Vahingonkorvaus, esinevahinko, 29.5.2024, Tullivuoren ryhmäkoti

HEL 2024-008218
More recent handlings
§ 89

Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneista silmälaseista

Yksikön päällikkö

Päätös

Yksikön päällikkö päätti, että ********** (jäljempänä hakija) korvataan kohtuullisuussyistä 100,00 euroa Tullivuoren ryhmäkodissa 29.5.2024 asiakkaan rikkomista silmälaseista.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Teon tai laiminlyönnin tulee olla syy-yhteydessä vahinkoon.

Hakija vaatii korvaushakemuksessa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialaa korvaamaan hänen työvuorossaan 29.5.2024 rikkoutuneista silmälaseista 274 - 548,00 euroa.

Hakijan mukaan yksi ryhmäkodin asukkaista oli rikkonut silmälasit. Silmälasien molemmat sangat vääntyivät ja oikeanpuoleinen sanka rikkoutui.

Hakijan esihenkilön antaman lausunnon mukaan vahinkotilanne oli odottamaton ja tapahtui yllättäen. Vahingon aiheuttaneen asukkaan kanssa vietetään paljon aikaa eikä hän ollut koskaan aiemmin koskenut hakijan silmälaseihin. Asukas oli vetänyt silmälasit hakijan silmistä, jolloin molemmat sangat vääntyivät. Hakija oli suoristanut sangat ja laittanut ne takaisin päähän jatkaen töitä. Noin puoli tuntia myöhemmin toinen sanka irtosi toisen jäädessä löysästi paikalleen.

Asiassa ei ole esitetty sellaisia tietoja tai sellaista näyttöä, jonka perusteella voitaisiin todeta, että hakijalle sattunut vahinkotapahtuma olisi johtunut Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan työntekijän virheestä tai laiminlyönnistä.

Mikäli sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, voidaan aiheutunut vahinko kuitenkin harkinnan mukaan korvata kohtuussyistä osittain tai kokonaan.

Kun vahinko on aiheutunut käytettyjen silmälasien rikkoutumisesta, korvauksen määrää arvioitaessa otetaan huomioon käyttöikään perustuva vähennys. Silmälasien uushankintaa ei korvata. Vakuutuslaitosten eri esineryhmistä laatimia ikävähennystaulukoita on käytetty suuntaa antavana apuna vahingon määrän arvioimisessa.

Hakija on toimittanut korvaushakemuksen liitteenä rikkoutuneiden silmälasien ostokuitin. Silmälasit oli hankittu 11.7.2023 ja hankintahinta oli 274,00 euroa. Hakija perustelee 548,00 euron korvausvaatimustaan sillä, että lasit oli hankittu 50 prosentin opiskelija-alennuksella, ja näin ollen pyytää korvausta uusien silmälasien nykyhinnan verran.

Lähtökohtana on, että vahingonkärsineelle korvataan aiheutunut vahinko eli hänet saatetaan siihen asemaan, missä hän oli ennen vahinkotapahtumaa. Toisaalta vahingonkärsijä ei saa päätyä vahingon seurauksena edullisempaan asemaan kuin missä hän olisi ollut ilman vahingon sattumista (ns. rikastumiskielto). Usein esimerkiksi esineiden korjaamisen tai uusimisen ansiosta ne tulevat aiempaa nähden parempaan kuntoon. Tämä ylimääräinen hyöty, perusteeton etu, tulee vähentää korvauksesta.

Hakijan esihenkilön esittämästä selvityksestä käy ilmi, että hakija on silmälasien vahingoittumisen jälkeen suoristanut itse sankoja, jonka jälkeen hän on jatkanut niiden käyttöä. Hetki tämän jälkeen toinen sanka irtosi kokonaan. Selvityksen perusteella on mahdollista, että hakija on myötävaikuttanut vahingon laajuuteen suoristamalla itse sangat.

Edellä todetun perusteella, ottaen huomioon käytettyjen silmälasien todennäköisen arvon, katsotaan kohtuulliseksi korvausmääräksi 100,00 euroa.

Lakiasioiden ja päätöksenteon tuen yksikön päällikön toimivalta päättää vahingonkorvauksesta perustuu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätökseen 25.1.2023 § 36.

This decision was published on 04.07.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Juuse Huopaniemi, korkeakouluharjoittelija, puhelin: 09 310 38656

juuse.huopaniemi@hel.fi

Decisionmaker

Johanna Sorvettula
yksikön päällikkö

Attachments

1. Vahingonkorvausvaatimus 3.6.2024
2. Vahingonkorvausvaatimus 3.6.2024, saate
3. Vahingonkorvausvaatimus 3.6.2024, liite, kuitti silmälaseista

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.