Vartiokylän ala-asteen koulun toiminnan laajentaminen yhtenäiseksi peruskouluksi

HEL 2024-007752
More recent handlings
Case 5. / 45 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Vartiokylän ala-asteen koulun laajentumisesta yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2028 alkaen

Education Committee's Finnish Sub-committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Vartiokylän ala-asteen koulu laajenee yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2028 alkaen. Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että uudessa yhtenäisessä peruskoulussa aloittaa syksyllä 2028 vuosiluokat 1.–7., syksyllä 2029 vuosiluokat 1-8 ja syksyllä 2030 vuosiluokat 1-9.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Helsingin kaupungin koulujen palveluverkon tarkastelu pohjautuu koulutuspoliittisiin linjauksiin (kaupunginhallitus 30.3.2015 § 339) sekä kaupungin strategiaan. Vartiokylän – Puotilan alueella toimii tällä hetkellä kolme koulua, joista kaksi on 1-6-luokkien koulua ja yksi yläasteen koulu.

Alueen palveluverkon ja tilaverkon kehittäminen on kytketty toisiinsa. Tällä saavutetaan alueen lasten ja nuorten hyvä oppiminen sekä kasvu ja yhtenäinen opinpolku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen. Palvelu- ja tilaverkon yhteinen suunnittelu mahdollistaa laadukkaat oppimisympäristöt ja monipuolisen tilojen käytön. Tilaratkaisuissa huomioidaan myös monitoimitaloperiaate, jolloin varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen tilat ovat yhteiskäytössä. Samoja tiloja on alueen asukkaiden mahdollisuus käyttää iltaisin ja viikonloppuisin.

Palveluverkkotarkastelun lähtökohta on huomioida alueen palveluiden kysynnän ja tarjonnan tasapaino sekä näissä tekijöissä ennakoitavissa olevat muutokset. Koulut mitoitetaan palvelemaan oman oppilaaksiottoalueen asukkaita. Tavoitteena on koulutilojen tehokas käyttö.

Alueelle on tavoitteena muodostaa yksi yhtenäinen peruskoulu ja yksi ala-asteen koulun ja yläasteen koulun muodostama kokonaisuus nykyisen kahden ala-asteen koulun ja yhden yläasteen koulun sijaan. Vartiokylän ala-asteen koulun rakennushanke valmistuu tämänhetkisen arvion mukaan vuoden 2027 aikana. Rakennushankkeessa valmistuu tilat noin 700 yhtenäisen peruskoulun oppilaalle.

Vartiokylän ala-asteen koulun toiminnan laajentaminen tulee voimaan 1.8.2028 alkaen. Vartiokylän ala-asteen laajentuvassa uudessa yhtenäisessä peruskoulussa on syksyllä 2028 vuosiluokat 1.–7. ja koulu kasvaa lukuvuosittain yhdellä luokka-asteella. Niiden vuosiluokkien osalta, joita ei vielä ole uudessa yhtenäisessä peruskoulussa, lähikoulu on Vartiokylän yläaste. Lukuvuonna 2029–2030 alueella asuvien oppilaiden lähikouluna on 1.–8. vuosiluokkien osalta Vartiokylän ala-asteen koulusta laajennettu yhtenäinen peruskoulu ja 9. vuosiluokkien osalta Vartiokylän yläaste. Lukuvuonna 2030-2031 kaikkien alueella asuvien lähikouluna on Vartiokylän ala-asteen koulusta laajennettu yhtenäinen peruskoulu.

Yhtenäisessä peruskoulussa oppilaat saavat yhtenäisen koulupolun ja käyvät koko peruskoulun samassa koulussa ilman siirtymää 7–9 luokille. Oppilailla on tukenaan sama henkilöstö koko peruskoulun ajan, jolloin oppilaan tarvitsemat tukitoimet voidaan suunnitella pitkäjänteisesti.

Yhteiset opettajat voivat joustavasti opettaa vuosiluokilla 1–9. Nykyisin Vartiokylän ala-asteen koulusta oppilaat jatkavat Vartiokylän yläasteen kouluun 7. luokalle, jolloin he joutuvat vaihtamaan koulua. Uudessa laajentuneessa peruskoulussa he voivat jatkaa koko koulupolkunsa.

Alueen oppilaaksiottoalueet tullaan muuttamaan siten, että oppilaaksiottoalueet vastaavat koulujen vuosiluokkia. Oppilaaksiottoalueiden valmistelu aloitetaan syksyllä 2024.

Lapsivaikutusten arviointi ja osallistaminen

Vartiokylän toiminnan laajentamisesta yhtenäiseksi peruskouluksi on kuultu koulun oppilaskuntaa, johtokuntaa ja henkilöstöä. Oppilaat näkevät koulun laajenemisessa yhtenäiseksi peruskouluksi paljon hyvää. Positiivisiksi vaikutuksiksi oppilaat mainitsevat isompien ja pienempien sisarusten opiskelemisen samassa koulussa, isomman koulun tarjoaman tuoman mahdollisuuden suurempaan määrään kaverisuhteita sekä sen, että isommilta oppilailta voi oppia asioita ja sen, että isommat oppilaat voisivat puuttua mahdollisiin kiusaamistilanteisiin. Positiivisena oppilaat näkivät myös saumattoman siirtymisen yläasteelle. Osasta oppilaita koulun suurempi koko ja etenkin oppilaiden aiempaa suuremmat ikäerot tuntuivat pelottavilta.

Henkilökunnan näkemyksissä nousi esille pitkittyneen rakennushankevaiheen tuoma kuormitus henkilöstölle. Henkilökunnalla toi esiin myös yhtenäisen peruskoulun toimintakulttuurin rakentamiseen liittyviä haasteita. Henkilökunta piti tärkeänä sitä, että koulu laajenisi yhtenäiseksi peruskouluksi vasta uusien tilojen valmistuessa. Myös koulun johtokunta ottaa lausunnossaan kantaa koulun laajentamisen ajankohtaan. Johtokunnan ja henkilökunnan näkemys on huomioitu toiminnan laajentumisen ajoittamisessa vuoden 2027 syksyn sijaan vuoden 2028 syksyyn.

Toiminnan järjestämisellä voidaan tukea sitä, että oppilaat oppivat tuntemaan toisensa ja eri-ikäiset oppilaat oppivat toimimaan yhdessä. Koulun laajentuessa yhtenäiseksi peruskouluksi kiinnitetään erityistä huomiota yhtenäisen toimintakulttuurin luomiseen. Tällä on vaikutusta sekä oppilaiden että opettajien hyvinvointiin. Kun päätös tehdään hyvissä ajoin ennen sen toteutumista, niin yhtenäisen toimintakulttuurin luominen voidaan aloittaa ennen laajentumista yhdessä oppilaiden ja henkilöstön kanssa.

Sekä oppilaat että henkilökunta esittivät näkemyksiään myös uuteen koulurakennushankkeeseen. Tältä osin palaute on ohjattu kouluhankkeen suunnittelua koordinoiville henkilöille huomioon otettavaksi mahdollisuuksien mukaan rakennushankkeen suunnittelussa.

Close

This decision was published on 01.07.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Ask for more info

Katriina Aaltio, Perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 80937

katriina.aaltio@hel.fi

Viivi Snellman, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 22378

viivi.snellman@hel.fi