Opetussuunnitelma, laajamittaisen kaksikielisen opetuksen aloittaminen 1.8.2025 alkaen, Aleksis Kiven peruskoulu
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös laajamittaisen kaksikielisen suomi-englanti-opetuksen aloittamisesta Aleksis Kiven peruskoulussa 1.8.2025 alkaen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Aleksis Kiven peruskoulussa alkaa laajamittainen kaksikielinen suomi-englanti-opetus 1.8.2025. Opetuksen oppilaaksiottoalueena on koko Helsinki. Opetukseen otettaessa noudatetaan kaupungin oppilaaksiottokriteerejä.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Aleksis Kiven peruskoulun johtokunta on esittänyt, että koulussa aloitetaan laajamittainen kaksikielinen suomi-englanti-opetus 1.8.2025 alkaen (Liite 1). Laajamittaisen kaksikielisen opetuksen verkon kasvattaminen vastaa ensimmäiseltä luokalta alkavan kaksikielisen suomi-englanti-opetuksen kysyntään. Hakijoita opetuksiin on vuosittain enemmän kuin opetusryhmissä on paikkoja. Aleksis Kiven peruskoulussa kaksikielisen suomi-englanti-opetuksen aloittaminen on esitelty koulun henkilöstölle YS-ajalla ja henkilöstö on kannattanut opetuksen aloittamista.
Perusopetuksen opetuskieli on suomenkielisessä perusopetuksessa suomi. Valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti osa opetuksesta voidaan antaa muulla kuin koulun virallisella opetuskielellä. Kaksikielisen opetuksen eri muotoja ovat: ruotsin kielikylpy, laajamittainen kaksikielinen ja suppeampi kaksikielinen eli kielirikasteinen opetus. Helsingissä näitä eri kaksikielisiä opetuksia annetaan kielipareissa suomi-englanti, suomi-espanja, suomi-kiina, suomi-venäjä, suomi-viro, suomi-venäjä, suomi-ruotsi ja suomi-pohjoissaame.
Laajamittaisessa kaksikielisessä suomi-englanti-opetuksessa voi tällä hetkellä opiskella viidessä koulussa ensimmäiseltä luokalta alkaen. Aleksis Kiven peruskoulun laajamittaisen kaksikielisen opetuksen aloittaminen kasvattaa määrän kuuteen. Laajamittaisen kaksikielisen opetuksen oppilaaksiottoalueena on koko Helsinki ja opetukseen otettaessa noudatetaan Helsingin kaupungin oppilaaksiottokriteerejä, joista päättää kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto.
Laajamittaisessa kaksikielisessä suomi-englanti -opetuksessa noudatetaan valtakunnallista opetussuunnitelmaa ja Helsingin kaupungin paikallista opetussuunnitelmaa. Laajamittaisen kaksikielisen opetuksen tavoitteet ja järjestämisen periaatteet on määritelty opetussuunnitelman luvussa 11.
Laajamittaisen kaksikielisen opetuksen tavoitteena on, että oppilas saavuttaa vahvan kielitaidon koulun molemmissa opetuskielissä. Laajamittaisessa kaksikielisessä opetuksessa oppimisessa ja opetuksessa käytetään yli 25% kohdekieltä (englanti). Tähän osuuteen ei lasketa kieliohjelmaan kuuluvia kielten oppitunteja. Opetuksen sisällöt, oppimisen tavoitteet ja arvioinnin perusteet ovat samat kuin yksikieliseen opetukseen osallistuvilla oppilailla.
Toimivalta
Hallintosäännön 15. luvun 2 §:n 2. kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole toisin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto ja ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.
This decision was published on 01.07.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 23444