiinteää tai irtainta omaisuutta koskevan päävelvoitteen tehosteeksi, velvoitetun omaisuuden tai sen käyttöoikeuden luovuttaessaan ilmoitettava luovutuksensaajalle, minkälainen päävelvoite ja uhka sitä koskee. Velvoitetun on lisäksi ilmoitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite. Luovutuksella tarkoitetaan myyntiä, vaihtoa, lahjoitusta sekä vuokrausta ja vuokraoikeuden siirtoa.
Jos velvoitettu eli Zehuayuan Oy luovuttaa määräyksen kohteena olevan irtaimen tai kiinteän omaisuuden tai sen käyttöoikeuden kolmannelle, on sen ilmoitettava luovutuksensaajalle, millainen päävelvoite ja uhka tätä omaisuutta koskee. Ilmoitus on tehtävä luovutusasiakirjaan otetuin maininnoin tai muuten todisteellisesti. Zehuayuan Oy:n on ilmoitettava myös Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön elintarviketurvallisuusyksikölle luovutuksensaajan nimi ja osoite.
Sovellettavat oikeusohjeet
Elintarvikelaki (297/2021) 6, 15, 27, 55, 68, 75, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34, 36 §
Uhkasakkolaki (1113/1990) 6, 7, 8, 18, 22 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 23 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004, Yleinen elintarvikehygienia-asetus), liite II
Toimivaltaperuste
Helsingin kaupungin hallintosäännön II osan 10.2 §:n mukaan ympäristö- ja lupajaosto toimii, ellei toisin ole määrätty, kunnan elintarvikelain valvontaviranomaisena.
Päätöksen tiedoksianto
Päätös toimitetaan velvoitetulle haastetiedoksiantona.
Presenter information
Ask for more info
Zoja Juutilainen, vs. elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 38646