Kuuleminen, hallintolaki 34 §, yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta, Pilke Playschool Vuosaari, Pilke päiväkodit Oy

HEL 2024-007828
More recent handlings
§ 127

Varhaiskasvatuslain 57 §:n mukainen huomautus

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö

Päätös

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö päätti antaa varhaiskasvatuslain (540/2018) 57 §:n mukaisen huomautuksen yksityisen päiväkoti Pilke Playschool Vuosaaren toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle varhaiskasvatuslain 35 §:n noudattamatta jättämisestä.

Päätöksen perustelut

Yksityisen palveluntuottajan Pilke Päiväkodit Oy:n (1840113-6) ylläpitämän yksityisen päiväkoti Pilke Playschool Vuosaaren (Havukuja 8, 00980 Helsinki) varhaiskasvatustoiminnan järjestämisessä on ilmennyt puutteita. Puutteet kävivät ilmi toimipaikkaan tehdyllä ennalta ilmoittamattomalla tarkastuksella 22.5.2024.

Tarkastuskäynnillä toimipaikassa oli kaksi lapsiryhmää, joissa toisessa oli yhteensä kuusi (6) alle 3-vuotiasta ja toisessa 10 yli 3-vuotiasta lasta sekä kolme (3) kasvatusvastuullista työntekijää. Kolmas lapsiryhmä oli retkellä. Tarkastuskäynnin aikana toimipaikan käyttöaste nousi työntekijän tiedossa olleen poissaolon vuoksi klo 11.10 yhteensä 146,43 %. Lapsiryhmässä oleva lapsikohtainen avustaja jäi yksin lapsiryhmän kanssa kasvatusvastuullisen työntekijän poistuessa. Käyttöaste laski päiväkodin toisen lapsiryhmän saapuessa retkeltä päiväkodille klo 12 yhteensä 133,93 %. Käyttöaste normalisoitui ja henkilöstömitoitus oli kunnossa, kun poissa ollut työntekijä palasi takaisin päiväkotiin klo 13.50.

Lapsiryhmän saapuessa retkeltä päiväkotiin selvisi, että ryhmä oli retkellä kahden (2) kasvatusvastuullisen työntekijän ja 17 yli 3-vuotiaan lapsen kanssa. Kahdella työntekijällä oli retkellä mukana yhteensä kolme (3) lasta liikaa. Lapsiryhmän kanssa retkellä oli mukana myös henkilöstömitoitukseen laskemattomat ryhmäkohtainen avustaja ja opiskelija.

Tarkastuskäynnillä selvisi myös, että yksi päiväkodin työntekijöistä tekee lyhennettyä työaikaa siten, että hänen työpäivänsä päättyy keskiviikkoisin jo klo 13 ja muina päivinä klo 14. Yli 3-vuotiaiden 18 lapsen ryhmässä on ollut vain kaksi (2) kasvatusvastuullista työntekijää sekä ryhmäavustaja ja alle 3-vuotiaiden ryhmässä on ollut vain yksi kasvatusvastuullinen työntekijä ja lapsikohtainen avustaja. Selvityksen mukaan päiväkotiin on tarvittaessa palkattu tutut vaihtuvat sijaiset ja työvuorosuunnittelussa huomioidaan ennakkoon tiedossa olevat lasten poissaolot.

Varhaiskasvatuslain 10 §:n mukaan varhaiskasvatusympäristön on oltava terveellinen ja turvallinen lapsen ikä, kehitys ja muut edellytykset huomioon ottaen. Varhaiskasvatuslain 34 §:n mukaan varhaiskasvatuksen ryhmät tulee muodostaa ja tilojen suunnittelu ja käyttö järjestää siten, että varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa.

Varhaiskasvatuslain 35 §:ssä todetaan, että päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla varhaiskasvatuksessa olevien lapsien määrään, heidän ikäänsä ja varhaiskasvatuksessa päivittäin viettämäänsä aikaan suhteutettuna riittävä määrä henkilöitä, joilla on tässä laissa säädetty varhaiskasvatuksen opettajan, sosionomin tai lastenhoitajan ammatillinen kelpoisuus. Mitoituksesta säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksessa. Asetuksessa voidaan säätää suhdeluvut erikseen vähintään kolme vuotta täyttäneille ja alle kolmivuotiaille lapsille sekä suhdeluvut erikseen enintään viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa oleville ja enemmän kuin viisi tuntia päivässä järjestettävässä varhaiskasvatuksessa oleville kolme vuotta täyttäneille lapsille.

