Poikkeaminen, Pakila, Koulutuvantie, Telia Towers Finland Oy

HEL 2024-008421
More recent handlings
§ 126

Pakila, Koulutuvantie (4), poikkeamishakemus

Maankäyttöjohtaja

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 34. kaupunginosassa (Pakila) sijaitsevaa noin 60 m²:n suuruista vuokra-aluetta kiinteistöstä 91-34-9901-0 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 10308 seuraavasti:

  • Käyttötarkoitusmerkinnästä, jonka mukaan rakennuspaikka on osoitettu suojaviheralueeksi (EV). Alueelle ei ole asemakaavassa osoitettu rakennusoikeutta eikä rakennusalaa. 16 k-m² suuruisen teknisen laitesuojan ja 36 m korkean maston saa rakentaa alustavien suunnitelmien mukaiselle rakennuspaikalle.

Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:

  • Laitesuoja ja masto tulee toteuttaa 14.4.2024 ja 15.4.2024 päivättyjen alustavien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti.
  • Toteutuksessa tulee välttää puiden kaatamista, maaston louhintaa, täyttöä sekä muita toimenpiteitä, jotka saattavat vaikuttaa haitallisesti luontoon ja maisemaan.
  • Olemassa olevaa infrastruktuuria tulee hyödyntää siten, että kaivuutöitä tehdään mahdollisimman vähän.
  • Huoltoalueet tulee toteuttaa hiekkapintaisina ja pinta-alaltaan mahdollisimman pieninä. Huoltotie saa olla enintään 3,5 metriä leveä.

Maksu

2 910 euroa

Hakija

Telia Towers Finland Oy

Rakennuspaikka

34. kaupunginosassa (Pakila) sijaitseva 60 m²:n suuruinen vuokra-alue kiinteistöstä 91-34-9901-0.

Hakemus

Hakija hakee lupaa 4G/5G -matkaviestintukiaseman rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 10308 siten, että tukiaseman sijoituspaikka on suojaviheraluetta (EV), jolla ei ole rakennusoikeutta eikä rakennusalaa. Matkaviestintukiasema muodostuu matalasta pylväästä (36 m) ja laitesuojasta (n.16 m²).

Hakija perustelee hakemustaan sillä, että suunniteltu uusi matkaviestintukiasema ylläpitää ja kehittää alueen 4G/5G -matkaviestinverkkoa. Vilkkaan Kehä I:n lisäksi tukiasema palvelee Kehä I:n molemmin puolin olevaa asutusta. Uusi matkaviestintukiaseman masto parantaa alueen langattoman 4G/5G - matkaviestinverkon datakapasiteettia ja samalla myös kuuluvuutta. Alueella toimiva langaton matkaviestinverkko on jopa turvallisuuskysymys.

Hakijan mukaan uusi matkaviestintukiaseman masto on ns. monioperaattori-mallia, joka palvelee operaattoreita. Yksi tukiasema voi palvella samanaikaisesti vain rajallisen määrän asiakkaita. Sen kapasiteetti on rajallinen. Masto ja laitesuoja rakennetaan elementteinä/osaelementteinä. Masto tuodaan osaelementteinä paikalle ja nostetaan yhtenä elementtinä paikoilleen rakennetulle perustukselle. Perustamistapa toteutetaan maaperän mukaan.

Hakijan mukaan uusi masto korvaa Kehä I:n eteläpuolella olevan maston, jonka rakenne ja korkeus ei sovellu uusien tekniikoiden tarpeisiin. Olevaan mastoon ei voi päivittää/lisätä 4G/5G-antenneja. Matkaviestintukiaseman laitetila sijaitsee kiinteistöllä olevassa rakennuksessa. Masto poistuu, kun uusi matkaviestintukiasema on rakennettu ja toiminnassa.

Hakijan mukaan suunniteltu tukiasema sijoittuu maisemallisesti puuston keskelle hyvin. Tukiaseman takia poistuu vain kaksi lehtipuuta, jolloin maisemallinen muutos alueelle on vähäinen. Kahden puun poistolla saadaan tukiasema lähemmäs Kehä I:stä, jolloin sijoitus on maisemallisesti ja ympäristöllisesti sopiva.

Tukiasema sijoittuu kulttuuriympäristön muinaisjäännöksen (tykkipatteri 83) ulkopuolelle.

Tukiaseman sijoitus on aika lähellä kevyen liikenteen väylää, jolloin huoltotie on aika lyhyt (n. 6 m).

Lisäksi hakijan perustelee sijaintia siten, että matkaviestintukiasema ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista, ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista eikä johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Lähtötiedot

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 9.12.1997 vahvistettu asemakaava nro 10308. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on suojaviheraluetta EV.

Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi (A4) jota kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön. Korttelitehokkuus on pääasiassa alle 0,4. Alueen pinta-alasta keskimäärin 70 % tai enemmän on korttelimaata.

Pylvään ja laitesuojan rakenteiden mallien, julkisivujen ja värien suunnittelua ohjaa Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston tyyppihyväksyntä ja oheistus (värit mm. Helsingin kaupunki rakennusvalvontavirasto, julkisivuväritysohje marraskuu 2015).

Matkaviestintukiasemien ja antennien säteilyturvallisuutta valvoo ja ohjeistaa Säteilyturvakeskus STUK.

