Talousarvioaloite, luonto-ohjaajia Vuosaaren Uutelan luontoalueelle

HEL 2024-007974
More recent handlings
This is a motion

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Maarit Vierusen talousarvioaloitteesta palkata luonto-ohjaajia kesäkaudeksi Vuosaaren Uutelan luontoalueelle

Education Committee

Lausuntoehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon liitteenä olevasta Maarit Vierusen talousarvioaloitteesta koskien luonto-ohjaajien palkkausta kesäkaudeksi Vuosaaren Uutelan luontoalueelle:

Talousarvioaloitteessa esitetään palkattavaksi luonto-ohjaajia kesäkaudeksi Vuosaaren Uutelan luontoalueelle.

Esitystä perustellaan Uutelan luontoalueella tapahtuvalla piittaamattomuudella jokaisenoikeuksia ja velvollisuuksia kohtaan, mikä on seurausta alueen kasvaneista kävijämääristä.

Talousarvioaloitteessa ehdotetaan yhteistyötä Stadin ammattiopiston luontomatkailulinjan kanssa. Ehdotuksen mukaan luonto-ohjaajien tehtävänä olisi valvoa ja opastaa luonnossa liikkujia ja lisätä tietoisuutta vastuullisesta luonnossa liikkumisesta.

Stadin ammattiopistossa luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon opiskelija voi suuntautua joko luonto-ohjaajaksi tai ympäristönhoitajaksi. Luonto-ohjaajaksi opiskeleva voi hankkia omaa osaamistaan eri oppimisympäristöissä osana opintojaan. Opiskelija voi esimerkiksi opiskella työpaikkojen työtilanteissa, oppilaitoksessa tai erilaisissa projekteissa. Luonto-ohjaajan työtehtäviä ovat esimerkiksi luonto- ja ympäristöalaan kuuluvat ohjaus- ja neuvontatehtävät, luonto-ohjelmapalveluiden suunnittelu ja toteuttaminen sekä ympäristönhoitoon liittyvät tehtävät viher- ja ulkoilualueilla. Uutelan alue on Stadin ammattiopiston luonto- ja ympäristöalan toimijoille tuttu ja sitä käytetään monin tavoin luonto- ja ympäristöalan oppimisympäristönä.

Stadin ammattiopisto on tehnyt yhteistyötä Helsingin kaupunkiympäristön toimialan kanssa useita vuosia Harakan luontokoulussa sekä Armi Koskelan talkoo- ja vapaaehtoistoiminnassa. Vuonna 2024 Harakan saarella työskentelee kaksi Stadin ammattiopiston kautta rekrytoitua luonto-ohjaajaa kausityössä. Luonto-ohjaajien tehtävänä on tarjota luontokasvatusta rajatulla alueella. Toiminto Harakan saarella ei vastaa talousarvioaloitteessa ehdotettua tehtävänkuvaa suoraan. Toiminnon laajentaminen ja mukauttaminen vaatii työnjohtotehtävien ja vakituisen toiminnan kasvattamista kaupunkiympäristön toimialalla.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista. Vuosaaren Uutelan luontoalueen siisteydestä ja opasteista vastaa kaupunkiympäristön toimiala.

Kustannusvaikutukset

Talousarvioaloitteessa esitetään palkattavaksi kesäkaudeksi luonto-ohjaajia Vuosaaren Uutelan luontoalueelle. Kustannusvaikutuksissa on huomioitu kausityöntekijöiden tyypillinen neljän kuukauden työsuhteen kesto.

Neljän kausityöntekijän henkilöstökustannukset ovat arviolta noin 42 992 euroa neljältä kuukaudelta.

Henkilöstökulujen lisäksi toiminnan osalta tulee varautua mahdollisiin muihin toimintakuluihin kuten tiedotteisiin ja niiden mahdollisiin käännöskustannuksiin.

Yhteenveto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että talousarvioaloitteessa kuvatut työtehtävät sopivat luonto- ja ympäristöalan tutkinnon sisältöihin ja tämä olisi opiskelijalle hyvä mahdollisuus saada alan työkokemusta ja edistää samalla opintoja. Stadin ammattiopiston osalta on mahdollista, että kyseinen toiminta olisi osana opintoja joko koulutussopimuksena tai oppisopimuksena. Kaupungin työntekijöillä ei ole oikeutta puuttua häiriökäyttäytymiseen yleisillä alueilla. Kesäkaudella ilkivalta ja häiriökäyttäytyminen yleisillä alueilla kohdistuu lähinnä iltoihin ja viikonloppuihin. Palkattavan kausityöntekijöiden työaika on toimistotyöaika.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarvioehdotuksessa 2025 ei ole varauduttu aloitteen mukaisiin lisämäärärahatarpeisiin luonto-ohjaajien palkkaamiseksi.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt lausuntoa 10.9.2024 mennessä kasvatus- ja koulutuslautakunnalta valtuutettu Maarit Vierusen ja 7 muun allekirjoittaneen 29.5.2024 jätettyyn talousarvioaloitteeseen. Aloitteessa esitetään, että Helsingin kaupunki selvittää mahdollisuutta palkata luonto-ohjaajia Vuosaaren Uutelan luontoalueelle kesäkaudeksi.

Presenter information

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Ask for more info

Melina Lukkarinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: +358931035093

melina.lukkarinen@hel.fi