Jos päiväkodissa on yksi tai useampi vammainen tai 15 a §:n 2 tai 3 momentissa tarkoitetun tuen tarpeessa oleva lapsi, on tämä otettava huomioon lasten taikka 1 momentissa tarkoitettujen henkilöiden lukumäärässä, jollei päiväkodissa ole tällaista lasta varten avustajaa. Avustajaa ei lueta 1 momentissa tarkoitettuun mitoitukseen.

Päiväkodin yhdessä ryhmässä saa olla yhtä aikaa läsnä enintään kolmea varhaiskasvatuksen tehtävissä olevaa 1 momentissa tarkoitettua henkilöä vastaava määrä lapsia.

Valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta (753/2018) 1 §:n mukaan päiväkodissa tulee olla vähintään yksi henkilö, jolla on varhaiskasvatuslain 26–28 §:ssä määritelty ammatillinen kelpoisuus enintään seitsemää enemmän kuin viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden. Enintään neljää alle kolmivuotiasta lasta kohden tulee päiväkodissa kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on edellä viitattu ammatillinen kelpoisuus.

Varhaiskasvatuslain 36 §:n mukaan päiväkodissa voidaan poiketa 35 §:ssä tarkoitetuista suhdeluvuista, jos lasten keskimääräiset varhaiskasvatuspäivät ovat jatkuvasti huomattavasti vähäisemmät kuin toimintapäivät. Poikkeaminen voi tapahtua siten, ettei lapsia ole muutoin kuin lyhytaikaisesti yhtäaikaisesti päiväkodissa enempää kuin suhdeluku edellyttää.

Lisäksi 35 §:ssä tarkoitetuista suhdeluvuista voidaan poiketa tilapäisesti ja lyhytaikaisesti laajennettaessa lapsen varhaiskasvatusaikaa 17 §:n 4 momentissa tarkoitetulla tavalla.

Poikkeaminen 35 §:ssä tarkoitetusta suhdeluvusta ei ole sallittua henkilöstön poissaoloista johtuvista syistä.

Yksityisestä varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö toteaa, että henkilöstömäärä tulee suunnitella mahdollisimman pysyväksi siten, ettei henkilöstömitoituksen toteutuminen ole riippuvainen vaihtuvien sijaisten saamisesta. Päällikkö toteaa, että toimipaikan käyttöasteiden tulee olla varhaiskasvatuslain mukaisia ja lapsiryhmät tulee muodostaa varhaiskasvatuslain 34 - 35 §:n mukaisesti. Vaikka käyttöasteet pysyisivät päiväkodin tasolla lainmukaisina, tulee päiväkodin lapsiryhmät muodostaa niin, että jokaisessa ryhmässä on riittävästi kasvatusvastuullista henkilökuntaa suhteessa lapsimäärään. Lasten lukumäärä aikuista kohden tulee suunnitella ja pitää toimintapäivän kaikkina ajankohtina mahdollisimman lähellä asetuksessa säädettyä suhdelukua. Lisäksi yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaava päällikkö toteaa, ettei ryhmäavustajaa voi laskea mukaan henkilöstömitoitukseen.

Varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaisen huomautuksen antaminen

Varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaan, jos varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan yhteydessä todetaan, että toiminnan järjestäjä on tämän lain mukaista toimintaa järjestäessään tai toteuttaessaan menetellyt virheellisesti tai jättänyt velvollisuutensa täyttämättä eikä asia anna aihetta muihin toimenpiteisiin, valvontaviranomainen voi antaa varhaiskasvatuksen järjestäjälle, kunnan tai kuntayhtymän virheellisestä toiminnasta vastuussa olevalle henkilölle tai yksityisen palvelujentuottajan toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle huomautuksen vastaisen toiminnan varalle.

Hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaisesti asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattu tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun. Toiminnasta vastaava vastuuhenkilö on antanut asiassa vastineensa 17.6.2024. Vastine ei ole antanut aihetta arvioida asiaa toisin.

Toimivalta

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti päätöksellä 23.5.2023 § 100 siirtää toimivaltaansa viranhaltijoille siten, että yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö antaa varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaisen huomautuksen yksityisen varhaiskasvatuksen järjestäjälle tai yksityisen palvelujentuottajan toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle vastaisen toiminnan varalle.

This decision was published on 08.07.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Varhaiskasvatuslaki 63 §

Close

Ask for more info

Katja Almusa, palveluvastaava, puhelin: 09 310 41138

katja.almusa@hel.fi

Decisionmaker

Riikka Reunanen
varhaiskasvatuksen aluepäällikkö