Yhteistyösopimus, työllisyyspalveluiden palvelumanuaali 2024-2026, Espoon, Keravan, Raaseporin ja Vantaan kaupungit
Sopimus työllisyyspalveluiden palvelutietovarannon jatkokehitysvaiheen yhteistyön järjestämisestä
Päätös
Kansliapäällikkö päätti hyväksyä liitteenä olevan Helsingin kaupungin ja Espoon, Vantaan, Keravan ja Raaseporin kaupunkien välisen yhteistyösopimuksen työllisyyspalveluiden palvelutietovarannon jatkokehitysvaiheen yhteistyön järjestämisestä ajalla 1.9.2024-31.12.2026. Sopimuskauden aikaiset kokonaiskustannukset ovat yhteensä 1 775 666,67€. Yhteistyösopimuksen allekirjoittaa kansliapäällikkö. Yhteistyösopimuksessa tarkoitetut hankintalain 16 §:n mukaiset hankintapäätökset ja -sopimukset Helsingin kaupungin ja palvelutoimittajien välillä syntyvät myöhemmin erikseen Helsingin kaupungin puitesopimusjärjestelyssä (puitesopimukset HEL 2020-007419 ja H088-21/HEL 2022-002395) noudatettavien menettelyjen mukaisesti.
Päätöksen perustelut
Työllisyyspalveluiden palvelutietovaranto (Palvelumanuaali) kokoaa yhdelle digitaaliselle alustalle organisaatiorajat ylittäen satoja seudun työllistymistä edistäviä ja työkykyä tukevia palveluita. Tietovarannon elämäntilanne- ja palvelutarveperustaisesti jaoteltu palveluvalikoima tehostaa ja yhdenmukaistaa palveluohjauksen prosesseja ja tukee asiakkaiden oikea-aikaista palveluohjausta. Helsingin johtaman hankkeen avulla tuetaan lisäksi laajasti Uudenmaan palveluntuottajia asiakasohjauksen sujuvuuden ja palveluiden korkean käyttöasteen varmistamisessa. Aiemmin pirstaleisen palvelutiedon yhdelle alustalle kokoavan tietovarannon avulla toteutetaan työllisyyspalveluiden keskeistä tavoitetta eri hallinnonalojen palveluiden yhteensovittamisesta työnhakijoiden työllistämisen tueksi. Laajaa työttömyyttä tarkastellessa, sopimuskumppaneina toimivien kuntien vastuulla on noin 80 000 työnhakija-asiakasta sekä yli tuhat heitä palvelevaa viranhaltijaa.
Työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 (Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä 380/2023) alkaen. Palvelutietovarannon jatkokehitykseen liittyvä yhteistyösopimus mahdollistaa tietovarantoratkaisun hyödyntämisen Uudellamaalla myös työllisyyden kuntakokeilujen päättymisen jälkeen ja tukee pysyvän järjestämisvastuun valmistelua, toimintaa ja tavoitteita. Työllisyyspalveluiden palvelutietovaranto tukee erityisesti työvoimapalveluiden järjestämistä koskevan lain 380/2023 4 § ja 8 § tavoitteiden toteutumista. Järjestämisvastuun siirron tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää työnhakijoiden nopeaa työllistymistä hyödyntämällä kuntien ja sidosryhmien palvelutarjonnan kaikkia mahdollisuuksia. Vaikka kuntapohjaisen järjestämisvastuun tarkoituksena on lisätä palveluiden paikallisuutta, seudullinen ja kuntarajat ylittävä yhteistyö on tarpeen silloin, kun sillä voidaan lisätä kustannustehokkuutta sekä asiakas- ja sidosryhmähyötyjä. Valtakunnalliset tietovarantoratkaisut eivät rakenteellisella tasolla ole riittäviä työllisyyspalveluiden asiakasohjauksen varmistamiseksi eikä ELY-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskuksella, KEHA-keskuksella toistaiseksi ole suunnitelmia kehittää Työllisyyspalveluiden palvelutietovarantoa toiminnallisuuksiltaan vastaavaa ratkaisua.
Työllisyyspalveluiden palvelutietovaranto mahdollistaa keskipitkällä aikavälillä ratkaisun yhdistämisen KEHA-keskuksen kehittämis- ja ylläpitovastuulla olevaan työvoimapalveluiden asiakastietojärjestelmään. Tämän jälkeen yksittäisten palveluiden asiakaskohderyhmäkohtaisesta vaikuttavuudesta ja palveluiden käytön tuloksellisuudesta on käytettävissä nykyistä paljon tarkempaa tietoa. Tämä on erityisen tärkeää siksi, että esitetyssä muodossaan julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuun siirto tulee kasvattamaan suurten kaupunkien taloudellisia riskejä kasvavien etuusmenovastuiden vuoksi. Lisäksi Helsingin kaupungille on tulossa laskennallisia määrärahoja työllistymistä edistävien palveluiden hankintaan vuositasolla kymmeniä miljoonia euroja, joiden vaikuttava käyttö ja tarkoituksenmukainen kohdentaminen edellyttävät tehokasta palveluohjausta sekä palveluohjauksen tuloksellisuudesta kertovaa riippumatonta dataa.
Yhteistyösopimuksen kattamalla sopimuskaudella jatkokehitetään loppuvuonna 2023 julkaistua Työllisyyspalveluiden palvelutietovarantoa (Palvelumanuaali) alueen tulevien työvoimaviranomaisten toimintamallit ja organisaatiot sekä niiden uudet tarpeet huomioiden. Sopimuksellisella yhteistyöllä ja sovelluskehityksellä varmistetaan, että ratkaisu palvelee myös tulevaisuudessa laajasti työllisyyspalveluiden työntekijöitä, asiakkaita ja palveluntuottajia.
Helsingin kaupunki on yksinään sopimuskumppani suhteessa sen puitejärjestelyn mukaisesti hankittaviin palvelutietovarannon jatkokehitysvaiheen palvelutoimittajiin. Muut kunnat hankkivat palvelun Helsingin kaupungilta hankintalain 16 §:n mukaisena hankintana toiselta hankintayksiköltä. Horisontaalisen yhteistyön perusteena on se, että kyseessä on lakisääteiseen julkiseen työvoimapalveluun kuuluvasta kiinteästä liitännäispalvelusta, jolla toteutetaan yhteisesti ja yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 1 luvun 4 §:ssä 2–4 momenteissa tarkoitettuja tehtäviä. Kuntien välisestä vastuiden- ja kustannustenjaosta on sovittu yhteistyösopimuksessa liitteineen.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 12 luvun 1 §:n 2 momentin 17 kohdan mukaan kansliapäällikkö päättää, mitkä hankinnat kaupungissa toteutetaan yhteishankintoina.
This decision was published on 18.06.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- viranomainen, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Jos oikaisuvaatimusta ei ole tehty määräajassa, oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin työllisyysjohtaja.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Ville Salo, kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 37498
Matleena Mascher, projektipäällikkö, puhelin: 040 162 8230