Rakennuspaikka sijaitsee Itä-Pakilan Koulutuvantien ja Kehä I:n väliin sijoittuvalle alueelle. Alue on rakentamaton. Koulutuvantien itäpäädystä lähtee kevyen liikenteen väylä, jonka varrelle tukiasema sijoittuisi. Välittömässä läheisyydessä on muinaismuistolain (295/1963) perusteella rauhoitettu kiinteä muinaisjäännös. Kohde on ensimmäisen maailmansodan aikainen tykkiasema, joka on rakennettu 1915–191. Alue on osa Itä-Pakilan vaahteralehtoa, joka on silmälläpidettävää luontotyyppiä, jonka maankäytölliset suositukset eivät ole yhtä tiukkoja kuin varsinaisesti uhanalaisten.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (19.9.2024). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.

Muistutuksia ei ole esitetty.

Hakemuksesta on pyydetty lausunto kaupunginmuseolta.

Kaupunginmuseo toteaa lausunnossaan (10.10.2024) että maiseman vaalimisen näkökulmasta kaupunginmuseo ei näe estettä uuden matkaviestintukiaseman sijoittamisen mahdollistavalle poikkeamispäätökselle. Arkeologisen perinnön osalta on sen sijaan huomioon otettavia seikkoja. Suunnitellun matkaviestintukiaseman sijainti on muinaismuistolain (295/1963) perusteella rauhoitetun kiinteän muinaisjäännöksen Tykkipatteri 83 Itä-Pakila (tunnus muinaisjäännösrekisterissä 1000013688) välittömässä läheisyydessä. Kohde on ensimmäisen maailmansodan aikainen tykkiasema, joka on rakennettu 1915–1917. Maastossa on säilynyt tykkiasemien ja suojahuoneiden betonirakenteita sekä maahan kaivettuja yhdyshautoja ja muita kaivantoja. Maan pinnan alla saattaa olla myös rakenteita.

Kiinteä muinaisjäännös ei estä matkaviestintukiaseman sijoittamista suunnitelmassa esitettyyn paikkaan. Rakentamisvaiheessa on varottava vaurioittamasta kiinteää muinaisjäännöstä ja muinaisjäännösalueen sijainti on selvitettävä kaikille työmaan toimijoille. Muinaisjäännöksen alueella ei saa ajaa työkoneilla lukuun ottamatta alueen poikki kulkevaa tielinjaa. Muinaisjäännöksen alueella ei saa pysäköidä ajoneuvoja tai työkoneita eikä varastoida rakennusmateriaaleja tai maa-aineksia. Kaupunginmuseolla ei ole muuta huomautettavaa hakemuksen mukaisen matkaviestintukiaseman rakentamisen Itä-Pakilan Koulutuvantien läheisyyteen mahdollistavaan poikkeamiseen.

Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetusta lausunnosta.

Hakija toteaa, että se ottaa toiminnassaan huomioon kaupunginmuseon lausunnon. Hakija on suunnitelmissa huomioinut rauhoitetun kiinteän muinaisjäännöksen ja suunniteltu tukiasema on sijoitettu ko. alueen ulkopuolelle. Rakentamisvaiheessa ko. alue tulee olemaan tiedossa kaikille Telian toimijoille. Ko. alueelle ei ajeta työkoneilla, lukuun ottamatta alueen poikki kulkevaa kevyen liikenteen väylää. Ko. alueelle ei pysäköidä ajoneuvoja tai työkoneita eikä varastoida rakennusmateriaaleja tai maa-aineksia.

Päätöksen perustelut

Matkaviestintukiasema voidaan toteuttaa alustavissa suunnitelmissa esitetylle sijainnille, koska se ylläpitää ja kehittää alueen matkaviestinpalveluja eikä haittaa vihersuoja-alueen käyttöä meluesteille. Asemakaavaselostuksen mukaan vihersuoja-alue on alue, jolla sijaitsevat olevat ja suunnitellut meluesteet.

Tukiasemaverkon tihentäminen ja olevan maston korvaaminen uudella tukiasemalla on tärkeätä riittävien tietoliikenneyhteyksien turvaamiseksi. Alustavissa suunnitelmissa esitetty ratkaisu on maisemallisesti ja teknisesti mahdollinen eikä se myöskään aiheuta haittaa muinaismuistolain perusteella rauhoitetulle kiinteälle muinaisjäännökselle, edellyttäen että otetaan huomioon kaupunginmuseon lausunnossaan esittämät huomiot.

Päätöksessä on annettu ehtoja, joilla pyritään varmistamaan hankkeen sopeutuminen maisemaan ja muuhun ympäristöön sekä vähentämään luonnolle aiheutuvaa haittaa.

Poikkeamisen erityinen syy on alueelle tarpeellisten tietoliikenneyhteyksien palvelutason turvaaminen ja parantaminen.

Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §

Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a

Rakennusvalvontataksa 2024, 6 §

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

This decision was published on 17.12.2024

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 126 § (Poikkeamispäätöksestä).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 126 § (Maksun osalta).

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Pirjo Ruotsalainen, suunnittelija, puhelin: 09 310 37277

pirjo.ruotsalainen@hel.fi

Antti Varkemaa , yksikön päällikkö , puhelin: 09 310 37053

antti.varkemaa@hel.fi

Decisionmaker

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja